Naslovna / Vijesti / Kako ispravno održavati PVC stolariju?

SAVJETI I TRIKOVI

Kako ispravno održavati PVC stolariju?

Tim Nivogradnje savjetuje

Kako ispravno održavati PVC stolariju?
Portal035
  • 2022-01-13 10:00:00

PVC stolarija postala je univerzalan materijal za zamjenu donedavne drvene stolarije. Puno je razloga zbog kojih se drvena stolarija vrlo brzo počela zamjenjivati onom od PVC-a. Neki od razloga su ljepši izgled, lakša održivost i dulja dugotrajnost, bolja izolacija (i zvučna i toplinska) itd.

 

Ipak, kao i drvenu, PVC stolariju jednako treba znati održavati kako se materijal ne bi oštetio zbog vanjskih čimbenika kojima je dugotrajno i kontinuirano izložen. No, održavanje PVC-a je zaista jednostavan posao i ne iziskuje puno vremena i napora, a vaši prozori i vrata bit će vam dugoročno zahvalni. Kako bismo vam što jasnije i vjerodostojnije objasnili ispravan proces održavanja vaše PVC stolarije, odlučili smo se posavjetovati s nekim tko ima sigurno više znanja od nas pa smo se obratili timu Nivogradnje.

 

Nivogradnja je tvrtka koja se bavi isključivo poslom graditeljstva pa ima veliko iskustvo na području izgradnje i adaptacije stambenih objekata. Zbog svoje već sada duge tradicije, dobro je upoznata s najnovijim trendovima i odlično razumije, na temelju tog iskustva, jesu li ti trendovi dugoročni ili prolazni. Baš zbog duge tradicije i iskustva znali smo da nećemo pogriješiti ako njih pitamo za savjet vezan uz održavanje PVC stolarije.

 

Za početak, nakon što se obavila ugradnja PVC-a, potrebno je odmah ukloniti zaštitne folije, ako to vaši majstori nisu učinili, jer ta ona ima tendenciju da pod utjecajem visokih i niskih temperatura se istopi i zapeče pa ju je kasnije gotovo nemoguće skinuti bez da oštećujete PVC. Jednako tako, pri prvom čišćenju i uklanjanju prašine od radova imajte na umu da ne koristite abrazivna sredstva (aceton, razrjeđivač itd.) jer ona nikako nisu pogodna za PVC stolariju.

 

Kako bi vam bilo lakše, možete okvire prvo usisati, posebice vanjsku stranu kako bi uklonili nečistoće, prljavštinu, moguće lišće i sl., a potom primijenite savjet od ranije. Dakle, najbolje je koristiti neabrazivna sredstva i mekanu krpicu kako ne bi fizički oštetili površinu PVC-a.

 

Održavanje okova jednako je važno jer vam oni omogućuju lakše rukovanje. Njih je dovoljno također ponekad očistiti od prašine (posebno ako ste blizu mora gdje i sol utječe na površinu vaše stolarije), ali i redovito podmazivati kako ne bi došlo do trenja koje bi uzrokovalo mehanička oštećenja i otežalo, ako ne i spriječilo ikakvu mogućnost upotrebe.

Stakla ne iziskuju nikakve posebne metode čišćenja koje otprije niste primjenjivali. Dovoljno je pripaziti da materijal kojim ih čistimo ne bude oštar kako se, naravno, ne bi staklo ogrebalo. Sredstvo koje možete koristiti je ono za suđe koje će, kada ga razrijedite s vodom, dati blagu tekućinu idealnu za uklanjanje masnoća i ostalih nečistoća, a ujedno neće agresivno djelovati na okolni PVC.

 

Međutim, ako primijetite da je došlo do nekog kvara ili oštećenja koje se ne može riješiti iz kućne radinosti, najbolje je tada sve prepustiti stručnjacima kako sebe ili druge ne biste doveli u nepoželjnu ili opasnu situaciju. Za savjet vam na raspolaganju uvijek stoji Nivogradnja, bila riječ o popravcima, održavanju ili postavljanju PVC stolarije.

SLIJEDEĆA VIJEST

218 novih, bez preminulih