Naslovna / Parlamentarni izbori / Najljepša je svatovska zaprega Vedrana Mirkovića iz Ruščice

TURIZAM

Najljepša je svatovska zaprega Vedrana Mirkovića iz Ruščice

BIjelo biserje Slavonije

Najljepša je svatovska zaprega Vedrana Mirkovića iz Ruščice
035portal
  • 2017-06-11 13:51:58

Središnji programi najstarije smotre izvornoga folklora u Hrvatskoj, 53. Brodskog kola, nastavljeni su danas tradicionalnom konjogojskom manifestacijom Bijelo biserje Slavonije, svečanim defileom svatovskim zaprega ulicama Slavonskog Broda i natjecanjem u vožnji dvoprega. Brođanima je predstavljeno 20 svatovskih zaprega koje su dovezli konjogojci s područja Brodsko-posavske, Vukovarsko-srijemske i Osječko-baranjske županije.


"Dobra je vijest da je sve više mladih koji žele nastaviti tradiciju uzgoja konja lipicanaca po čemu je Slavonija poznata stoljećima, a i sve više mladenaca za svoje svadbene svečanosti traži svatovsku zapregu umjesto limuzine", kaže Mato Kaluđer, predsjednik Konjogojske udruge Slavonija. Već dvadeset i pet godina zaredom u sklopu "Brodskog kola" ta Konjogojska udruga organizira program "Bijelo biserje Slavonije", a članovi udruge, njih više od 50, mogu se pohvaliti s više od 320 grla lipicanaca.


Najljepšom je proglašena svatovska zaprega Vedrana Mirkovića iz Ruščice. U nastavku je održano i natjecanje u vožnji dvoprega i tekličko jahanje.