Naslovna / Parlamentarni izbori / Ništa od toplane Bojana Križaja u Slavonskom Brodu!

TVRTKE

Ništa od toplane Bojana Križaja u Slavonskom Brodu!

Tvrtka u vlasništvu Bojana Križaja, slovenskog skijaša i reprezentativca nekadašnje Jugoslavije, na na kraju je stečajnog postupka, nakon velikih financijskih problema.

Ništa od toplane Bojana Križaja u Slavonskom Brodu!
035portal
  • 2016-06-09 14:02:00

Tvrtka u vlasništvu Bojana Križaja, slovenskog skijaša i reprezentativca nekadašnje Jugoslavije, na na kraju je stečajnog postupka, nakon velikih financijskih problema. 


Ambicije su jedno, a realnost drugo. Tako je Križaj htio izgraditi toplanu na biomasu u Slavonskom Brodu, no snovi se nisu ostvarili. Tvrtka je upala u financijske probleme, pa je FINA pokrenula stečajni postupak koji je završen na trgovačkom sudu u Zagrebu istoga dana kada je i pokrenut. Razlog tome je što Križaj nije imao toliko imovine da pokrije troškove postupka, pa je tvrtka s dugom od 11 tisuća kuna izbrisana iz hrvatskog sugskog registra. 


Posao u Slavonskom Brodu trebao je biti vrijedan 40 milijuna eura i Križaj je to trebao odraditi s dva partnera, Nijemcom Manfredom Gotthardom Schubertom,  te Stojanom Urbanom, koji je bio umiješan u aferu Hypo, te je pravomoćno osuđen. Projekt je predstavljen 2012. godine u Slavonskom Brodu, za kojeg su se odlučili iz razloga što je izgradio mrežu daljinskog grijanja i zato što je smješten u jednom od tri hrvatska šumska područja. Trebalo se zaposliti 70 ljudi, a sve bi se sufinanciralo  iz EU fondova, no od toga izgleda ništa, jer je Križaj upao u financijske probleme. Nije plaćao porez, blokiran mu je bio račun, a na čelu njegove tvrtke Sortitus bio je i Urban, koji je i suvlasnik, dok je druga polovica u vlasništvu tvrtke Osen, koja se bavi proizvodnjom i opskrbom električnom energijom, a u kojoj je Urban bio suvlasnik do 2010. godine. No, nakon toga Sortitus je vlasnik Osena, što znači da su i Osen i Sortitus u uzajamnom dioničarstvu. Prošle godine, Križaj je imao prihod od 28 tisuća eura od prodaje, a što se tiče neto dobiti, ona je u gubitku od 6 tisuća eura.


Prisjetimo se, Križaj je poznat po  ulaganju u hotel Vučko na Jahorini, a od 2014. je vlasnik zemljišta i dijelova stočne farme u Belveduru kod Hrvoja. Tada je trebao krenuti u posao sa solarnim ćelijama, no nešto se događalo iza svega, te je 2015. otkazana dražba na kojoj su trebane biti prodane parcele i zgrada farme. Križaj je kupio 12 811 kvadrata zemljišta, u što su bili uključeni bazen, tri silosa i dio dvorišta sa stajama. 


Imao je velike planove i za Jahorinu gdje je 1987. osvojio Kristalni globus Svjetskog kupa u slalomu.


 "Meni se Jahorina oduvijek sviđala, vjerovao sam da moji partneri obitelj Prović ima dobar osećaj za biznis na planini. Ponosni smo onim što smo napravili, a planiramo proširenje skijaške staze i izgradnju još 150 apartmana, bazen, fitness centre, sportsku i kongresnu salu, da Jahorina postane svjetski centar", rekao je Križaj. 


No, od velikog poduzetnika Križaja apsolutno ništa, jer sve što je planirao nije odradio, pa tako i posao u Slavonskom Brodu.


Izvor: poslovni.hr


Foto: Ivica Galović (Pixsell)