Život

Gastarbajteri u Brodu jedu golubove?!

Autor: 035portal Datum objave: 21.03.2024. u 16:00


Nesvakidašnja dojava stigla je na adresu naše redakcije, a koja se tiče prehrambenih navika i običaja stranih radnika na privremenom radu u našem gradu. Naime, naš izvor tvrdi kako su strani radnici (porijeklom iz Nepala?), zaposleni na izgradnji helidroma u krugu slavonskobrodske Opće bolnice u preko nekoliko navrata uhvaćeni u pokušaju lova na- golubove. Uhvaćene golubove navodno su namjeravali konzumirati, nakon čega su upozoreni da obustave aktivnosti tog tipa, obzirom da gradski golubovi (uglavnom iz porodice pećinara) nisu sorta pogodna za jelo, a često su i puni parazita. I taman kada smo pomislili kako će ova dojava postati još jedan preuveličani trač kojim se nastoji ocrniti strane radnike i stvoriti animozitet prema drugima i drugačijima (osim ako nisu u pitanju Hrvati na radu u inozemstvu, onda je alles gut), spekulacije je potvrdio lokalni uzgajivač golubova koji je želio ostati anoniman.

 

Naime, upozorio je osim na već spomenuti lov i na praksu pojedinih uzgajivača koji su golubove prodavali već spomenutim stranim radnicima u našem gradu i to po cijeni od 2 eura po komadu. Neke od tih kupoprodaja se navodno po već ustaljenom ritmu odvijaju unazad dvije godine.

 

 

No, prije nego li ovi nesvakidašnji gastronomski odabiri naših novih sugrađana izazovu zgražanje i negativne komentare, podsjećamo da je upravo golublje meso donedavno bilo jedan od uobičajenih vrhunskih specijaliteta na kartama ekskluzivnijih restorana diljem civilizirane Europe, a konzumacija se rapidno smanjila u drugoj polovici 20. stoljeća. U Italiji i Francuskoj golublje meso još uvijek su često zastupljeni.

 

 

Povijesno gledano, krilate životinje smatrane su za privilegij vladara i aristokrata te su se konzumirali gnjurci, rode, labudovi, ždralovi, čaplje, paunovi... S druge strane, meso svinja koje ruju po zemlji i repa koja raste pod zemljom bili su hrana predviđena za seljake. Primjera radi i naša Hrvatska velikaška obitelj Zrinski slijedili su običaje europskih dvorova. Prema rukopisnoj zbirci koja je nastala prije 1662. godine (kako navodi Varga), najviše su jeli govedinu, koja je činila 30-40 posto od svih vrsta mesa. Svinjetinu su najmanje jeli, ali su koristili njezine prerađevine, najčešće slaninu, kobasicu, krvavicu. Jeli su i kremenadle i šunku. Od ostalih vrsta mesa u prehrani su koristili i ovčetinu, zečetinu te meso kokoši, pilića, kopuna, gusaka, pataka, golubova i grlica. Zečetina i meso pilića bili su rezervirani za gospodu te su ih seljaci rijetko jeli.

 

U nastavku donosimo nekoliko recepata, ako se slučajno i sami poželite okušati u pripravi nama egzotičnih obroka, uz napomenu- za ovakve eksperimente potrebni su golubovi pasmina Firentinac, Coburg Skylark, Mondain, poljski ris, King i Roman Strasser, a do kojih je već nešto teže doći.

 

Dobar tek!

 

Golubovi u octu - Francuska kuhinja

Paprikaš od golubova

Pirjani golubovi

Colomba con polenta

Golublja prsa s gljivama i salatom od špinata


 

 

 

 

 


U Mucvanju k'o u malom Beču
101 brodska priča Zvonimira Toldija
U Mucvanju k'o u malom Beču

  Netočna je tvrdnja brodskog kroničara Josipa Joze Koprivčevića da ulice...

10.08.2025. u 20:00

Učenici sada vježbaju na stroju vrijednom tisuće eura
Škola
Učenici sada vježbaju na stroju vrijednom tisuće eura

Industrijsko-obrtnička škola Slavonski Brod dobila je vrijedno pojačanje...

