Život

Kako iskoristiti šunku i jaja nakon Uskrsa?

Autor: 035portal Datum objave: 11.04.2023. u 20:00


Svi smo naviknuli na tradicionalno uskrsno jelo, kuhanu šunka i jaja uz mladih luk pa se tu pronađe malo ribanog hrena, a u modernije vrijeme i francuske salate.



No, kada prođe Uskrs, gotovo uvijek ostane velika količina šunke i pogotovo jaja jer, osim pisanica, još se dodatno kuhaju jaja za sve obroke u danu, a svi su i dalje ukusni i, što bi rekao naš narod, ‘’grijeh je baciti’’. Lako je ‘’baciti’’ šunku u grah, pa nek se kuha i spasio si stvar. No ne možeš svaki dan kuhati grah, a šunke ipak ostaje. Od jela koja se jednom naprave sve se može iskoristiti i za neko drugo, pa tako i od šunke i jaja, a samo je potrebna mašta ili jednostavno znanje. A golemo kuharsko znanje imaju vodeći ljudi Udruge kuhara i slastičara grada Slatine, predsjednik Dražen Šafar i iskusni kuhar Zoran Putnković, oba višestruko državno i svjetski nagrađivani kuhari. Ovaj je dvojac i više nego iskusan, s jelima su prošli sve, kroz njihove kuhače prošlo je tisuće namirnica i recepata za sve vrste prigoda, pa tako i oni za neka ukusna jela od šunke ili kuhanih jaja, ili oboje, a ne treba im puno vremena za pripremu.



- Od šunke i jaja mogu se napraviti sve vrsta jela, od hladnog i toplog predjela preko glavnog jela i salata do deserta. Palačinke punjene šunkom i sirom također su jako ukusne, a ne zahtijevaju puno posla oko pripreme. Uvijek se može napraviti krumpir-salata s kuhanim jajima, ali vrlo je zanimljivo napraviti toplu salatu sa šunkom, jajima i tjesteninom. Vrlo ukusno jelo koje uglavnom vole sve generacije. Supruga i ja ništa ne bacamo, a posebno za blagdane, kada je puno jela. Za Uskrs doista ostane dosta šunke i mi se trudimo uvijek nešto drugo napraviti, kušati nove recepte, ali iskreno najbolji i najukusniji su oni već prepoznatljivi i provjereni - kaže kuhar Zoran Putniković.



- Topla salata sa šunkom zasitna je i može se konzumitari u svim obrocima, odnosno u svako doba dana, jedino navečer, kako ide noć, od šunke se budi žeđ, pa je malo nezgodno. Nadalje, mogu se napraviti rolice sa šunkom i jajima, razni namazi od šunke, ja ih pravim nekoliko i budu jako ukusni. Zatim tu je zapečena tjestenina sa šunkom, a kuhana jaja uvijek se mogu iskoristiti za punjenu mesnu štrucu ili okruglice od mesa punjene kuhanim jajima - kaže Putniković.



Dražen Šafar također naglašava da jelo nikad ne treba bacati, pa tako ni nakon Uskrsa.



- Mi kuhari posebno znamo koliko su hrana i svaki sastojak važni. I kada kuhamo bilo što, svaku namirnicu iskoristimo do kraja, ništa ne bacamo. Ja, na primjer, radim i umjetnine od voća i povrća i to se čak nakon izložbe i prikaza pojede, ovisno naravno o tome koliko dugo stoji. Što se tiče jela nakon Ukrsa, varijanti ima jako puno. Najviše s oba uskrsna sastojka, šunkom i jajima, od njih se mogu napraviti - mogu slobodno reći - čuda. Od jela koja su onako zanimljiva i česta u primjeni su krumpir punjen šunkom, jajima, vlascima i vrhnjem, zatim mogu se pripremiti kroketi od šunke, tortilje sa šunkom, a kao desert uvijek je moguće napraviti muffine sa šunkom. Dakle, sve vrsta jela, od predjela do deserta, ali treba pripaziti i držati se recepta te naravno što prije iskoristiti jaja i šunku jer znamo što se događa ako predugo stoje. Rekao bih da nije potrebno toliko puno znanja, nego više mašte i spretnosti u kuhanju, a evo nadam se da smo i mi ovim idejama nekome pomogli - zaključio je Šafar.



Ovi majstori kuhače dali su mnoge ideje, stoga, uhvatite se kuhače, pregaču na sebe i iskušajte svoje sposobnosti za štednjakom, jer najvažnije je da se ništa od jela ne smije baciti, sve se može iskoristiti.
 

Vladimir Grgurić

 

Topla salata

Sastojci

l       400 g tjestenine

l       200 g šunke

l       200 ml majoneze

l       100 ml milerama

l       3 jaja

l       6 kiselih krastavaca

l       ½ limuna sok

l       sol, papar



Priprema

Tjesteninu skuhajte prema uputama na pakiranju i ocijedite. Jaja skuhajte i ogulite. Šunku izrežite na kockice s jajima pa dodajte u tjesteninu. Dodajte sjeckani kiseli krastavac. Majonezu pomiješajte s limunovim sokom i mileramom. Prelijte preko tjestenine. Posolite, popaprite i pomiješajte pa ostavite u hladnjaku sat vremena.
 

