Naslovna / Parlamentarni izbori / Kada će sjesti povrat poreza?

TVRTKE

Kada će sjesti povrat poreza?

Kada će sjesti povrat poreza?
Portal035
  • 2023-05-05 12:00:00

Za gotovo 750.000 građana Porezna uprava utvrdila je imaju li pravo na povrat poreza na dohodak za prošlu godinu ili moraju uplatiti razliku. Za veliku većinu, njih gotovo 680.000, utvrđeno je da su uplatili više poreza i prireza na dohodak te će im Porezna uprava ukupno vratiti oko 250 milijuna eura. Isplate su već počele. Malo manje od 60.000 građana ima obvezu uplate, i to u ukupnom iznosu od oko 12,5 milijuna eura. Od povrata poreza najviše će profitirati oko 170.000 zaposlenih, mlađih od 30 godina, koji su potpuno ili djelomično oslobođeni poreza na dohodak.  Otkako se zaposlio u Svjetskom savezu mladih, Ivan Majstorić iz Slavonskog Broda ima pravo na povrat poreza na dohodak. Dvadeset osam mu je godina pa mu se vraća polovina uplaćenog iznosa. Mladima do 25 godina vraća se cijeli iznos.- Ovo je dobro, ali trebalo bi težiti nekakvom daljnjem napredovanju. Mladi do 25. imaju 100-postotni povrat. Bilo bi dobro da i ovi do 30 godina također imaju na to pravo kako bi mladi mogli taj novac uštedjeti ili potrošiti na svoje potrebe ili želje, smatra Majstorić.U Poreznoj upravi spremni su za isplatu svih povrata poreza, a novac bi trebao sjesti na račune ukupno 680.000 građana.Očekuje se da će većina povrata po godišnjem obračunu poreza na dohodak za 2022. u posebnom postupku biti izvršena do kraja svibnja 2023., priopćila je Porezna uprava.

Potpuno ili djelomično oslobađanje mladih od plaćanja poreza na dohodak demografska je mjera njihova zadržavanja u Hrvatskoj. Najviše pogoduje visokoobrazovanima, poput onih u IT industriji, kaže porezna specijalistica.- Naravno da su tu puno veće plaće, tu su upravo radna mjesta koja su sad pogodna za mlade ljude, prema tome normalno je da bi računica trebala pokazati da se sve više novca vraća, ali opet kažem, pitanje je - je li i taj povrat dovoljan da mladi ljudi ostanu u Hrvatskoj, a ne da potraže negdje izvan granica bolje uvjete, rekla je Đurđica Mostarčić, predsjednica Sekcije računovođa HOK-a.Trenutačno su porezno rasterećeni samo mladi s ugovorom o radu pa bi bilo dobro da se mjera proširi. 

- Nadam se da postoji i način da se i mladi obrtnici uključe u tu mjeru, dodala je Mostarčić.Troškovi života stalno rastu pa će povrat poreza, koji i Ivanu Majstoriću i njegovoj supruzi iznosi malo manje od jedne mjesečne plaće, dobro doći. - Još ne znamo, ali svakako ćemo nastojati racionalno planirati, recimo ljetovanje, a onda i ostale planove u životu, najavio je Majstorić.Uz proširenje poreznih olakšica za mlade, Ivan Majstorić nada se i općem rasterećenju dohotka za sve zaposlene, koje je Vlada najavila za 1. siječnja iduće godine. izvor: HRT:hr