Naslovna / Informacije i vijesti / Zahvaljujući entuzijastu Darku Lončaru započeli radovi na sanaciji jedinstvenog spomenika

OSTALO

Zahvaljujući entuzijastu Darku Lončaru započeli radovi na sanaciji jedinstvenog spomenika

Zahvaljujući entuzijastu Darku Lončaru započeli radovi na sanaciji jedinstvenog spomenika
Portal035
  • 2023-09-26 20:00:00

 

Za dobar spomenik treba troje, tri veličanstva: veličina mrtvaca, veličina živoga naroda, pa veličina umjetnosti. Tako je o spomenicima zborio naš veliki hrvatski književnik Antun Gustav Matoš. Za stari, željezni, nadgrobni spomenik Elizabete Pribačić uopće nije upitno jeli dobar ili ne, nego je li jedinstven u cijelom svijetu. Posjeduje li Slavonski Brod nešto vrijedno što nema ni jedan drugi grad? Pečat posebnosti ovom spomeniku daje porculan, odnosno porculanski spomen fotoportret pokojnice. Naime, kombinacija lijevanog Isusa Krista i porculanskog fotoportreta vrlo je rijetka, i takvih spomenika u cijelome svijetu ima tek nekoliko. Među njima je i ovaj raritet, naš brodski spomenik Elizabete Pribačić.

 

- Otkrio sam ga istražujući povijest i kulturnu baštinu našega Starog-katoličkog groblja. Čim sam ugledao porculanski fotoportret između raširenih ruku lijevanog Isusa Krista odmah sam shvatio o kakvom otkriću se radi te sam smjesta izvijestio sve nadležne institucije i odgovorne osobe grada. Direktor Komunalca, Krunoslav Janjić ,odmah je reagirao i poduzeo sve pravne mjere i korake za iskapanje, sanaciju i prebacivanje ovoga spomenika na vidljivo i dostojanstveno mjesto. Pod vodstvom Upraviteljice groblja, Slađane Skoko Mihić, operacija je uspješno obavljena i Elizabeta ponovo živi među svojim Brođanima nakon dugi niz godina zaborava i odbačenosti. Baka Marija, jedini Elizabetin rod, uz kavicu i ugodno druženje, otkriva mi da u Brodu Pribačića više nema, da je Elizabeta Hrvatica, rimokatolkinja i u tom duhu odgajana, naša rođena Brođanka, koja je na žalost umrla vrlo mlada od posljedica teške upale pluća. Voljela je plesati i to je bila njezina najveća ljubav, strast i umjetnost. Elizabeta Pribačić, po povijesno-etnografskoj i kulturno-umjetničkoj vrijednosti, definitivno je kraljica, metaforički i simbolički govoreći, svih starih, željeznih, nadgrobnih spomenika u Slavonskom Brodu- pojasnio nam je pronalazač ovog iznimnog spomenika, Darko Lončar.

 

 

No,koliko je ovaj spomenik uistinu poseban? Svoj sud tek trebaju dati stručnjaci- etnolozi, arheolozi i povjesničari umjetnosti. Njihov pozitivan odgovor predstavljao bi ujedno i zvaničnu "krunidbu" Elizabete, kao vlasnice jedinstvenog spomenika u cijelome svijetu. Zahvaljujući Komunalcu i njihovoj brizi za očuvanjem povijesti i kulturne baštine našega grada, Elizabeta ponovo živi među svojim Brođanima, Elizabeta ponovo pleše. Na politici i političarima, na Turističkoj zajednici Grada i županije, ostaje inicijativa kako i na koji način ovaj  vrijedni spomenik kulture iskoristiti za promociju grada.