Naslovna / Informacije i vijesti / Brođanka Zrinka Fišer osvojila je dva srebra na Svjetskom prvenstvu u Mađarskoj

OSTALO

Brođanka Zrinka Fišer osvojila je dva srebra na Svjetskom prvenstvu u Mađarskoj

Brođanka Zrinka Fišer druga je na svijetu u parovima

Brođanka Zrinka Fišer osvojila je dva srebra na Svjetskom prvenstvu u Mađarskoj
035portal
  • 2015-12-02 07:25:51

Od 13. do 16. studenog održano je svjetsko prvenstvo u fitnessu u okviru krovne organizacije IFBB, jedine priznate od strane međunarodnog i hrvatskog olimpijskog odbora. Na ovom natjecanju sudjelovala je i Brođanka Zrinka Fišerčlanica BBK Gladiator u Zagrebu i sponzorirana od Sci-Muscle firme, a osvojila je srebrno odličje u body-fitness kategoriji do 163cm visine kao i srebrno odličje u kategoriji miješanih parovima s Danijelom Miklečićem iz Križevaca. Prvo mjesto u miješanim parovima je također otišlo u Hrvatsku čime smo se naša zemlja na body building sceni nametnula kao svjetska velesila! Ostatak ženske reprezentacije nije izborio ulazak u finale, tako da je Zrinkina medalja u body-fitness kategoriji praktički zlata vrijedna!
Ovo je itekako bio povod za razgovor sa Zrinkom, koji možete pročitati u nastavku.

Kakva je bila konkurencija na natjecanju?

"U kategoriji sam imala iznimno tešku konkurenciju, iako nije bila najbrojnija od ukupno četiri visinske kategorije, u sastavu je imala samo svjetske, europske i razne nacionalne i kontinentalne prvakinje. Iznimno sam zadovoljna uspjehom jer sam se uspjela dovesti u pobjedničku formu unatoč svim zaprekama tijekom priprema."

Koliko je vremena prošlo od zadnjeg natjecanja na kojem si sudjelovala?

"Od posljednjeg natjecanja u proljetnoj sezoni do svjetskog prvenstva proteklo je 5 mjeseci koje sam provela u žestokim pripremama. Postavila sam si zadatak da nadogradim svoju mišićnu masu u gornjem dijelu tijela i taj sam cilj ostvarila. Ali ne bez posljedica. Naime, godinu i pol dana sam već na bini i to nakon drugog poroda, bez pauze između proljetne i jesenske sezone, što je uzelo svoj danak pa se sad patim s teškoćama i bolovima u lumbalnom području leđa i bruhom koji se ponovo javio. Prije nego čitatelji pomisle kako ovaj sport onda nije zdrav, moram razjasniti da se natjecateljski i rekreativni sport uvelike razlikuju. Svjetskom prvakinjom i viceprvakinjom se ne postaje bez velikoga uloga. Ali mislim da su moje teškoće povezane uglavnom s dvije trudnoće, odnosno dva poroda i penjanja na četvrti kat sa dvoje djece u rukama. Svaka majka koja ovo čita sad vjerojatno klima glavom u znak razumijevanja kad se prisjeti koliko je to neprospavanih noći, sjedenja u čekaonici kod pedijatra ili tegljenja vrećica iz trgovine. U igri je još i završna faza izrade doktorskog rada pa sam samo 3 dana nakon svjetskog prvenstva putovala u Zagreb na obranu sinopsisa dizertacije. Osim toga, provodim veliko istraživanje na temu disleksije s kolegicom iz Velike Britanije i redovito objavljujem članke u stručnim časopisima. Uz rad u školi, moje slobodno vrijeme je postalo mit. Kao što rekoh, biti uspješnom i to uspješnom na toliko fronti mora uzeti svoj danak. No to je bio rizik kojega sam svjesno prihvatila."

Kad govorimo o ubiranju ploda, odnosno nagradama, što sve krasi tvoju sportsku karijeru?

"Osvojila sam gotovo sve što se u ovome sportu moglo osvojiti. Bila sam sveukupna svjetska, europska i državna prvakinje po nekoliko puta. U 2015. sam otkrila i kategoriju miješanih parova u kojoj sam također osvojila naviša odličja. Ali cilj imam i vezan je pretežno uz sitne popravke mišićnih skupina na kojima želim dodati još koji detalj ili malo “dubine”. Prije svega želim dati svome tijelu mali “time out” i priskrbiti si liječničku, kiropraktičarsku i šamansku pomoć ako treba kako bih riješila ovu neugodnu situaciju s leđima i bruhom. Često se u obitelji šalimo kako sam ja robot ili stroj, i ima dosta istine u tome, ali i meni povremeno treba "servis" . Tek kad zaliječim ovoga “gyminatora” u sebi, moći ću isplanirati daljnje korake na sportskoj sceni. Ali voljela bih osvojiti još koju apsolutnu titulu na europskom ili svjetskom prvenstvu, iako to postaje zaista teško zbog stalnog priljeva novih izvrsnih natjecateljica. Već sam bila proglašavana najsavršenijim tijelom na svjetskoj sceni, a koliko puta možeš biti savršenija od savršene?"

Kakvi su planovi za budućnost?

"Moj konkretan plan za skoru budućnost obuhvaća već spomenuto obilaženje liječnika i rješavanje zdravstvenog pitanja i usporedno provođenje istraživanja u sklopu izrade doktorske dizertacije. U ožujku 2016. s već spomenutom kolegicom izlažem na konferenciji British Dyslexia Association u Londonu i tome se jako veselim jer je to kruna moje dosadašnje karijere kao znanstvenice. Odlasci u teretanu će i dalje biti svakodnevica, ali bez grča “hvatanja natjecateljske forme”. Prehrana će mi idućih mjeseci biti bogatija za par namirnica poput posnoga sira i kikirikija u ljusci koje si uskraćujem tijekom priprema . Novu godinu planiram proslaviti u krugu svoje najuže obitelji bez ograničenja u izboru jela i pića. Rijetki su trenuci unutar tih 365 dana kad jedem i pijem poput svih drugih ljudi i tad ih maksimalno iskoristim."

Koliko je body building prihvaćen i prostranjen u našoj zemlji?

"Moram priznati da se body building počinje značajnije razvijati u Hrvatskoj i na scenu dolaze neka nova imena koja se vrlo brzo plasiraju na europsku i svjetsku scenu. Tu je i naš Pero Klančir, prvi Hrvat koji je prešao u profesionalnu body building ligu. U miješanim parovima smo strah i trepet gdje god se pojavimo. Na ženskoj body fitness sceni još uvijek nemamo mnogo zvučnih imena, ali imamo dosta bikini fitness natjecateljica koje će se možda probiti u finale europske i svjetske scene kroz neko dogledno vrijeme. U Brodu također raste zanimanje za tjelograditeljstvo. Istakla bih svoju “naučnicu”, bikini fitness juniorku Katarinu Ciprijanović, koja je u svojoj prvoj natjecateljskoj sezoni osvojila sveukupno 4 medalje u sklopu dva međunarodna natjecanja. Nadam se da će osnivanje BBK kluba “Marsonia” potaknuti još kojega Brođana ili Brođanku na natjecanje u tjelograditeljstvu. zahvaljujem se svima koji su vjerovali u mene i pomogli mi tijekom ovih zestokih priprema-Croatia Osiguranju i divnim Brođanima Mladenu i Ini, Dorianu Grayu i mojim Zvonimirima."

Čestitamo Zrinki i želimo joj uspješnu karijeru, kako onu u tjelograditeljstvu, tako i onu u području znanosti.


  Foto: Facebook (privatni album)