Mafini

Sastojci

l       250 g glatkog brašna

l       vrećica praška za pecivo

l       100 g kuhane šunke

l       100 g sira poput goude

       ili ementalera

l       2 jaja

l       250 ml mlijeka

l       3 žlice ulja

l       sol



Priprema:

Napravite smjesu. Zagrijte pećnicu na 190 stupnjeva. Pomiješajte sve suhe sastojke u jednoj zdjeli i sve mokre u drugoj. Spojite ih, najbolje tako da ih izmiješate električnim mikserom, a možete i ručno pjenjačom. Dodajte sir i šunku. Sir naribajte, a šunku narežite na kockice i dodajte u smjesu za muffine. U limeni kalup za muffine stavite papirnate košarice i rasporedite smjesu po kalupima, neka budu puni 2/3. Pecite oko 20 minuta. Poslužiti ih možete tople ili hladne, fini su u obje varijante.
 

 

 

 

 

 

izvor: Glas Slavonije
 


Domovini vjerni: 34 godine od žrtve hrvatskih junaka
Događanja
Domovini vjerni: 34 godine od žrtve hrvatskih junaka

Danas, 16. rujna, Brodsko-posavska županija obilježava Dan hrvatskih branitelja...

16.09.2025. u 07:30

Slavonskobrodski helidrom – od američkog sna do hrvatske birokratske noćne more
Radar
Slavonskobrodski helidrom – od američkog sna do hrvatske birokratske noćne more

Početkom godine, u Slavonskom Brodu odjekivali su govori, rezale su se vrpce i s...

15.09.2025. u 17:30

Počeli novi radovi na A3: rekonstrukcija ograde, sanacija kolnika i obnova odmorišta
Radar
Počeli novi radovi na A3: rekonstrukcija ograde, sanacija kolnika i obnova odmorišta

Danas, u ponedjeljak 15. rujna, na autocesti A3 započeli su novi opsežni radovi...

15.09.2025. u 15:00

Bijelo dugme slavi 50 godina – Bregović, Tifa i Islamović na istoj pozornici!
Koncerti
Bijelo dugme slavi 50 godina – Bregović, Tifa i Islamović na istoj pozornici!

OSIJEK – Legendarni rock bend Bijelo dugme, u sklopu turneje "Doživjeti st...

15.09.2025. u 12:30

Od siječnja zatvorena, danas ponovno u funkciji – DC 51 napokon otvorena
Servisne informacije
Od siječnja zatvorena, danas ponovno u funkciji – DC 51 napokon otvorena

REŠETARI – Nakon što je zbog propadanja u siječnju 2024. god...

15.09.2025. u 07:30

Sultan i Mica
101 brodska priča Zvonimira Toldija
Sultan i Mica

  Za normalno poslovanje kao i za svakodnevni život i poslovne potrebe, bo...

14.09.2025. u 20:00

Magija pod zvijezdama: Slavonski Brod pjevao u glas s Dinom Merlinom
Događanja
Magija pod zvijezdama: Slavonski Brod pjevao u glas s Dinom Merlinom

SLAVONSKI BROD – Podno zidina Tvrđave Brod, jednog od najprepoznatljivijih...

14.09.2025. u 16:00

Nova Gradiška i okolne općine bez pedijatra – roditelji ogorčeni!
Radar
Nova Gradiška i okolne općine bez pedijatra – roditelji ogorčeni!

NOVA GRADIŠKA – S dolaskom hladnijih dana stiže i val prehlada i vi...

14.09.2025. u 12:00

Finale najboljih EU projekata: hoće li Brodsko-posavska županija odnijeti titulu?
Škola
Finale najboljih EU projekata: hoće li Brodsko-posavska županija odnijeti titulu?

U tijeku je izbor za najbolji županijski EU projekt u Hrvatskoj, a među 46 final...

13.09.2025. u 16:00

Kasno ljeto ne odustaje – evo što nas čeka idućih sedam dana!
Servisne informacije
Kasno ljeto ne odustaje – evo što nas čeka idućih sedam dana!

Rujan je zakucao na vrata, ali u Slavonskom Brodu toplina ljeta još uvije...

13.09.2025. u 08:00

Slavonski Brod spreman za novo izdanje Pivo Festa
Događanja
Slavonski Brod spreman za novo izdanje Pivo Festa

Nakon tri uspješna i odlično posjećena izdanja, Tvrđava Brod i ove će jes...

12.09.2025. u 15:00

´Hod za život´ mijenja ritam grada: Evo što vas čeka sutra!
Servisne informacije
´Hod za život´ mijenja ritam grada: Evo što vas čeka sutra!

SLAVONSKI BROD – U subotu, 13. rujna 2025. godine, od 10 do 12 sati, Slavo...

12.09.2025. u 10:00

Direktorica Slavonije DI priznala: USKOK nam je uzeo uređaje
Radar
Direktorica Slavonije DI priznala: USKOK nam je uzeo uređaje

SLAVONSKI BROD – Od jučer je Slavonija DI u središtu medijske pozor...

11.09.2025. u 13:27

Katastarske izmjene u tijeku: Evo gdje možete provjeriti status svoje čestice!
Savjeti i trikovi
Katastarske izmjene u tijeku: Evo gdje možete provjeriti status svoje čestice!

SLAVONSKI BROD – Državna geodetska uprava (DGU) provodi Višegodi&sc...

11.09.2025. u 12:30

Nema više tolerancije!  Stižu kazne i do 132.000 €
Radar
Nema više tolerancije! Stižu kazne i do 132.000 €

Vozače u Hrvatskoj od iduće godine očekuju još veće kazne za prometne pre...

10.09.2025. u 17:00

Iz Slavonije DI poručuju: U svojstvu smo svjedoka, ne okrivljenika!
Radar
Iz Slavonije DI poručuju: U svojstvu smo svjedoka, ne okrivljenika!

SLAVONSKI BROD – Nakon što su se u medijima pojavile informacije da...

10.09.2025. u 15:14

;