Život

Nakon otkaza našla rješenje: Svi vole Marijin kruh iz krušne peći

Rijetki mogu odoljeti zamamnom mirisu i okusu domaćeg svježe pečenog kruha iz krušne peći

Autor: 035portal Datum objave: 30.09.2016. u 15:16


Rijetki mogu odoljeti zamamnom mirisu i okusu domaćeg svježe pečenog kruha iz krušne peći, piše Glas Slavonije. Sredovječna ga Marija obožava pa joj nije problem doći autom iz grada do desetak kilometara udaljene Tomice, sela u kojem se na nekoliko mjesta peče domaći kruh, no ona ga kupuje kod svoje imenjakinje, Marije Mikulčić jer ju “kruh-točak” izgledom i okusom podsjeća na djetinjstvo i onaj koji je pekla njezina baka Jula.
- Kažu da nije dobro jesti puno kruha, ali ne mogu si pomoći. Još kad je sa zlatnom koricom i rupama, a pečen na kupusnom listu, ne znam stati. Najviše ga volim s domaćom masti i paradajzom, ali i s pekmezom..., a vole ga i ukućani - zaključuje vremešna ljubiteljica domaćeg kruha, što je drago čuti i 53-godišnjoj proizvođačici, kojoj su “kruh naš svagdašnji” i njegova priprema doslovno izvor života. Kad je kao trgovkinja ostala bez posla, sa suprugom Josipom osnovala je OPG . Mudrovali su što bi bilo najbolje i odlučili se za kruh. Pripemu domaćeg kruha naučila je još kao djevojčica od majke, poslije ga je pekla i svekrva, no Marija je iskušala teorijsko znanje tek kada se odlučila na privatni posao. Jedanaest godina, uz supruga, pomažu joj i sinovi Adam i Marko, a od prošle godine peče ga i prodaje opuštenije. Do tada je, priznaje, godinama pekla i prodavala kruh nelegalno, zbog čega je plaćala kazne.

- Čim se prošle godine pružila mogućnost za registraciju, to sam učinila. To je dodatna djelatnost pri OPG-u. Interesa uvijek ima. Ljudi su navikli i dođu mi kući, a srijedom i subotom kruh prodajem na tržnici - navodi Marija. Osim bijelog kruha, koji priprema od pšeničnog brašna, peče po narudžbi i kruh od integralnog brašna i pet vrsta žitarica.

- Nije lako - kaže - dok na visokoj vanjskoj temperaturi potiče vatru u krušnoj peći. Ustaje oko pola tri jer je dug proces od loženja peći do izlaska gotovog kruha. Ljeti to traje oko četiri sata, a kada je vrijeme hladnije, i pet-šest sati.
- Najprije navečer podmijesim kvas, nakon ponoći, kad ustanem, zamijesim kruh, pa podložim peći, onda razmijesim kruhove, dok se peć zagrijava - kaže. Na kraju se dvorištem i ulicom iz peći počne širiti primamljiv miris, kada dolaze i prvi kupci. Narudžbe znaju biti i za svatove, ali i za druga slavlja.

Marija sve radi ručno, od prosijavanja brašna do miješenja. Uz kruh uspije ekološki proizvesti nešto povrća i voća, poput domaćeg graha, bijelog luka, grožđa... Unatoč visokoj cijeni (60 kuna za kilogram) najtraženiji grah, kukuruzar, Marija još uvijek sije po starinski među kukuruzima, koje ručno kopa.

Autor: Marija Radošević 

Meta Tagovi:


Slavonski Brod se probudio u otrovnoj izmaglici
Radar
Slavonski Brod se probudio u otrovnoj izmaglici

Slavonski Brod jutros se probudio u gustoj izmaglici – n...

04.07.2025. u 09:30

Ekološka bomba na granici? Gust dim prekrio nebo nad Bosanskim Brodom
Radar
Ekološka bomba na granici? Gust dim prekrio nebo nad Bosanskim Brodom

BOSANSKI BROD – Gusti dim i dalje se nadvija nad gradom, ali prema posljed...

