Naslovna / Informacije i vijesti / Plaće najviše rasle u našoj županiji

HRVATSKA

Plaće najviše rasle u našoj županiji

Plaće najviše rasle u našoj županiji
Portal035
  • 2023-09-02 10:00:32

Ranije ovoga mjeseca podatci Državnog zavoda za statistiku potvrdili su da već četvrti mjesec zaredom plaće u Hrvatskoj rastu brže od porasta cijena, javlja Danas.hr.

 

Prosječna neto plaća za lipanj tako je iznosila 1150 eura, a u odnosu na mjesec prije to je povećanje za 17 eura, odnosno 1,5 posto nominalno više. Kada se gleda isti mjesec prošle godine, prosječna neto plaća veća je za 127 eura, odnosno 12,4 eura.

 

Zanimljivo, kada se usporede podatci po županijama iz drugog kvartala ove godine u odnosu na isti kvartal prošle, plaće su najviše rasle u Brodsko-posavskoj županiji, i to za 13,6 posto.

Primjer Brođana slijedi Šibensko-kninska županija s porastom od 13,4 posto te Sisačko-moslavačka i Bjelovarsko-bilogorska županija s 13,3 posto.

 

 

Neslavno dno liste odnio je Grad Zagreb gdje su plaće najmanje rasle, i to 10,3 posto, a ista je situacija i u Primorsko-goranskoj županiji.

Ako se pogleda prosjek Hrvatske, plaće su u ovom razdoblju porasle za 11,8 posto.

 

 

Iako ove brojke na papiru zvuče obećavajuće, samo jedan odlazak u trgovinu dovoljan je da vas izuje iz cipela. U odnosu na 2022., tost plaćamo 19 centi skuplje, kukuruzne pahuljice gotovo pola eura više, a čajnu kobasicu dva i pol eura skuplje.

Za crveni se luk u novčaniku mora naći 66 centi više, a za čips 43 centa.

Pasta za zube danas košta kao kila svinjskog buta, a rijetki su oni koji si priušte više od jedne kuglice sladoleda.