Gastro
Legenda o ajvaru uspješno se prenosi s koljena na koljeno pa tako odlaskom rujna i u prvim danima jeseni nekako sve miriši na pečenu papriku i obojeno je u crveno.
Savršen ajvar uz malo truda.
Sastojci:
10 kilograma crvene paprike
3 velika patlidžana
5 dcl ulja
sol po ukusu
1 veća žlica šećera
Priprema:
U pećnici ispecite papriku te joj ogulite koru i očistite je od sjemenki. Prohlađene paprike stavite u cjedilo da se ocijede pa nastavite s radom za sat do dva.
U pećnici ispecite i patlidžane, ogulite ih i ocijedite. Ocijeđene paprike i patlidžan sameljite na aparatu za mljevenje mesa pa dobivenu smjesu premjestite u veliki lonac i lagano počnite kuhati.
Smjesu miješajte što više, a postupno tijekom kuhanja dolijevajte ulje, po 1 dcl svakih 20 minuta. Imajte na umu da ulje ne smije izbiti na površinu. Pri samom kraju, dvadesetak minuta prije kraja kuhanja dodajte sol i šećer. Kako biste znali da je ajvar gotov, kuhačom prijeđite po dnu – ako kuhača za sobom ostavlja trag kojim možete vidjeti dno lonca, ajvar je dovoljno gust i pri kraju je.
Staklenke pripremite dok se ajvar kuha. Zagrijte ih u pećnici na 50 stupnjeva, a ajvarom ih punite netom nakon što ste ga maknuli s vatre. Kada ih napunite, na vrh svake staklenke ulijte malo ulja i dobro zatvorite poklopcem. Zadržite ih na jednom mjestu, prekrivene dekom ili stolnjakom. Nakon što tako odstoje jedan dan, spremite ih u smočnicu, odnosno na neko hladnije i mračnije mjesto.
Izvor: Dnevno.hr
Na području u nadležnosti rada Policijske uprave brodsko-posavske u prvih pet mj...
06.07.2025. u 08:00
SLAVONSKI BROD – Nakon tjedana ekstremne vrućine i iscrpljujućih toplinski...
05.07.2025. u 08:00
SLAVONSKI BROD / ZAGREB – Koncert Marka Perkovića Thompsona, koji će se od...
04.07.2025. u 18:00
SLAVONSKI BROD – U vremenu kada nas s naslovnica i televizijskih priloga z...
04.07.2025. u 13:30
Nakon dvije ozbiljne prometne nesreće u samo dva dana na području Brodsko-posavs...
04.07.2025. u 12:00
Slavonski Brod jutros se probudio u gustoj izmaglici – n...
04.07.2025. u 09:30
BOSANSKI BROD – Gusti dim i dalje se nadvija nad gradom, ali prema posljed...
03.07.2025. u 19:05
SLAVONSKI BROD/ZAGREB – I dok se u Zagrebu privodi kraju...
03.07.2025. u 18:00
I dok se epidemiološki nalazi još čekaju, strasti oko nedavne svad...
03.07.2025. u 16:00
I dok NK Marsonia, jedan od najpoznatijih slavonskobrodskih sportskih si...
03.07.2025. u 14:00
SLAVONSKI BROD – Dok su školska zvona utihnula i učenici već treći...
03.07.2025. u 10:00
SLAVONSKI BROD – Tradicionalno Otvoreno prvenstvo grada...
02.07.2025. u 10:00
SLAVONSKI BROD – Građani Slavonskog Broda i ovog srpnja moći će koristiti...
02.07.2025. u 08:00
S porastom temperatura i sezonom godišnjih odmora raste i jedan manje vid...
01.07.2025. u 20:00
Policijski službenici Policijske uprave brodsko-posavske proteklih su dana, pril...
01.07.2025. u 12:00
Nakon što su tijekom vikenda brojne osobe završile s proba...
01.07.2025. u 10:27