Rok za prilagodbu je krenuo od početka siječnja i države članice imaju 6 mjeseci da osiguraju provedbu zabrane, a proizvođači hrane da prilagode svoje recepte i proizvodne procese.
Europska unija je donijela konačnu odluku o zabrani titanovog diokisda (TiO2), aditiva za hranu E171, koji se naveliko koristio u preradi hrane. Istraživanja su pokazala kako aditiv, koji se naveliko koristi da hrana poput sladoleda, dječje hrane, pekarskih i mliječnih proizvoda izgleda svjetlije i privlačnije, loše djeluje na mikrofloru crijeva te izaziva upalne procese koji u određenim slučajevima mogu rezultirati rakom.
„Ova odluka nije nikog iznenadila, Europska agencija za sigurnost hrane (EFSA) je prošle godine objavila da se titanov dioksid više ne može smatrati sigurnim za ljudsku prehranu, Parlament i Vijeće su podržali procjenu i Europska komisija je sada donijela uredbu da se on potpuno zabranjuje. Bilo je otpora od strane industrije, no E171 ne služi ni očuvanju hrane, ni poboljšanju hranjivosti, već samo tome da proizvod bude ljepši. Ljepši, ali i opasan za zdravlje,“ pojasnila je europarlamentarka Biljana Borzan iz odbora za okoliš, zdravlje i sigurnost hrane Europskog parlamenta.
Zaključak EFSA-e, koji se temelji na tisućama novih studija, otkrio je da se ne može isključiti genotoksičnost, odnosno sposobnost kemijske tvari da ošteti DNA te da se ne može uspostaviti sigurna razina dnevnog unosa aditiva za hranu. Genotoksičnost može dovesti do kancerogenih učinaka i istraživanja na miševima su pokazala da veće doze titanovog dioksida izazivaju predkancerogene lezije u crijevima štakora.
„Radi se o spoju koji se dugo koristio u preradi hrane i svi smo ga unosili u organizam. U mikrodozama doduše, koje nisu bile izravno opasne za zdravlje, no titanov dioksid se s vremenom akumulira u tijelu i opasnost raste. Nužno je pratiti znanost i najnovije spoznaje tkati u zakone koji štite zdravlje građana, pogotovo kada je hrana u pitanju. EU je prva od velikih svjetskih tržišta donijela ovakvu zabranu, no vjerujem da će to sada napraviti i drugi,“ izjavila Borzan.
Rok za prilagodbu je krenuo od početka siječnja i države članice imaju 6 mjeseci da osiguraju provedbu zabrane, a proizvođači hrane da prilagode svoje recepte i proizvodne procese.
Jučer je u prostorijama Brodsko-posavske županije održana konstitu...
09.12.2025. u 12:30
Nova Gradiška jučer je obilježila svoj 277. rođendan nizom svečanosti koj...
09.12.2025. u 07:30
Nakon što je Stevo Culej u svom live prijenosu tijekom vožnje iznio niz o...
08.12.2025. u 15:17
Jučer, 4. prosinca 2025., društvene mreže je zahvatio video u kojem biv&s...
05.12.2025. u 07:30
Grad Slavonski Brod raspisao je novi Natječaj za davanje u najam stanova mladim...
04.12.2025. u 10:00
U nastavku posjeta Brodsko-posavskoj županiji, ministrica poljoprivrede Marija V...
02.12.2025. u 15:00
Priča Mile Perkovića nije priča o sukobu, nego o jednom dugom životnom putu koji...
02.12.2025. u 10:00
BRODSKO-POSAVSKA ŽUPANIJA – Nakon više od dvije godine od razornog...
01.12.2025. u 12:30
GORNJA VRBA – Mladež HDZ-a Brodsko-posavske županije d...
30.11.2025. u 12:00
Na jučerašnjoj 5. sjednici Gradskog vijeća Slavonskog Broda donesene su o...
29.11.2025. u 20:00
Pravomoćna presuda Visokog upravnog suda Republike Hrvatske od 30. rujna 2025. r...
28.11.2025. u 09:57
Kad su se prije tri godine u Ruščici otvorila vrata vrtića Roda, činilo s...
25.11.2025. u 10:00
Slavonski Brod dobiva novi studentski dom – i to ne bilo kak...
24.11.2025. u 17:00
Na Izbornoj skupštini Gradskog odbora HDZ-a Nova Gradiška izabrano...
23.11.2025. u 16:00
Gradska organizacija Mladeži HDZ-a Slavonskog Broda sinoć je dobila novo vodstvo...
22.11.2025. u 12:00
Dok je Hrvatska proteklog vikenda disala u ritmu kolone sjećanja – 125 tis...
21.11.2025. u 10:00