03.07.2025. u 19:05

I naši liječnici idu na Thompsona
Zdravlje
I naši liječnici idu na Thompsona

SLAVONSKI BROD/ZAGREB – I dok se u Zagrebu privodi kraju...

03.07.2025. u 18:00

Vlasnik tvrdi da su se otrovali ´kod kuće´– uzvanici: To je laž!
Radar
Vlasnik tvrdi da su se otrovali ´kod kuće´– uzvanici: To je laž!

I dok se epidemiološki nalazi još čekaju, strasti oko nedavne svad...

03.07.2025. u 16:00

Igrači na ruke, klub na koljena: Galović tajno isplatio 150 tisuća eura?!
Priče
Igrači na ruke, klub na koljena: Galović tajno isplatio 150 tisuća eura?!

  I dok NK Marsonia, jedan od najpoznatijih slavonskobrodskih sportskih si...

03.07.2025. u 14:00

Ova škola ne zna za granice: Pogledajte kako izgleda prava Erasmus priča!
Škola
Ova škola ne zna za granice: Pogledajte kako izgleda prava Erasmus priča!

SLAVONSKI BROD – Dok su školska zvona utihnula i učenici već treći...

03.07.2025. u 10:00

Ovog petka Poloj postaje raj za ljubitelje fiš paprikaša
Događanja
Ovog petka Poloj postaje raj za ljubitelje fiš paprikaša

SLAVONSKI BROD – Tradicionalno Otvoreno prvenstvo grada...

02.07.2025. u 10:00

Brže, jednostavnije i bez dodatnih troškova – koristite mobilne blagajne
Savjeti i trikovi
Brže, jednostavnije i bez dodatnih troškova – koristite mobilne blagajne

SLAVONSKI BROD – Građani Slavonskog Broda i ovog srpnja moći će koristiti...

02.07.2025. u 08:00

Slikaju, snimaju, dijele – djeca postaju plijen
Savjeti i trikovi
Slikaju, snimaju, dijele – djeca postaju plijen

S porastom temperatura i sezonom godišnjih odmora raste i jedan manje vid...

01.07.2025. u 20:00

Autocesta smrti? Pogledajte kakvim brzinama se vozi kod Broda!
Radar
Autocesta smrti? Pogledajte kakvim brzinama se vozi kod Broda!

Policijski službenici Policijske uprave brodsko-posavske proteklih su dana, pril...

01.07.2025. u 12:00

Svadba u Garčinu pretvorila se u epidemiološki incident
Priče
Svadba u Garčinu pretvorila se u epidemiološki incident

  Nakon što su tijekom vikenda brojne osobe završile s proba...

01.07.2025. u 10:27

Svi su tražili Kristiana i Nou – a oni uživali daleko od kuće?
Radar
Svi su tražili Kristiana i Nou – a oni uživali daleko od kuće?

Nova Gradiška od nedjelje je bila na nogama. Potraga za dvojicom 16-godi&...

01.07.2025. u 08:13

Tvrđava postaje disko hram: Sprema se večer koju ćeš pamtiti
Događanja
Tvrđava postaje disko hram: Sprema se večer koju ćeš pamtiti

Slavonski Brod sprema se za jedan od najiščekivanijih ljetnih događaja &n...

30.06.2025. u 20:00

30 godina ljepote, strasti i znanja: Obiteljski brend koji nadilazi frizerski salon- Zirdum
Priče
30 godina ljepote, strasti i znanja: Obiteljski brend koji nadilazi frizerski salon- Zirdum

Kad posao postane nasljeđe, a nasljeđe postane vizija – tada nastaje priča...

30.06.2025. u 12:00

Ekstremna vrućina (ponovno!) pred vratima
Radar
Ekstremna vrućina (ponovno!) pred vratima

Brodsko-posavskoj županiji predstoji tjedan koji neće mirisati...

30.06.2025. u 08:00

Kućerak iz Širokog sokaka
101 brodska priča Zvonimira Toldija
Kućerak iz Širokog sokaka

Slično čuvenom i razvikanom Ringu, najširoj i najotmjenijoj bečkoj ulici...

29.06.2025. u 20:00

;