Naslovna / Vijesti / Hojsak & Novosel i Pero Galić

KONCERT

Hojsak & Novosel i Pero Galić

Hojsak & Novosel i Pero Galić
035portal
  • 2021-06-21 21:00:53

Kazališno-koncertna dvorana Ivana Brlić Mažuranić poziva Vas na novi program Brodskoga glazbenoga ljeta. U ponedjeljak 21. lipnja s početkom u 21:00 sati, plato ispred Kazališno-koncertne dvorane "Ivana Brlić Mažuranić" ugostit će poznati duo Hojsak i Novosel te njihovog glazbenog gosta Peru Galića.  

Hojsak & Novosel duo i Pero Galić svoju prvu suradnju ostvarili su u glazbenoj emisji 𝐴-𝑠𝑡𝑟𝑎𝑛𝑎, nakon čega se izrodila obostrana želja za daljnjom suradnjom. Tu suradnju ostvarili su na nadolazećem albumu dua nazvanog 𝑇𝑟𝑎𝑑𝑖𝑡𝑖𝑜𝑛𝑎𝑙 𝑆𝑜𝑛𝑔𝑏𝑜𝑜𝑘, koji se očekuje ove jeseni.
Pero Galić dugogodišnji je pjevač i 𝑓𝑟𝑜𝑛𝑡𝑚𝑒𝑛, a ujedno i osnivač kultne slavonske rock grupe 𝑂𝑝𝑐́𝑎 𝑂𝑝𝑎𝑠𝑛𝑜𝑠𝑡. Svoj naziv duguju svakodnevnoj pojavi ratnih 90-ih godina u rodnoj Županji, a proboj na glazbenu scenu sastav je počeo 1993. godine albumom 𝑇𝑟𝑒𝑏𝑎 𝑚𝑖 𝑛𝑒𝑠̌𝑡𝑜 𝑗𝑎𝑐̌𝑒 𝑜𝑑 𝑠𝑛𝑎, na kojem neke pjesme uz Maria Vestića potpisuje i sam Galić. Za naklonost publike i kritike dobrim dijelom su zaslužne jedinstvene vokalne sposobnosti Pere Galića, koji svojom energijom i interpretacijom ostavlja publiku u transu. 𝑂𝑝𝑐́𝑎 𝑂𝑝𝑎𝑠𝑛𝑜𝑠𝑡 nastavlja djelovati vrlo aktivno do kraja 90-ih, nakon čega se povlače sa scene. U periodu između 2002. -2007. Pero Galić djeluje kao vokal u 𝐷𝑖𝑣𝑙𝑗𝑖𝑚 𝐽𝑎𝑔𝑜𝑑𝑎𝑚𝑎, još jednom kultnom rock bendu s ovih prostora, a pjesma Marija (𝑂𝑑 𝑛𝑒𝑏𝑎 𝑑𝑜 𝑛𝑒𝑏𝑎) postaje jedan od najvećih hitova domaće scene iz tog vremena. Iako nikad nisu potpuno prestali s djelovanjem, 𝑂𝑝𝑐́𝑎 𝑂𝑝𝑎𝑠𝑛𝑜𝑠𝑡 počinje intenzivnije svirati 2008. godine, nastupajući kao predgrupa američke rock grupe 𝑊ℎ𝑖𝑡𝑒𝑠𝑛𝑎𝑘𝑒. Ubrzo izlazi i pjesma 𝑈𝑧𝑎𝑙𝑢𝑑 𝑠𝑢𝑛𝑐𝑒 𝑠𝑗𝑎, koja najavljuje novi album i vraća ih na sam vrh glazbene scene, gdje su se zadržali do danas. U svojoj diskografiji 𝑂𝑝𝑐́𝑎 𝑂𝑝𝑎𝑠𝑛𝑜𝑠𝑡 broji 11 albuma te su svojim djelovanjem zauzeli značajno mjesto na hrvatskoj glazbenoj sceni.
Hojsak & Novosel duo čine vrhunski svjetski priznati glazbenici Tihomir Hojsak na kontrabasu i Filip Novosel na tamburi. U pet godina svoga djelovanja ovaj duo pokazao je kako za njih glazba nema granica te su sposobni funkcionirati u gotovo svakom glazbenom okruženju. Izvodeći većinom vlastite skladbe inspirirane tradicijom, svirali su u Americi, Kini, te mnogim europskim zemljama uključujući Norvešku, Švedsku, Belgiju, Francusku i mnoge druge zemlje. Surađujući s glazbenim velikanima poput Vlatka Stefanovskog, Theodosii Spassova, Gibonnija, Miroslava Tadića, Monike Leskovar, Matije Dedića i mnogih drugih stekli su poštovanje struke i publike. Oslanjajući se prvenstveno na hrvatsku tradiciju ubrzo postaju česti gosti na raznim visokim državnim i protokolarnim eventima od kojih se posebno izdvajaju nastup prilikom preuzimanja predsjedavanja RH Vijećem Europe u Strasbourgu, a njihova izvedbe Beethoven-ove 𝑂𝑑𝑒 𝑅𝑎𝑑𝑜𝑠𝑡𝑖, službene himne EU, objavljena je na službenim stranicama predsjedanja RH Europskom Unijom. Njihov karakterističan glazbeni izričaj spoj je tradicije, 𝑗𝑎𝑧𝑧𝑎 i klasične glazbe.
Autor naslovne fotografije je Tomislav Šilovinac.