Naslovna / Parlamentarni izbori / Uspješno završen projekt Herb Garden Coop

EU PROJEKTI

Uspješno završen projekt Herb Garden Coop

Partner u projektu bio je CTR - Razvojna agencija Brodsko-posavske županije koja u pisanju i provedbi projekata ima dugogodišnje iskustvo.

Uspješno završen projekt Herb Garden Coop
035portal
  • 2015-01-22 13:24:07

  U Poduzetničkom centru Pakrac na svečan je način obilježen završetak jednog od najuspješnijih projekata koji se provodio na području Brodsko-posavske i Požeško-slavonske županije, a koji je bio namjenjen dugotrajno nezaposlenim osobama te predstavnicima nacionalnih manjina. Riječ je o projektu pod nazivom „Herb Garden Coop“, a kojega je nositelj bio upravo pakrački Poduzetnički centar.


Herb Garden Coop“ odnosno „Ljekoviti vrt“, projekt je kojega je Poduzetnički centar Pakrac u suradnji sa Centrom za tehnološki razvoj- razvojnom agencijom Brodsko posavske županije, osmislio kako bi pomogao samozapošljavanju dugotrajno nezaposlenih osoba kao i nezaposlenih pripadnika nacionalnih manjina i to kroz poticanje uzgoja i prerade ljekovitog bilja. Financirao se iz Europskog socijalnog fonda, komponenta 4 IPA fonda - Razvoj ljudskih potencijala, ukupnim iznosom od 150 tisuća eura, a provodio se kroz 18 mjeseci počevši od srpnja 2013 do siječnja 2015.




Projekt je obuhvaćao različite aktivnosti koje su se provodile na području obe županije. Održavane su info radionice, certificirane radionice o uzgoju i preradi ljekovitog bilja, radionice o pokretanju poduzetništva i samozapošljavanja, organizirana su studijska putovanja i posjete uspješnim zadrugama kao i obiteljskim poljoprivrednim gospodarstvima koje se bave uzgojem i preradom ljekovitog bilja, a osnovana je i Udruga zainteresiranih polaznika koja je temelj za budući rad. U sklopu projekta kupljena je i moderna sušara za ljekovito bilje koju će moći koristiti sudionici projekta, budući poduzetnici, ali i svi koji pokažu interes i potrebu za takvom uslugom.

Na završnici provođenja projekta okupili su se mnogi polaznici te partneri i nositelji. Voditelj projekta Ljekoviti vrt Darian Husko iz Poduzetničkog centra Pakrac, okupljene je još jedanput proveo kroz najvažnije dijelove projekta kao i rezultate.




„Za ovaj projekt vladao je veliki interes od samog početka. Plan je bio okupiti stotinjak zainteresiranih koji bi nakon ove edukacije krenuli u samostalnu proizvodnju ljekovitog bilja ili u udruživanje u zadrugu odnosno udrugu. No na naše iznenađenje prijavilo se gotovo 300 osoba koje su željele naučiti kako uzgajati ljekovito bilje i kako od njega živjeti.“ Rekao je Darijan Husko i dodao: „projekt je podrazumijevao i nabavku jedne sušare koja bi bila na raspolaganju svima koji su sudjelovali u projektu. Sušara je u funkciji, nalazi se kod nas u Poduzetničkom centru Pakrac i spremna je prerađivati sve ljekovito bilje koje se proizvede. Njena kupovina osigurava samoodrživost ovog projekta jer jamči preradu u konačne proizvode i njihov plasman na tržište.“




„Stvorili smo temelj na kojem se sada može graditi buduća udruga i cijeli ciklus uzgoja i prerade ljekovitog bilja.“ istaknula je Vida Iličić direkotrica Poduzetničkog centra Pakrac i dodala: „Neobično nas je razveselio veliki interes polaznika jer smo do sada imali problama s odazivom no za ovaj projekt vladao je neobično veliki interes. Taj interes nas tjera i dalje na nastavak kojeg vidimo kroz rad u osnovanoj Udruzi „Ljekoviti vrt“ i edukaciju u preradi i plasmanu proizvoda te samozapošljavanju, što je i bio primarni cilj projekta“

Partner u projektu bio je CTR - Razvojna agencija Brodsko-posavske županije koja u pisanju i provedbi projekata ima dugogodišnje iskustvo. „Naš zadatak bio je pružiti polaznicima potrebno znanje u pokretanju posla odnosno potporu u izradi poslovnih planova te snalaženja u poslovnom okruženju. Prepoznali smo potrebu udruživanja kao rješenje problema količine proizvedenog bilja i njegovog plasmana stoga smo ih usmjerili u udruživanje i zajednički nastup na tržištu. U tim aktivnostima CTR im i dalje stoji na usluzi“ rekla je Mirela Brechelmaher, stručna konzultantica CTR-a.




Koliko je projekt pomogao samim polaznicima istaknuo je Boris Risek, povratnik iz Amerike koji je odlučio pokrenuti biznis u Hrvatskoj. „Iako sam biokemičar i farmakolog i iako sam mislio da puno toga znam tek sam sada vidio koliko stvari o ljekovitom bilju ne znam. Ovaj tečaj bio je nevjerojatan izvor znanja u pripremi tla, njegovoj obradi te samoj tehnici uzgoja i brige za ljekovito bilje. Ovaj kraj je pravi primjer očuvanog i zdravog okoliša i mislim da smo na pravom putu kada je proizvodnja ljekovitog bilja u pitanju. Mislim da u tom području ima puno prostora za poduzetništvo i time s mislim daviti“ rekao nam je Boris Risak.




Svoje zadovoljstvo nije skrivala ni Anamarija Blažević, zamjenica gradonačelnika Pakraca, grada koji je i ovoga puta prepoznao važnost projekta na kojem je radila ekipa Poduzetničkog centra. „Prepoznali smo važnost projekta budući je riječ o znanju i prilici koja se pruža najugroženijim skupinama u društvu- dugotrajno nezaposlenim osobama i pripadnicima nacionalnih manjina koji također ne rade. Grad Pakrac i nadalje će podržavati ovakve inicijative i sudjelovati u njihovoj realizaciji. Zahvaljujem svima koji su sudjelovali u projektu, pohvaljujem njihov napor i želim im puno uspjeha u daljnjem radu“ istaknula je zamjenica gradonačelnika.




Treba reći da su veliku potporu projektu dali područni uredi Zavoda za zapošljavanje u Slavonskom brodu, Požegi i Pakracu te Pučko otvoreno učilište OBRIS i Savjetodavna služba koji su sudjelovali u animaciji polaznika te njihovoj edukaciji u prikupljanju znanja o uzgoju i preradi ljekovitog bilja.


Izvor: Poslovni portal