Naslovna / Informacije i vijesti / Zasad bez uvođenja poreza na nekretnine

HRVATSKA

Zasad bez uvođenja poreza na nekretnine

Zasad bez uvođenja poreza na nekretnine
Portal035
  • 2023-01-30 08:00:17

Mjerama iz paketa Vlade RH ostvaren je niz poreznih rasterećenja te je omogućeno obveznicima jednostavniju i jeftiniju poreznu administraciju te je provedena socijalno osjetljivija porezna politika. U 2022. godini povećani su neoporezivi primitci čiji zbroj na mjesečnoj razini znači mogućnost isplate više od 300 eura. Ukupno porezno rasterećenje iz paketa mjera vrijedno je 12 milijardi kuna.

 


Istaknuo je to ministar financija Marko Primorac, u svom izlaganju na šestoj po redu Poreznoj konferenciji "Porezna politika u uvjetima energetske krize i inflacije", koju je organizirao Zagrebački Ekonomski fakultet i tvrtka Deloitte. Ministar je dodao i kako će se raditi na pravednijoj raspodjeli poreznog tereta, prije svega "prevaljivanjem" opterećenja s rada na imovinu, no rekao je i da to "za sada" ne znači uvođenje poreza na nekretnine.

 


Osvrnuo se i na trošarine na energente te naglasio da postoji prostor za daljnje smanjenje. Uspoređujući porezni sustav u Hrvatskoj s europskim prosjekom, ministar je zaključio: "Prosjek poreznog opterećenja po BDP-u u Hrvatskoj je manji nego u EU27, u Hrvatskoj je porezni sustav orijentiran na potrošne poreze, poput PDV-a i trošarina, koji omogućuju da se dio opterećenja može izvoziti".

 


Profesor dr. sc. Fernando Pinto Hernández, u svojem je predavanju naglasio važnost oblikovanja poreznog sustava: "Smanjenje poreza važno je kako bi se potaknuo gospodarski rast. Podjednako je važna razina poreza i poreznog opterećenja, kao i oblikovanje samog poreznog sustava. U području posebnih poreza važno je oblikovati porezni sustav koji razlikuje proizvode prema karakteristikama i štetnosti za pojedince, društvo i okoliš. Takav pristup važan je zbog dugoročnih socijalnih i ekonomskih učinaka". U panel-diskusiji "Porezna politika u funkciji oporavka i otpornosti", govorili su Vlado Lalić, odvjetnik i porezni savjetnik, Odvjetničko društvo Grubišić & Lović & Lalić d.o.o., Slavko Ledić, predsjednik Uprave, Kraš d.d., Zdravko Marić, bivši ministar financija i potpredsjednik Vlade, Stipe Župan, državni tajnik, Ministarstvo financija RH i Hrvoje Stojić, glavni ekonomist Hrvatske udruge poslodavaca. Panel je moderirao Dražen Nimčević, partner u Odjelu poreza i rukovoditelj hrvatskog ureda Deloittea.

 


Porezne reforme donijele su značajna rasterećenja, no prostora za daljnja unaprjeđenja ima. Na temu porezne politike u kontekstu ESG čimbenika panelisti su se složili kako okolišni, društveni i upravljački čimbenici postaju sve važniji u donošenju poslovnih odluka, pri čemu se nameće i važnost poreznih politika koje potiču društveno odgovorno ponašanje poduzetnika i kompanija.

 


Također je istaknuta važnost pitanja porezne transparentnosti, što postaje zahtjev dionika i javnosti, pri čemu se ističe važnost kvalitete javno komuniciranih podataka od strane gospodarskih subjekata i Porezne uprave. Sudionici rasprave složili su se da je suradnja između javnog i privatnog sektora ključna za što kvalitetniji zakonodavni okvir.

 


Z. Rupčić/ Glas Slavonije