Naslovna / Parlamentarni izbori / SLUČAJ PAKRAC: Ne mogu naći ginekologe, pa im i Brođani uskaču u pomoć

POSAO

SLUČAJ PAKRAC: Ne mogu naći ginekologe, pa im i Brođani uskaču u pomoć

Da je zdravstveni sustav u Hrvatskoj čudan, to odavno znamo, ali da netko ne želi raditi za veću plaću, iako se uvijek buni na slaba primanja, to je zaista nejasno.

SLUČAJ PAKRAC: Ne mogu naći ginekologe, pa im i Brođani uskaču u pomoć
035portal
  • 2016-05-03 14:00:00

Da je zdravstveni sustav u Hrvatskoj čudan, to odavno znamo, ali da netko ne želi raditi za veću plaću, iako se uvijek buni na slaba primanja, to je zaista nejasno. Najnoviji je slučaj bolnice u Pakracu gdje se na godinu rodi 500 djece, pa im za posao treba 5 ginekologa. Raspisali su natječaj na neodređeno vrijeme, nude veću plaću nego u drugim bolnicama, ali uzalud. Čak im se nudi i gradski stan od 60-tak kvadrat na korištenje po povoljnoj cijeni, ali nema zainteresiranih. Inače, na Zavodu za zapošljavanje je samo jedan ginekolog koji traži posao, no ni to nije problem, pravi problem je što bez obzira na veliku plaću i odlične uvjete nitko ne želi u Pakrac. Mnogi ovo mjesto nazivaju "mrtvim" gradom ili "ugibalištem" iz razloga što je mjesto stalo nakon rata.


Tako u bolnici imaju samo dva ginekologa, jednu specijalizanticu i dva ginekologa iz Doma zdravlja koji uskaču kada je potrebno. Tu su i dva liječnika specijalista ginekologa iz Sl. Broda, bolnice gdje također nedostaje kadrova. Mnogi liječnici zbog boljih uvjeta odlaze i izvan Hrvatske. No, ako se netko ne treba pretjerano buniti oko visine plaća to su upravo liječnici koji s dežurstvima znaju plaću nabiti i do nekoliko desetaka tisuća kuna. Sjetimo se samo liječnika u Novoj Gradiški koji je imao najveću plaću u Hrvatskoj.


U Hrvatskoj je općenito nestašica liječnika, a i teže je popuniti mjesta u velikim gradovima, nego u mjestima poput Pakraca. Nepravedno? Apsolutno da.