Naslovna / Parlamentarni izbori / Stara Kapela: Mjesto koje nas vraća u Slavoniju kakva je bila nekad

TURIZAM

Stara Kapela: Mjesto koje nas vraća u Slavoniju kakva je bila nekad

Stara Kapela: Mjesto koje nas vraća u Slavoniju kakva je bila nekad
Portal035
  • 2023-03-26 08:00:00

Malo slavonsko selo Stara Kapela smješteno je među obroncima Požeške gore. Cesta završava u selu, a mobiteli su ovdje bez signala. Ako ipak zatrebate telefon tu su fiksne linije. Dolina je proglašena kao turističko područje i obiluje izvorima pitke vode (9 većih izvora). Selo ima dugu tradiciju i povijesni korijeni sežu u daleku 1275. g. kada je ovdje postojala utvrda Grad Potok u vlasništvu plemića Gorjanskih. Selo se razvija u okolini utvrde raštrkano po okolnim brežuljcima. U 15. i 16. stoljeću dolazi do provale Turaka te dobar dio stanovništva završava kao tursko roblje. U drugoj polovini 17. stoljeća ustankom fra. Luke Ibrišimovića Turci su protjerani ali i dalje povremeno provaljuju te 1758. g. ruše kapelu Svetog Marka, a sadašnja kapela Gospodinovog Uzašašća sagrađena je 1860. g. s vrijednom oltarnom slikom. 1760. g. mjesto dobiva sadašnji izgled i spušta se u dolinu prema naredbi carice Marije Terezije. U to doba mjesto je dio vojne krajine na granici prema Turcima.

 Vođeni ljubavlju prema zavičaju i mjestu gdje su rođeni naši djedovi i pradjedovi odlučili smo vratiti život Staroj Kapeli i to na jednoj drugačijoj, specifičnoj osnovi kroz projekt eko-etno sela pretvarajući selo u zanimljivu turističku destinaciju kao “selo-hotel”, poštujući tradicionalnu slavonsku arhitekturu, kulturne vrijednosti, običaje… 

   I samo selo ima dugu tradiciju, a povijesni mu korijeni sežu u daleku 1275. godinu, kada je ovdje postojala utvrda ‘Grad Potok’, u vlasništvu gorjanskog plemstva, a selo se razvilo oko utvrde i raspršilo po okolnim brdima. Kada je u 15. i 16. stoljeću došlo do prodora Turaka, većina stanovništva je odvedena u roblje, a u drugoj polovici 17. stoljeća pobunom velečasnog Luke Ibrigimovida Turci su protjerani. Kako su i dalje povremeno upadali i 1758. godine razorili kapelu Svetog Marka, nova kapela Svetoga Uzašašća sagrađena je 1760. kada je selo počelo dobivati svoj pravi oblik i spuštati se u dolinu po nalogu carice Marije Terezije.

Staza je nezahtjevna, zbog čega je stvorena za obiteljski izlet, a traje oko sat do tri sata vremena, ukoliko se napravi cijeli krug koji završava kod križnog puta..

  Cjelokupni kompleks je stopljen s prirodom, odiše tišinom i spokojem, a konji su pravi doživljaj. Daleko od naselja, vreve prometa i ljudi, Stara Kapela je prava oaza koja kao da je stala u vremenu kada smo imali vremena za sebe i uživanje u prirodi. izvor: RadioNG