Rijetki mogu odoljeti zamamnom mirisu i okusu domaćeg svježe pečenog kruha iz krušne peći
Rijetki mogu odoljeti zamamnom mirisu i okusu domaćeg svježe pečenog kruha iz krušne peći, piše Glas Slavonije. Sredovječna ga Marija obožava pa joj nije problem doći autom iz grada do desetak kilometara udaljene Tomice, sela u kojem se na nekoliko mjesta peče domaći kruh, no ona ga kupuje kod svoje imenjakinje, Marije Mikulčić jer ju “kruh-točak” izgledom i okusom podsjeća na djetinjstvo i onaj koji je pekla njezina baka Jula.
- Kažu da nije dobro jesti puno kruha, ali ne mogu si pomoći. Još kad je sa zlatnom koricom i rupama, a pečen na kupusnom listu, ne znam stati. Najviše ga volim s domaćom masti i paradajzom, ali i s pekmezom..., a vole ga i ukućani - zaključuje vremešna ljubiteljica domaćeg kruha, što je drago čuti i 53-godišnjoj proizvođačici, kojoj su “kruh naš svagdašnji” i njegova priprema doslovno izvor života. Kad je kao trgovkinja ostala bez posla, sa suprugom Josipom osnovala je OPG . Mudrovali su što bi bilo najbolje i odlučili se za kruh. Pripemu domaćeg kruha naučila je još kao djevojčica od majke, poslije ga je pekla i svekrva, no Marija je iskušala teorijsko znanje tek kada se odlučila na privatni posao. Jedanaest godina, uz supruga, pomažu joj i sinovi Adam i Marko, a od prošle godine peče ga i prodaje opuštenije. Do tada je, priznaje, godinama pekla i prodavala kruh nelegalno, zbog čega je plaćala kazne.
- Čim se prošle godine pružila mogućnost za registraciju, to sam učinila. To je dodatna djelatnost pri OPG-u. Interesa uvijek ima. Ljudi su navikli i dođu mi kući, a srijedom i subotom kruh prodajem na tržnici - navodi Marija. Osim bijelog kruha, koji priprema od pšeničnog brašna, peče po narudžbi i kruh od integralnog brašna i pet vrsta žitarica.
- Nije lako - kaže - dok na visokoj vanjskoj temperaturi potiče vatru u krušnoj peći. Ustaje oko pola tri jer je dug proces od loženja peći do izlaska gotovog kruha. Ljeti to traje oko četiri sata, a kada je vrijeme hladnije, i pet-šest sati.
- Najprije navečer podmijesim kvas, nakon ponoći, kad ustanem, zamijesim kruh, pa podložim peći, onda razmijesim kruhove, dok se peć zagrijava - kaže. Na kraju se dvorištem i ulicom iz peći počne širiti primamljiv miris, kada dolaze i prvi kupci. Narudžbe znaju biti i za svatove, ali i za druga slavlja.
Marija sve radi ručno, od prosijavanja brašna do miješenja. Uz kruh uspije ekološki proizvesti nešto povrća i voća, poput domaćeg graha, bijelog luka, grožđa... Unatoč visokoj cijeni (60 kuna za kilogram) najtraženiji grah, kukuruzar, Marija još uvijek sije po starinski među kukuruzima, koje ručno kopa.
Autor: Marija Radošević
Početkom godine, u Slavonskom Brodu odjekivali su govori, rezale su se vrpce i s...
15.09.2025. u 17:30
Danas, u ponedjeljak 15. rujna, na autocesti A3 započeli su novi opsežni radovi...
15.09.2025. u 15:00
OSIJEK – Legendarni rock bend Bijelo dugme, u sklopu turneje "Doživjeti st...
15.09.2025. u 12:30
REŠETARI – Nakon što je zbog propadanja u siječnju 2024. god...
15.09.2025. u 07:30
Za normalno poslovanje kao i za svakodnevni život i poslovne potrebe, bo...
14.09.2025. u 20:00
SLAVONSKI BROD – Podno zidina Tvrđave Brod, jednog od najprepoznatljivijih...
14.09.2025. u 16:00
NOVA GRADIŠKA – S dolaskom hladnijih dana stiže i val prehlada i vi...
14.09.2025. u 12:00
U tijeku je izbor za najbolji županijski EU projekt u Hrvatskoj, a među 46 final...
13.09.2025. u 16:00
Rujan je zakucao na vrata, ali u Slavonskom Brodu toplina ljeta još uvije...
13.09.2025. u 08:00
Nakon tri uspješna i odlično posjećena izdanja, Tvrđava Brod i ove će jes...
12.09.2025. u 15:00
SLAVONSKI BROD – U subotu, 13. rujna 2025. godine, od 10 do 12 sati, Slavo...
12.09.2025. u 10:00
SLAVONSKI BROD – Od jučer je Slavonija DI u središtu medijske pozor...
11.09.2025. u 13:27
SLAVONSKI BROD – Državna geodetska uprava (DGU) provodi Višegodi&sc...
11.09.2025. u 12:30
Vozače u Hrvatskoj od iduće godine očekuju još veće kazne za prometne pre...
10.09.2025. u 17:00
SLAVONSKI BROD – Nakon što su se u medijima pojavile informacije da...
10.09.2025. u 15:14
SLAVONSKI BROD / STRIZIVOJNA – Slavonija danas bruji o jednoj temi: USKOK....
10.09.2025. u 13:59