Naslovna / Informacije i vijesti / Slavonski Brod pamti i gore oluje?

PRIčE

Slavonski Brod pamti i gore oluje?

Slavonski Brod pamti i gore oluje?
Portal035
  • 2023-07-20 17:00:00

 Slavonski Brod jučer je pogodilo nevrijeme kakvo ne pamte ni najstariji stanovnici grada, ali iz Muzeja Brodskog Posavlja saznali smo da je tijekom povijesti Brod u ljetnim mjesecima pogodilo nekoliko jakih oluja koje su zabilježene u povijesnim kronikama.

 

Tako je 30. lipnja davne 1776. oko podne, na Brod i okolinu je pao grad veličine jajeta i potukao sve brodske vinograde i površine zasijane usjevima. Led je bio praćen olujom i vjetrom koji je rušio stabla.8. kolovoza 1830.pala je kiša nakon 46 dana duge suše i velikih vrućina. Gotovo čitav urod je uništen, uključujući i vinogradski.

 

Nešto nezamislivo dogodilo se i 24. srpnja 1840., kada je veliko nevrijeme srušilo zvonik crkve Presvetog Trojstva.

 

 

27. srpnja 1896.nakon orkana s kišom Glogovica se izlila i potpuno poplavila Varoš. Jedno dijete od deset godina je poplava odnijela, a jedva je spašena dvanaestogodišnja djevojčica na Jelasu. U Ruščici su za vrijeme trajanja ovog nevremena dvije žene poginule od udara groma. Dobro je upamćen i utorak, 2. srpnja 1912. Naime, popodne je veliko nevrijeme zahvatilo Brod i okolicu. Komadi leda težine i do dvadeset dekagrama u roku od deset minuta napravili su totalnu pustoš na poljima, a po gradu su porazbijali prozore i crijepove na kućama.

 

I za sami kraj, jedan događaj kojeg se sjeća i dobar dio naših sugrađana, a koji datira od 23. srpnja 1976. Za vrijeme velikog nevremena palo je u Brodu 88 litara kiše po kvadratnom metru. Mrsunja i Glogovica poplavile su Varoš i Mali Pariz.

 

izvor, foto: Muzej Brodskog Posavlja