Naslovna / Parlamentarni izbori / U organizaciji Lidera u Slavonskom Brodu održan "investicijski forum Slavonije i Baranje"

TVRTKE

U organizaciji Lidera u Slavonskom Brodu održan "investicijski forum Slavonije i Baranje"

Na Forumu je održana i panel diskusija na temu "Kako stvoriti poticajno investicijsko okruženje i pokrenuti novu proizvodnu investiciju"

U organizaciji Lidera u Slavonskom Brodu održan "investicijski forum Slavonije i Baranje"
035portal
  • 2017-05-09 15:57:16

U prostorijama Hrvatske gospodarske komore danas se održao Investicijski forum Slavonije i Baranje, kojeg su svečano otvorili Drago Čugura, predsjednik HGK – ŽK Slavonski Brod i župan Brodsko-posavske županije Danijel Marušić. Projekt Lider invest – izbor najboljih proizvodnih investicija predstavio je glavni urednik Lidera Miodrag Šajatović, a ravnatelj AIK-a i član stručnog odbora Lidera, Zdenko Lucić, prezentirao je investicije i investicijske klime u Hrvatskoj.

Na Forumu je održana i panel diskusija na temu "Kako stvoriti poticajno investicijsko okruženje i pokrenuti novu proizvodnu investiciju" na kojoj je sudjelovao Ivan Cerovečki iz Atlantic Grupe koji je podijelio iskustva ove Grupe:


"Izazovi naše Grupe su ojačati našu poziciju na vanjskim, zapadnim tržištima i upravo sada na tome radimo i investiramo na tim tržištima." Na pitanje zašto je Atlantic grupa od svih lokacija odabrala baš industrijsku zonu Nove Gradiške, Cerovečki odgovara:


"Mi smo zadovoljni i ponosni što smo odabrali tu lokaciju. Od 93 lokacije odabrali smo najbolju i to uz veliku pripremu, analize i veliki broj stručnjaka. Prva varijanta bila je odluka hoćemo li ulagati u Hrvatsku ili Sloveniju, a odluka je pala na Hrvatsku, i to na temelju brojeva. Nakon toga, analizirali smo 93 lokacije i iskristalizirala se Gradiška s kojom smo itekako zadovoljni. Bili bi sretni da u i sljedećoj investiciji ponovimo ovaj model i da imamo priliku da sve ide ovakvim tokom. Nova Gradiška nam je prevagnula kroz nijanse. Kad se u Hrvatskoj gleda što se nudi na nacionalnoj razini, vidite da je to sve više – manje isto. No, Nova Gradiška ima odličnu lokaciju, Grad nam je izašao u susret i praktički smo plan koji smo imali, a to je start proizvodnje ostvarili za manje od godinu dana."


Na Forumu je bio prisutan i Dragan Jelić, koji se osvrnuo na aktualne projekte:


"Projekt Slavonija je nova Vlada promovirala i provodi se jako dobro. Pretpostavljamo da će 2,5 milijarde eura do kraja ovog financijskog razdoblja stići u Slavoniju i ostale nerazvijene općine i jedinice lokalne samouprave u Hrvatskoj. Uveli smo nove načine bodovanje, pa tako jedinice lokalne samouprave sa siromašnih područja imaju prednost. Bazirat ćemo se na gospodarstvo i razvoj poslovne infrastrukture, jer bez radnih mjesta ljudi neće ostati, nego ići trbuhom za kruhom. Ovo je najbolja prilika da se vidi da se kod nas može ulagati, da dolaze investitori i da postoje povoljna okruženja.


Mi smo izdali natječaj za razvoj poslovnih zona, gdje se može dobiti do 10 milijuna kuna bespovratnih sredstava, a ukupni fond je 10 milijuna eura, s tim da je to tek prva faza. Ovdje je najbitniji kriterij razvijenost lokalne samouprave, gdje oni koji su najnerazvijeniji dobivaju najviše bodova i imaju najviše prednosti da se što više novca uloži. Postotak sufinanciranja je najveći za jedinice lokalne samouprave 1. i 2. kategorije; to je 85%, što znači da se iz proračuna jedinica se relativno malo novca mora izdvojiti, pogotovo jer imamo program za sufinanciranje. Za onih 15% mi dajemo 80% iz državnog proračuna, tako da gradovi i općine iz ovog područja će puštati 2-3% investicija, a imat će razvijene zone i moći će privući investitore."


Županu brodsko-posavskom, Danijelu Marušiću bilo je izuzetno drago što se Investicijski forum održao u našem gradu:


"Prije svega moram zahvaliti svima koji su doprinijeli da se ovakav forum održi u našem gradu i Brodsko-posavskoj županiji. Naša je županija na izuzetno dobrom položaju; nalazimo se na 200 kilometara od svih većih centara u ovom dijelu Europe. Imamo dobru prometnu povezanost, imamo dobru predispoziciju, a ono što nam uvijek nedostaje su investicije. Ima i puno zapreka, za koje smatram da se mogu otkloniti djelovanjem svih subjekata u ovom procesu, a u svakom slučaju, ovaj će Forom dati mnoge odgovore na pitanja što to koči investicije i što treba učiniti da dovedemo što više investicija. Jako je dobra vijest stigla iz Agencije za plaćanje u poljoprivredi, kako je odobren projekt za navodnjavanje u Orubici. Mislim da će u četvrtak biti potpisivanje sporazuma i vjerujem da će Vlada s projektom Slavonija odgovoriti na mnoga pitanja i da će cijeli ovaj dio Hrvatske staviti u ravnopravniji položaj i potaknuti što veći razvoj." Na održanom Investicijskom forumu Slavonije i Baranje svi prisutni danas su imali priliku saznati kako stvoriti poticajno investicijsko okruženje i pokrenuti novu proizvodnu investiciju, kako se uključiti u izbor za najbolju proizvodnu investiciju te kako predstavnici lokalne samouprave i javnih institucija mogu pomoći.


Uz ranije navedene sudionike, na panelu su sudjelovali Damir Mirković iz Razvojne agencija Brodsko-posavske županije, Bernard Kurjaković iz Industrijskog parka Nova Gradiška,Tomislav Mazal iz Đuro Đaković Holdinga te Siniša Stanić iz tvrtke SIMPLEX .