Naslovna / Informacije i vijesti / Prvi Bradleyji stižu u ĐĐ: Ugovor vrijedan 3,82 milijuna dolara

TVRTKE

Prvi Bradleyji stižu u ĐĐ: Ugovor vrijedan 3,82 milijuna dolara

Prvi Bradleyji stižu u ĐĐ: Ugovor vrijedan 3,82 milijuna dolara
Portal035
  • 2023-11-20 12:00:00

Slavonskobrodska tvrtka će postati središnji centar u ovom dijelu Europe za servisiranje američkih oklopnih vozila. Ministarstvo obrane je potvrdilo da projekt opremanja Hrvatske vojske vozilima Bradley napreduje prema planu, a završetak se očekuje 2026. godine, javlja Večernji list.

 

Prvi kontingent američkih oklopnih vozila Bradley planira se prebaciti iz pustinje u Nevadi u Hrvatsku početkom zime. Bivši ministar obrane, Mario Banožić, ranije je najavio dolazak ovih vozila do sredine prosinca, istaknuvši da će tvrtka Đuro Đaković biti ključna u revitalizaciji i servisiranju ovih vozila, postajući središnji centar u ovom dijelu Europe za takve poslove. Nadalje, naglasio je daljnju suradnju u održavanju i nabavi rezervnih dijelova za vozila Bradley.

Slavonskobrodska grupacija je već priopćila potpisivanje ugovora vrijednog 3,82 milijuna dolara (3,6 milijuna eura) s američkom podružnicom tvrtke BAE Systems. Ovaj ugovor se odnosi na suradnju u nabavi oklopnih borbenih vozila Bradley za Hrvatsku, što potvrđuje realizaciju dugotrajnog dogovora. Ministarstvo obrane je potvrdilo da se očekuje dolazak prvih vozila iz SAD-a do kraja godine, nakon čega će tvrtka Đuro Đaković Specijalna vozila započeti revitalizaciju ovih vozila.

Premijer Andrej Plenković je istaknuo važnost pregovora s Amerikancima, ističući bolje uvjete koje je Hrvatska postigla. Ukupna vrijednost programa iznosi 196,4 milijuna dolara, no zahvaljujući donaciji od 51,1 milijun dolara, Hrvatska će uplatiti 145,3 milijuna dolara. Hrvatska će nabaviti 62 borbenih vozila Bradley, 22 vozila za rezervne dijelove te pet vozila za obuku, a Specijalna vozila Đuro Đaković će biti odgovorna za modernizaciju i održavanje vozila od 2023. do 2026.

Goran Basarac, predsjednik Hrvatskog klastera konkurentnosti obrambene industrije, ističe važnost posla s Bradleyima za tvrtku Đuro Đaković, napominjući da bi postala regionalni centar za popravak i obnovu ovih vozila. Ovaj projekt dodatno jača veze između Hrvatske i SAD-a te potvrđuje njihovo strateško partnerstvo.

Nakon nedavnog posla s borbenim avionima Rafale s Francuskom, ovo partnerstvo s Amerikancima dodatno osnažuje međunarodne veze Hrvatske i otvara mogućnosti za buduća ulaganja. Dolazak ovakvog posla u Hrvatsku svjedoči o povjerenju Amerike prema Hrvatskoj kao partneru, pružajući sigurnost i zaštitu u trenutno nestabilnom geopolitičkom okruženju.

 

Grupa Đuro Đaković većinski je u vlasništvu češkog konzorcija DD Acquisition od rujna prethodne godine. Unatoč interesu čeških investitora za industriju vagona, razvoj vojnog programa u Slavonskom Brodu dobiva na važnosti s novim geopolitičkim previranjima. Očekuje se povećanje proizvodnje u vojnom segmentu, što će biti važno s obzirom na ratne okolnosti u Europi.

 

Važno je napomenuti da su informacije temeljene na dostupnim činjenicama i najnovijim saznanjima do moga posljednjeg ažuriranja u siječnju 2022. godine.