Naslovna / Informacije i vijesti / Novac curi, ne nazire se kraj poskupljenjima

HRVATSKA

Novac curi, ne nazire se kraj poskupljenjima

Novac curi, ne nazire se kraj poskupljenjima
Portal035
  • 2023-03-03 16:00:00

Svinjetina je prva na udaru poskupljenja. Branko Bobetić iz udruge Croatiastočar istaknuo je začuđujuće podatke:  “U veljači mjesecu u tri tjedna otkupna cijena svinjskih polovica je porasla, što se nikad nije dogodilo u tri tjedna, za 0,28 eura po kg. Prema tome, neminovno je da treba doći do korekcija cijena”.

 

Situacija na terenu, kažu proizvođači, ne odgovara stvarnim troškovima koje proizvođač ima. Na ruku poskupljenju ide i to što je prošle godine proizvodnja svinjskog mesa u Europi pala za oko 5%, a procjene za ovu godinu predviđaju daljnji pad za 4%. Dakle, neće biti viškova ni jeftinijeg mesa iz Europe kao što je to bilo nekad. Građani na spomen poskupljenja kažu da su već navikli na rast cijena, ali će morati jesti manje mesa, prenosi Dnevnik.hr

Očekuju se i nešto manje korekcije cijena govedine i junetine, kažu u udruzi Croatiastočar.

Dobavljači ne popuštaju, tvrde da se poskupljenja više ne mogu odgađati. Nove cijene na policama dočekat će nas za manje od dva tjedna. Neki proizvodi mogli bi poskupiti i do 20 i 30 posto.

“Uglavnom se tu radi o proizvodima iz uvoza i to bi značilo za trgovce da će morati korigirati svoje maloprodajne cijene, a za kupce da će te proizvode u budućnosti na policama pronalaziti po nešto višim cijenama”, ističe Ivica Katavić, predsjednik Udruženja za trgovinu HGK.

Ministar financija Marko Primorac je u Dnevniku Nove TV izjavio da za nova poskupljenja nije čuo.

Primorac kaže kako za to nije čuo.

 

“Nisam upoznat s tom informacijom. Mi ćemo se truditi da napravimo sve što možemo kako bi ublažili inflaciju”, dodao je.

 

“Već u siječnju, pa i u prosincu, smo svjedočili blažem porastu cijena. On je u studenome bio 13.5 posto, u prosincu 13.1, u siječnju 12.7 posto. Nadamo se da je tome kraj porastu cijena i da ćemo dalje ići k smanjivanju”, rekao je Primorac.