Znate li da grad Slavonski Brod ima jedinstveni kolačić? Zove se tiritl, a prema riječima vlasnice kulinarske radionice u centru grada, Jozefine Birindžić, riječ je o suhom kolačiću kvadratnog oblika od prhkog tijesta punjenog orasima ili makom, koji je nastao u Brodu na Savi prije dva stoljeća. Jozefina ga je odlučila promovirati kao Brodski kolač, jer ga nema nigdje drugdje, a recepturu je pronašla preko brodskog povjesničara, gospodina Toldija, koji je pak za njega saznao od jedne starije Brođanke.
I dok je ova priča u lokalnim krugovima o promociji kolačića poznata još od 2015., a recept je objavljen 1937. godine, kolačić jednostavno nikako da "zaživi" i ostvari svoj puni potencijal; kao što su, primjernce, ostvarili neki drugi tradicionalni slatkiši- arancini, kroštule, rožata, fritule, bruštulane mendule... Tako ni ove godine tiritl neće biti moguće kušati na slavonskobrodskom Adventu niti kupiti u suvenirnicama ili ugostiteljskim objektima.
Tiritl bi trebao postati jestivi brodski suvenir, tvrdi naša dokazana majstorica kuhanja slaniša i slatkiša, blogerica i kolumnistica, a prije nekoliko dana razgovarala je s Domagojem Jakopovićem, poznatijim pod nadimkom Ribafish, kojem je i objasnila otkuda je nastala ova divna ideja puna potencijala, a koju nažalost nitko od lokalnih stručnjaka u turizmu još uvijek nije prepoznao.
- Tih godina su se još na veliko čitale novine, mi imamo Brodski list Posavska Hrvatska u kojem je gospodin Toldi imao stalnu kolumnu i pisao o običajima i svemu vezanom za Brod i okolicu. Između ostaloga sam jednom pročitala da je napisao kako se krajem devetnaestog i početkom dvadesetog stoljeća u gospodskim kućama u Brodu u vrijeme maškara maskiralo, veselilo, održavani su plesovi i domjenci na kojima su se između ostalog pravili suhi kolačići, pa i tiritli. Ime mi je zvučalo jako simpatično, kao da je neki lik iz bajki naše sugrađanke I. B. Mažuranić, pa sam se dosjetila da bih mogla pokušati nešto s time napraviti. Kontaktirala sam Toldija, pitala je li to u redu, hoće li se netko možda buniti. Kako je rekao da je sve OK, tako sam krenula u razrađivanje ideje. Brod nema ništa tako ‘svoje’, pa mi je to bila nit vodilja. Ne znam tko je autorica ili bolje reći vlasnica recepta koji je gospodin Toldi pronašao i o kojem je pisao. To mi nije rekao, a prošlo je već i puno godina od tada, tako da se možda sada netko i javi, poručila je Birindžić
Ostatak razgovora pročitajte na Jozefina Birindžić: Pobjednica showa 321 Kuhaj ponosno predstavlja Brodski tiritl!
SLAVONSKI BROD / POŽEGA / LOBOR – Da se u Hrvatskoj gotovo sve može kupiti...
13.10.2025. u 20:00
Otkazivanje ovogodišnje Pečenkijade u Slavonskom Brodu preraslo je u prvo...
13.10.2025. u 15:06
U zemlji u kojoj se o zdravstvu govori kao o prioritetu, vrijeme čekan...
13.10.2025. u 12:30
SLAVONSKI BROD – Nakon gotovo desetljeća priprema i više odgoda, Eu...
13.10.2025. u 10:00
Iako je listopad već dobro zakoračio, vrijeme u Slavonskom Brodu i okolici i dal...
13.10.2025. u 07:30
Slavonskobrodski Korzo večeras nije bio samo trg. Bio je srce koje kuca...
12.10.2025. u 19:11
Brodsko-posavsku županiju stiže nova pošiljka cjepiva protiv gripe. Kako...
12.10.2025. u 08:00
SLAVONSKI BROD- Inicijativa glumca Enisa Bešlagića, koji je emotivnim vid...
11.10.2025. u 18:00
Na brodskom Korzu danas je održan 2. Pogača fest, manifestacija koja je u kratko...
11.10.2025. u 14:19
Samo dan prije nego što su se ražnjevi trebali okretati, iz Ministarstva...
11.10.2025. u 13:09
Jutros je Slavonski Brod disao kao jedno. Više od 500 trkača, međ...
11.10.2025. u 12:00
Samo dan uoči najavljene Pečenkijade na Poloju, jedne od omiljenih jesenskih man...
10.10.2025. u 16:26
SLAVONSKI BROD – U subotu, 11. listopada, Slavonski Brod će ponovno mirisa...
09.10.2025. u 20:00
SLAVONSKI BROD – Vijest o smrti Halida Bešlića, čovjeka čiji su sti...
09.10.2025. u 09:37
Slavonski Brod dobio je novu adresu za istinske hedoniste – Vesuvio Pizza...
08.10.2025. u 21:45
Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i ribarstva najavilo je novu jesens...
08.10.2025. u 12:30