Naslovna / Parlamentarni izbori / Promovirano 179 specijalista, magistara, inženjera i prvostupnika strojarstva

ŠKOLA

Promovirano 179 specijalista, magistara, inženjera i prvostupnika strojarstva

Najbolja diplomantica generacije je Ivana Matić iz Bukovlja s ostvarenim ukupnim prosjekom ocjena studija 4,765.

Promovirano 179 specijalista, magistara, inženjera i prvostupnika strojarstva
035portal
  • 2015-12-18 12:06:30

Strojarski fakultet u Slavonskom Brodu promovirao je i ove godine novu generaciju sveučilišnih specijalista strojarstva, magistara/magistri, inženjera/inženjerki strojarstva, diplomiranih inženjera strojarstva, te sveučilišnih prvostupnika/prvostupnica inženjera/inženjerki strojarstva - njih ukupno 179 koji su uspješno završili sveučilišni preddiplomski i diplomski studij, među kojima je jedan završio i poslijediplomski specijalistički studij te trojica sveučilišni diplomski studij po starom programu. Svečanoj promociji u Kazališno koncertnoj dvorani Ivane Brlić Mažuranić nazočilo je 123 promovenata kojima je njihove svjedodžbe i diplome o stečenim akademskim zvanjima, uručio dekan Strojarskog fakulteta prof. dr. sc. Ivan Samardžić.


„Konkurencija je sve veća i oštrija na tržištu rada i gospodarstvu. Veseli nas da je sve veća kvaliteta znanja naših studenata, učenika koji dolaze na studij, a i stručnjaka koji završe jedan od naših studija. To nam daje vjeru i nadu za bolju budućnost. Jednostavno nije. Ovaj studij nije lagan ni jeftin i zahtjeva jako puno truda i rada. No, da je moguće sve uspješno završiti, potvrđuju naši promoventi, na koje smo iznimno ponosni, jer su oni istinska vrijednost društva, koja će nas odvesti u bolju budućnost. A, jedini pravi put prema toj budućnosti je i nakon pada znati i moći ustati, prihvaćati sve izazove i s njima se naučiti nositi“, istaknuo je dekan Samardžić.


Naglasio je kako u novije vrijeme većina studenata sa Strojarskog fakulteta nakon završetka studija pronađe zaposlenje u struci, te da za posao imaju dosta mogućnosti u Đuri Đakoviću i drugim tvrtkama u regiji, ali nažalost mnogi od njih odlaze iz Hrvatske. „To je nešto što je bilo i prije, što ne možemo zaustaviti. Neki se i vraćaju. Mislim da bi naši stručnjaci trebali biti bolje plaženi za svoj rad i znanje, ali cijena rada nije prihvatljiva u Hrvatskoj i mladi ljudi s primanjima koja dobiju teško mogu planirati budućnost i vlastitu obitelj, a znamo da je zdrava obitelj je temelj svakog društva“, rekao je prof. dr. Samardžić. Emotivnim riječima u pozdravnom govoru dekan se prisjetio i 23-godišnjeg studenta Strojarskog fakulteta Vjerana Zorića iz Đakova koji je tragično poginuo u siječnju ove godine u Slavonskom Brodu, nažalost ne doživjevši svoju diplomu koju je trebao primiti upravo na ovaj dan.


U ovoj svečanoj prigodi Strojarski fakultet dodijelio je i nagrade najuspješnijim studentima svih razina studija. Vrijednim nagradama nagrađeno je ukupno devet studenata, među kojima je i najbolja diplomantica generacije Ivana Matić iz Bukovlja s ostvarenim ukupnim prosjekom ocjena studija 4,765.

„Prije pet mjeseci diplomirala sam na Strojarskom fakultetu, smjer strojarstvo – energetska postrojenja. Odmah potom sam se i zaposlila u struci. Nagrada koju sam dobila zaista me čini sretnom i ponosnom, trud se definitivno isplatio. Prva godina studija bila mi je malo teška, ali kasnije je to sve išlo glatko“, kazala nam je Ivana Matić.

Studenti koji su ostvarili najbolji, savršeni prosjek ocjena – 5,000 su Ivan Raguž iz Strizivojne, student 2. godine preddiplomskog studija i Ivan Kocić iz Slavonskog Broda, student 2. godine diplomskog studija.


„Uspjeh radi kojega sam nagrađen plod je mog dosadašnjeg ozbiljnog učenja i ljubavi prema strojarstvu, dobio sam priliku uživati u onome što učim i stjecati znanja koja smatram jako bitnim za napredak u svakom smislu, a uz učenje se i sve drugo može stići. U strojarstvu je važno povezivati teoriju i praksu, ne smije se sve učiti napamet. Cilj mi je uspješno završiti preddiplomski, potom i diplomski studij, a dalje – sve su opcije otvorene, strojarstvo je jako široko područje koje pruža puno mogućnosti.“, rekao je Ivan Raguž.


Da je potrebno puno truda, napora, i odricanja kako bi se postigli uspjesi vrijedni posebnog priznanja, slaže se i Ivan Kocić, student 5. godine strojarstva, odnosno 2. godine diplomskog studija. „Ovakvim uspjehom ispuniš i sebe i bližnje velikim zadovoljstvom. Kad nešto volite, onda nije ništa problem. Naravno, uvijek su tu određene kompenzacije, posebno u vrijeme ispita, ali sve se može ako se ima volje. Ambicije i planovi? Još ovu godinu završiti, a potom na tržište rada, ako bude posla ovdje, svakako ostati, ako ne, vidjeti gdje ima i slijediti put.“, kaže Ivan Kocić. Obojici je imperativ ostati u Hrvatskoj, jer, naglašavaju „obitelj i prijatelji su ovdje, tu su navike od djetinjstva i bilo bi lijepo napredovati u svojoj zemlji, u svome gradu, ako to društvo i država omoguće“. Nagradom Udruge prof. Zvonimir Lukačević i Društva za tehniku zavarivanja Slavonski Brod nagrađeni su Alen Mujčin i Marin Duspara, za izvrsnost postignutu tijekom studija.


Svečanoj promociji nazočni su bili uz predstavnike brodskog Strojarskog fakulteta i predstavnici Grada Slavonskog Broda, Brodsko posavske županije, čelnici sveučilišta Osijek, Sjever i novoosnovanog slavonskobrodskog, veleučilišta iz Čakovca, Požege, Bjelovara, Slavonskog Broda i još nekoliko učilišta i srednjih škola, kao i predstavnici tvrtki i znanstvenih institucija – partnera brodskog Strojarskog fakulteta.

Ivica Vlašić/Brodski vjesnik