Dobar tek!
Lignje s graškom me uvijek podsjete na maturalno putovanje i Španjolsku. Odlazak u restoran hotela “Nica”, gdje smo bili smješteni, budilo je moju radoznalost. Ne mogu vam nabrojati sva jela, ali znam da su bila ukusna i da sam uzimala repete. Očito je da sam i kao djevojka bila gurman. Doduše, moj tata kaže da sam gurman od malih nogu.
Grašak i lignje su me na očigled privukle, a onda ono poznato pitanje, kakvog je to okusa?. Odmah sam izgrabila, kako bi dobila odgovor. SAVRŠENO!…to je bio jedini odgovor mojih osjetila. A onda glasić, uzmi još! :D
LIGNJE I GRAŠAK
trajanje pripreme 50 min. za 4 osobe
POTREBNO:
500g očišćenih lignji
500g graška
150g gauda sira
1 mala feta pancete(30 g)
40 g maslaca
maslinovo ulje
sol
_________________
čačkalice
PRIPREMA; očišćenim lignjama oprati tubu i krake.
Grašak staviti da kuha cca. 15 min. Ja sam koristila zamrznuti, brže se skuha.
Tube lignji puniti sa gauda sirom te tubu gore zatvoriti sa čačkalicom. Pripremljene tube lagano posoliti izvana.
U wok staviti malo maslinovog ulja, ubaciti sitno sjeckanu pancetu te kad se zagrije ubaciti krake lignji da se peku, posoliti.
Kad je grašak skuhan, dobro ga procjediti i dodati kracima koji su već dobili rumenu boju
Dodajte 1 dcl vode i pustite da se okusi sljube. Neka tako budu na vatri 10tak minuta.
Ugrijte tavu, premažite sa laganim slojem maslinovog ulja i stavite tube lignji da se peku. S jedne pa sa druge strane.
Kad su grašak i kraci gotovi (ne treba više biti tekućine), maknite s vatre i ubacite maslac, imješajte tako da se maslac otopi.
Servirajte
Uz lignje punjene gaudom i krake s graškom servirala sam i krumpir pire, svježu rajčicu te vrhnje s sitno rezanim češnjakom.
U cilju povećanja broja vozača koji poštuju prometne propise, odnosno sma...
07.06.2025. u 20:00
Dok mnoge srednje škole u Hrvatskoj muku muče s prolaznošću na drž...
07.06.2025. u 11:00
Europska agencija za lijekove (EMA) završila je ocjenu sigurnosnog profil...
07.06.2025. u 08:00
U srcu Slavonskog Broda, gdje su toplina zajedništva i ljudska blizina jo...
06.06.2025. u 16:00
U organizaciji Športsko ribolovne udruge "Šaran", u subotu 14. lip...
05.06.2025. u 18:00
Poznati lijek za erektilnu disfunkciju – Viner 50 mg &nd...
05.06.2025. u 07:43
SLAVONSKI BROD – Državni hidrometeorološki zavod izdao je žuto upoz...
03.06.2025. u 14:00
S završetkom nastavne godine, Slavonski Brod već tradicionalno nudi rje&s...
03.06.2025. u 10:00
Dok gradske vlasti i komunalna poduzeća debatiraju o vizijama “zelenog gra...
02.06.2025. u 19:56
Policijski službenici Policijske uprave brodsko-posavske, prošli tjedan (...
02.06.2025. u 18:00
Gusti crni dim, vozilo u plamenu i odlučna intervencija – sve je to obilje...
02.06.2025. u 16:00
Državni inspektorat Republike Hrvatske izvijestio je potrošače o opozivu...
02.06.2025. u 08:00
Kad bi se pobrojile sve nekadašnje brodske savske plaže i kupališt...
01.06.2025. u 20:00
SLAVONSKI BROD / NOVA GRADIŠKA – Dok je kalendarsko ljeto jo&scaron...
31.05.2025. u 20:00
SLAVONSKI BROD – Svi koji vole zborsko pjevanje i žele biti dio glazbenog...
31.05.2025. u 08:00
Kao iz najromantičnije priče, gdje suđeni dojaši na konju, tako je započe...
30.05.2025. u 20:00