Trodnevnica uoči blagdana Blažene Djevice Marije od Anđela – Porcijunkula započela je jučer u franjevačkoj crkvi Presvetog Trojstva u Slavonskom Brodu. Večernje misno slavlje uz fra Sinišu Pucića predvodio je gvardijan fra Klaudio Milohanović.

U prigodnoj homiliji fra Klaudio je naglasio kako je Porcijunkula kolijevka male braće te ustvrdio da zahvaljujući sv. Franji na blagdan Porcijunkule vjernici mogu uz propisane uvjete dobiti potpuni oprost. Dodao je da je ta mala crkva Porcijunkula u Asizu u kojoj je sv Franjo 1216- godine imao viđenje nakon kojega je u želji da pomogne dušama koje vape za spasenjem izmolio potpuni oprost od pape Honorija III.

- Oprost je prvotno bio vezan uz pohod Porcijunkuli, ali kasnije se proširio na sve franjevačke crkve. Ljudi su nekoć morali hodočastiti u Svetu Zemlju da bi zadobili ovakav oprost, oprost od vremenitih kazni za grijehe, što je mnogima bilo nemoguće. U tome je i veličina svetog Franje koji je učinio da se i u Asizu u Porcijunkulskoj crkvici može dobiti takav oprost. 'Sve vas želim poslati u raj' – tim je riječima Franjo Asiški vjernicima okupljenim u Porcijunkuli 2. kolovoza 1216. godine objavio da je od pape Honorija III. izmolio potpuni oprost za sve koji posjete tu crkvicu, ispovjede se i pokaju-  pojasnio je fra Klaudio.

 

Naglasivši kako bez Božjeg milosrđa i ljubavi ne bi puno toga mogli učiniti, fra Klaudio je pojasnio kako sada na taj dan u svim franjevačkim crkvama diljem svijeta (ali i u svim bazilikama, svetištima te župnim crkvama) vjernici mogu dobiti porcijunkulski ili potpuni oprost od vremenitih kazni. Oprost vjernici mogu dobiti od 1. kolovoza u podne do 2. kolovoza u ponoć ako pohode crkvu, ispovjede se i pričeste, te izmole Vjerovanje, Oče naš i pomole se na nakanu Svetoga Oca.

Misi je prethodila franjevačka krunica i litanije BDM koje je pjevajući pred slikom izloženom na oltaru sv. Križa, koja prikazuje Isusa i Gospu okruženu anđelima i sv. Franje koji je u porcijunkuli 1216. godine imao viđenje, predmolio gvardijan fra Klaudio.

Trodnevnica se nastavlja danas i sutra, kada će misno slavlje s početkom u 18.30 sati predvoditi domaći franjevci. Misi prethodi franjevačka krunica i litanije BDM.

Na sam blagdan Porcijunkule u ponedjeljak, 2. kolovoza misno slavlje s početkom u 18.30 sati predvodit će preč. Ivan Lenić, župnik domaće župe Gospe Brze Pomoći. Misi prethodi franjevačka krunica i litanije BDM.

Na kraju mise bit će procesija sa svijećama i slikom Gospe od anđela kroz crkvu do kipa sv. Franje u klaustru, gdje će biti zajednička molitva na nakanu Svetoga Oca za dobivanje porcijunkulskog oprosta, uz uobičajene propisane uvjete.

B. Lukačević