insurpad

Brzo i digitalno

Unesi registraciju i usporedi ponude osiguranja

Život

Nakon otkaza našla rješenje: Svi vole Marijin kruh iz krušne peći

Rijetki mogu odoljeti zamamnom mirisu i okusu domaćeg svježe pečenog kruha iz krušne peći

Autor: 035portal Datum objave: 30.09.2016. u 15:16

Nakon otkaza našla rješenje: Svi vole Marijin kruh iz krušne peći

Rijetki mogu odoljeti zamamnom mirisu i okusu domaćeg svježe pečenog kruha iz krušne peći, piše Glas Slavonije. Sredovječna ga Marija obožava pa joj nije problem doći autom iz grada do desetak kilometara udaljene Tomice, sela u kojem se na nekoliko mjesta peče domaći kruh, no ona ga kupuje kod svoje imenjakinje, Marije Mikulčić jer ju “kruh-točak” izgledom i okusom podsjeća na djetinjstvo i onaj koji je pekla njezina baka Jula.
- Kažu da nije dobro jesti puno kruha, ali ne mogu si pomoći. Još kad je sa zlatnom koricom i rupama, a pečen na kupusnom listu, ne znam stati. Najviše ga volim s domaćom masti i paradajzom, ali i s pekmezom..., a vole ga i ukućani - zaključuje vremešna ljubiteljica domaćeg kruha, što je drago čuti i 53-godišnjoj proizvođačici, kojoj su “kruh naš svagdašnji” i njegova priprema doslovno izvor života. Kad je kao trgovkinja ostala bez posla, sa suprugom Josipom osnovala je OPG . Mudrovali su što bi bilo najbolje i odlučili se za kruh. Pripemu domaćeg kruha naučila je još kao djevojčica od majke, poslije ga je pekla i svekrva, no Marija je iskušala teorijsko znanje tek kada se odlučila na privatni posao. Jedanaest godina, uz supruga, pomažu joj i sinovi Adam i Marko, a od prošle godine peče ga i prodaje opuštenije. Do tada je, priznaje, godinama pekla i prodavala kruh nelegalno, zbog čega je plaćala kazne.

- Čim se prošle godine pružila mogućnost za registraciju, to sam učinila. To je dodatna djelatnost pri OPG-u. Interesa uvijek ima. Ljudi su navikli i dođu mi kući, a srijedom i subotom kruh prodajem na tržnici - navodi Marija. Osim bijelog kruha, koji priprema od pšeničnog brašna, peče po narudžbi i kruh od integralnog brašna i pet vrsta žitarica.

- Nije lako - kaže - dok na visokoj vanjskoj temperaturi potiče vatru u krušnoj peći. Ustaje oko pola tri jer je dug proces od loženja peći do izlaska gotovog kruha. Ljeti to traje oko četiri sata, a kada je vrijeme hladnije, i pet-šest sati.
- Najprije navečer podmijesim kvas, nakon ponoći, kad ustanem, zamijesim kruh, pa podložim peći, onda razmijesim kruhove, dok se peć zagrijava - kaže. Na kraju se dvorištem i ulicom iz peći počne širiti primamljiv miris, kada dolaze i prvi kupci. Narudžbe znaju biti i za svatove, ali i za druga slavlja.

Marija sve radi ručno, od prosijavanja brašna do miješenja. Uz kruh uspije ekološki proizvesti nešto povrća i voća, poput domaćeg graha, bijelog luka, grožđa... Unatoč visokoj cijeni (60 kuna za kilogram) najtraženiji grah, kukuruzar, Marija još uvijek sije po starinski među kukuruzima, koje ručno kopa.

Autor: Marija Radošević 


Događanja
Božić u mraku: Nepoznati počinitelj prerezao lampice na kući s viralnom porukom

Dok se u Slavonskom Brodu godinama toleriraju ozbiljni komunalni, sigurnosni i d...

23.12.2025. u 12:21

Radar
Kontrolirano 754 vozila, sankcionirano više od pola vozača

Policijski službenici Policijske uprave brodsko-posavske, prošli tjedan (...

23.12.2025. u 10:00

Događanja
Građani pozvani na besplatan blagdanski doručak – evo gdje i kada

Badnjak u Slavonskom Brodu i ove će godine započeti ondje gdje s...

23.12.2025. u 07:30

Radar
Blagdani nikad skuplji, građani nikad oprezniji

Dok se gradovi kite lampicama, a iz izloga stižu poruke blagdanskog obilja, stva...

22.12.2025. u 20:00

Udruge
Advent kakav se pamti: Lovčić ispisao još jednu božićnu priču

Na obroncima Dilja, u pitoresknom selu Lovčić, skrivenom između Brodskog Stupnik...

22.12.2025. u 10:00

Radar
Hoće li biti snijega za Božić?

Stanovnike Brodsko-posavske županije u razdoblju od 22. do 28. prosinca 2025. oč...

22.12.2025. u 07:30

101 brodska priča Zvonimira Toldija
Virtuozna glazbenica, naše gore list (1)

- Od profesora, jedino nju nikada nismo oslovljavali s „drugarice profesor...

21.12.2025. u 20:00

Udruge
Deset godina tihe borbe kroz umjetnost

  Deset godina nakon što je prvi put otvorila vrata javnosti, likov...

21.12.2025. u 12:00

Koncerti
180 eura mjesečno: Županija otvorila natječaj za stipendije

U akademskoj 2025./2026. godini Brodsko-posavska županija dodijelit...

21.12.2025. u 08:00

Priče
Grad koji ne okreće glavu: 552 tajna prijatelja promijenila nečiji Božić

U predblagdansko vrijeme, kada se gradovi pune svjetlima, a riječi solidarnosti...

20.12.2025. u 12:00

Radar
Prvi portal već postavljen, slijedi još 211

Hrvatske autoceste započele su vidljivu fazu uvođenja novog sustava naplate cest...

20.12.2025. u 08:00

Škola
Cernik, Oriovac i Bebrina dobili značajna sredstva za djecu

Ministarstvo demografije i useljeništva donijelo je odluku o financiranju...

19.12.2025. u 20:00

Škola
Od snova do stvarnosti: Djeca s poteškoćama u razvoju napokon u prostoru po svojoj mjeri

Nakon što su 8. prosinca 2025. godine u novu zgradu u Uli...

19.12.2025. u 17:30

Gastro
Domino’s Pizza uz veliko slavlje i posebne ponude otvorila vrata nove poslovnice u Slavonskom Brodu

Domino’s Pizza jučer je uz veliko slavlje uspješno otvorila svoju p...

19.12.2025. u 15:00

Koncerti
Razgovarali smo s vlasnikom najpopularnije kuće u Hrvatskoj: ‘Lani su prijetili da će je zapaliti’

U mirnom slavonskobrodskom naselju Podvinje, uoči božićnih blagdana, jedna je ob...

19.12.2025. u 12:30

Radar
Alarm za potrošače: Mlinar opozvao više vrsta kruha

Državni inspektorat Republike Hrvatske jučer je obavijestio po...

19.12.2025. u 10:00

;