Naslovna / Informacije i vijesti / Markiz o CMC200: „Dobra je stvar što se radi i nešto za urbanije bendove, veselimo se dolasku“

TURIZAM

Markiz o CMC200: „Dobra je stvar što se radi i nešto za urbanije bendove, veselimo se dolasku“

Grupa Markiz ove godine je predstavila nekoliko novih pjesama, a koje će izvesti i na CMC200 Slavonija festu u Slavonskom Brodu.

Markiz o CMC200: „Dobra je stvar što se radi i nešto za urbanije bendove, veselimo se dolasku“
035portal
  • 2017-08-06 17:59:20

Nova era benda započela je povratkom stare pjevačice Ines, a koja je bila i svojevrsni zaštitni znak Markiza. Nažalost, Ines je na dalekom putovanju i godišnjem odmoru, pa smo odlučili razgovarati s gazdom Andrejom Babićem koji je također na odmoru i uhvatili smo ga na čamcu, ali je barem u našoj državi te je uspio izdvojiti nekoliko minuta i za nas.

Premijerno dolazite u Slavonski Brod i to baš na CMC200, kakva su očekivanja i kakvo je tvoj mišljenje o festivalu?
Mišljenje je odlično jer je dobra stvar to što se radi i nešto urbanije, odnosno za urbanije bendove koji mogu promovirati i svoje nove singlove u susret jeseni i nove glazbene sezone koja je prepuna novih albuma i pjesama. Baš se veselimo jer ćemo i mi imati priliku po prvi puta izvesti jednu pjesmu koja će biti i naš novi singl.

Dakle, to je potpuno nova pjesma?
Da, da, potpuno nova pjesma koju ljubomorno držimo zaključanu već 6 mjeseci na YouTube-u (smijeh). Uglavnom, htjeli smo s njom izaći početkom godine, pa smo se predomislili i onda su ove dvije pjesme „Da da da“ i „Danas se budim“ dobile prednost. No, ova pjesma koju čuvamo za jesen je naš favorit na albumu i vjerujemo da će jako dobro proći.

„Da da da“ je jako dobro kotirala na radijskim postajama i na top listama. Vjerujem da ste zadovoljni s time, a i Markiz je krenuo u jednu novu eru ponovno sa starom pjevačicom.
„Da da da“ se vrtila solidno, ali ovo što se dešava s „Danas se budim“ nam je posebno drago jer se dugo jedna naša pjesma nije toliko dobro zavrtila. Ali i jedno vrijeme nas nije bilo pa to i nije čudno. Veseli smo što su se obje pjesme dobro zavrtile, vratili smo se tamo gdje smo bili. „Da da da“ je više gitaristička pjesma i živimo u dobu kada prolazi plesni pop i onda smo počeli praviti nešto u tom điru. Mislili smo da bi bilo zgodno napraviti nešto u tom điru da vidimo kako će biti prihvaćeno, pa je taj dio i uspješno napravljen. Imamo zapravo dvije verzije pjesme koje smo snimili u studiju kod Ivana Božanića te smo razmišljali da li da obje verzije postavimo na album kako bi ljudi vidjeli kolika je razlika u pristupu kada aranžerski kreneš u jednom ili drugom smjeru. Jako ovisi o tome kako postaviš aranžman, to je pjesma „Danas se budim“ definitivno dokazala.
Spomenuo si i Ines koja se vratila u bend tako da je ispalo kao da se ništa nije niti promijenilo. Bili smo tek godinu i pol dana bez nje.

Ova godina je obilježena i nastupom prije Nouvelle Vaguea u Zagrebu i to je bila akustična svirka za koju ste saznali tek prije početak koncerta da treba biti akustična.
Da, bilo je poprilično neobično da ti dva sata prije svirke kažu da sviraš akustično. Odnosno, nisu rekli da sviramo akustično nego da nemaju par stanica za backline za struju. Onda smo dva sata prije svirke saznali za to i ne možeš puno reagirati na to. Tako da smo odlučili akustične gitare, nismo imali probe, nismo imali pojma ni kako će to ispasti, a na kraju smo bili jako zadovoljni. Nadam se da ćemo i u bližoj budućnosti nešto tako ponoviti. Sve te pjesme su pisane i skladane na akustičnoj gitari tako da ja oduvijek tvrdim da one najbolje zvuče u takvoj varijanti nego u ovoj nabrijanoj.

Dok pričamo, ti si na brodu i odmaraš se, vidim da je i Ines negdje otputovala avionom. No, ipak imate CMC200 što bi trebalo označiti i kraj godišnjeg.
Ima dosta toga ove godine. Imamo taj termin 6.10. u Tvornici, ali nismo 100% sigurno hoćemo li uspjeti sve zatvoriti financijski, a imamo dogovorene snimke po Istri, Kninu 11.11., Šibeniku i tako. Otvorile su se neke svirke tako da vjerujem kako će i jesen biti zanimljiva, možda malo i prebukirana u smislu da izlazi novi album, singl, ovo, ono, tako da ćemo dosta energije uložiti obzirom da smo svi zaposleni i radimo, a muzika nam je za gušt. Bit će veselo i napeto.

Kako god bilo, vidimo se u Slavonskom Brodu!
Tako je. Hvala ti i vidimo se! 

Nikola Knežević

Foto: Promo fotografija