09.08.2025. u 14:00

Poloj dobio ´čistu peticu´
Servisne informacije
Poloj dobio ´čistu peticu´

Nakon posljednjih laboratorijskih analiza, koje su provedene 6. kolovoza 2025. g...

08.08.2025. u 19:54

Nalog za rušenje izdan još 2024. – gdje je zapelo? Kome odgovara status quo u Oriovcu?
Priče
Nalog za rušenje izdan još 2024. – gdje je zapelo? Kome odgovara status quo u Oriovcu?

ORIOVAC – Šest mjeseci nakon što je 035portal razotkrio afer...

08.08.2025. u 12:00

Ni noći više nisu svježe: Tropske temperature i nakon zalaska sunca
Radar
Ni noći više nisu svježe: Tropske temperature i nakon zalaska sunca

Iako je početak kolovoza tradicionalno rezerviran za visoke temperature, ono &sc...

08.08.2025. u 08:00

J*bote, kol’ko nas ima!
Radar
J*bote, kol’ko nas ima!

Dragi naši čitatelji, prijatelji, suradnici, kolege i susjedi, 035 porta...

07.08.2025. u 18:00

Došao mu prijetiti na kućni prag pa ga kasnije napao u policijskoj postaji
Radar
Došao mu prijetiti na kućni prag pa ga kasnije napao u policijskoj postaji

OKUČANI, 06. kolovoza- Slučaj brutalnog premlaćivanja maloljetnog mladića i njeg...

07.08.2025. u 12:00

Tradicionalna regata u Dolini ponovno spojila branitelje i mještane
Događanja
Tradicionalna regata u Dolini ponovno spojila branitelje i mještane

DOLINA, 5. kolovoza 2025. – U povodu Dana pobjede i domovinske zahvalnosti...

06.08.2025. u 18:00

Brođanin pogrešno osuđen za ratni zločin – lažni svjedok sve priznao
Priče
Brođanin pogrešno osuđen za ratni zločin – lažni svjedok sve priznao

"Zbog svoje savjesti i iskazivanja istine" – tim je riječima Borko Trivuno...

06.08.2025. u 16:00

Brođani dostojanstveno obilježili 30. obljetnicu ´Oluje´
Događanja
Brođani dostojanstveno obilježili 30. obljetnicu ´Oluje´

Povodom Dana pobjede i domovinske zahvalnosti, Dana hrvatskih bran...

06.08.2025. u 08:00

´Crvena kuća´ i njen graditelj
101 brodska priča Zvonimira Toldija
´Crvena kuća´ i njen graditelj

„CRVENA KUĆA“ I NJEN GRADITELJ U obitelji Kovačević se prepričavalo...

05.08.2025. u 20:00

Obuka kakvu Europa tek uvodi –  Nova Gradiška već primjenjuje
Priče
Obuka kakvu Europa tek uvodi – Nova Gradiška već primjenjuje

U vremenu kada energetska tranzicija postaje globalni imperativ, vodik sve snažn...

04.08.2025. u 18:00

Modernizacija na razini zapadnoeuropskih klinika
Zdravlje
Modernizacija na razini zapadnoeuropskih klinika

SLAVONSKI BROD – Unutar Opće bolnice Dr. Josip Benčević uspješno je...

04.08.2025. u 12:00

Hrana, piće i duhan srušili standard
Radar
Hrana, piće i duhan srušili standard

Hrvatski građani i dalje osjećaju teret inflacije, koja je u srpnju iznosila 4,5...

04.08.2025. u 10:00

Obrt zvan fordukeraj
101 brodska priča Zvonimira Toldija
Obrt zvan fordukeraj

Gradski porezni ured u Brodu na Savi izdao je 1925. godine Oglas porezne komisij...

03.08.2025. u 20:00

7.000 kilometara, nula izgovora – upoznajte najhrabrije bajkere Slavonije
Priče
7.000 kilometara, nula izgovora – upoznajte najhrabrije bajkere Slavonije

NOVA GRADIŠKA – Nakon što su motorima prošli Iran, Ma...

03.08.2025. u 16:00

;