Naslovna / Informacije i vijesti / Udruga Arteco Pavletić održala je program „Mjesec krimića“ u sklopu projekta „Umjetnost čitanja“

EU PROJEKTI

Udruga Arteco Pavletić održala je program „Mjesec krimića“ u sklopu projekta „Umjetnost čitanja“

Udruga Arteco Pavletić održala je program „Mjesec krimića“ u sklopu projekta „Umjetnost čitanja“
Portal035
  • 2023-03-16 11:19:00

Udruga Arteco Pavletić održala je svoj 8. program za mlađe od 25, pod nazivom „Mjesec krimića“, koji se održao u Novoj Gradiški, u prostorijama Gimnazije Nova Gradiška, između 01.03.2023. i 15.03.2023., u sklopu projekta Europske unije sufinanciranog iz Europskog socijalnog fonda, „Umjetnost čitanja“, UP.02.1.1.15.0021, koji se odvija u partnerstvu udruge Arteco Pavletić i Udruge gluhih i nagluhih Nova Gradiška.

 

U okviru pet programskih radionica obrađena su izabrana djela iz opusa Agathe Christie, Pavla Pavličića, Gorana Tribusona, Stephena Kinga i Joa Nesboa.

 

Udruga Arteco Pavletić objasnila je važnost tematike kriminalističkih romana, popularnog podžanra fikcije, za čitatelje općenito, a posebice za osobe mlađe od 25 godina, iz četiri glavna razloga.

 

Prvo, pružaju zanimljiv i zabavan oblik bijega od briga iz svakodnevnog života. Kriminalistički romani često imaju brzu radnju, napete zaplete i intrigantne likove koji mogu prenijeti čitatelja u drugi svijet i pomoći mu da na neko vrijeme zaborave na svoje probleme.

 

Drugo, kriminalistički romani mogu pomoći u poboljšanju analitičkih vještina čitatelja. Kako bi riješili misterij ili zločin koji se nalazi u središtu priče, čitatelj mora kritički razmišljati i analizirati tragove i dokaze koji se pojavljuju u narativu.

 

Treće, kriminalistički romani također mogu pomoći u razvoju empatije i emocionalne inteligencije. Likovi u kriminalističkim romanima često su složeni i nesavršeni, a prateći njihova putovanja i razumijevajući njihove motivacije, čitatelji mogu razviti veće razumijevanje ljudske prirode i ponašanja.

 

Četvrto, kriminalistički romani mogu pružiti uvide u funkcioniranje pravosudnog sustava i postaviti važna društvena i etička pitanja. Mogu istraživati pitanja poput nejednakosti, korupcije i socijalne pravde te pomoći čitateljima da razumiju složenosti svijeta oko sebe.

 

Zaključno, kriminalistički romani nude niz prednosti za čitatelja, uključujući zabavu, analitičke vještine, emocionalnu inteligenciju i društvenu svijest. Oni su popularan i uzbudljiv oblik književnosti koji može pomoći čitateljima u razvoju uma i širenju njihovih perspektiva.

 

Drugim riječima, udruga Arteco Pavletić i ovim je programom uspjela spojiti zabavu i obrazovanje.

 

Više o projektu „Umjetnost čitanja“ možete pročitati na web stranici udruge Arteco Pavletić:

https://arteco.hr/eu-projekti/umjetnost-citanja/