Naslovna / Vijesti / Lipavić:"Nije se uspješno provela tranzicija i transformacija, i dalje je produktivnost niska "

POLJOPRIVREDA

Lipavić:"Nije se uspješno provela tranzicija i transformacija, i dalje je produktivnost niska "

Drugi krug konzultacija u obliku regionalnih radionica za poljoprivredne proizvođače s područja županije.

Lipavić:"Nije se uspješno provela tranzicija i transformacija, i dalje je produktivnost niska "
Portal035
  • 2021-10-21 20:00:00

U svečanoj dvorani „Kristal“ danas je održan drugi krug konzultacija u obliku regionalnih radionica za zainteresirane poljoprivredne proizvođače s područja Brodsko-posavske županije.

Drugi krug konzultacija dio je Strateškog plana Zajedničke poljoprivredne politike u programskom razdoblju 2023-2027. godine. Plan se do kraja godine izrađuje i šalje Europskoj komisiji. Važno je, napominje Goran Lipavić, ravnatelj Uprave za potpore u poljoprivredi i ruralnom razvoju Ministarstva poljoprivrede, informirati poljoprivrednike, time i širu javnost, o smjeru u kojem će se kretati strateška politika Republike Hrvatske.

– Prezentiramo i tražimo mišljenja svih dionika o onome što nas čeka u danom razdoblju. U prvom krugu konzultacija i nije bilo nekakvih istaknutih komentara, odnosno gotovo da nije bilo nikakvih sadržajnih komentara. Očekujemo velik odaziv u svakom gradu u kojem ćemo se naći idućih dana jer nam je od velike važnosti da korisnici saznaju što ih očekuje u narednom razdoblju.

Ovaj strateški plan obuhvaća sve dosadašnje mjere prvog i drugog stupa, kao i sektorske intervencije, ističe Lipavić, nastavlja se s gotovo svim postojećim mjerama. Potrebna je daljnja modernizacija i povećanje konkurentnosti, odnosno u kratkom razdoblju nije se uspješno provela tranzicija i transformacija. I dalje je produktivnost niska pa ju se iz tog razloga nastoji novim mjerama ulaganja u primarnu proizvodnju – kako biljnu tako i stočarsku – podići na novu razinu. Osim toga, cilj je raditi i na strategiji prerade koja je iznimno važna grana, a u strateški se plan moraju uvrstiti svojevrsno poštovanje zelene ambicije koju nalaže Europski zeleni plan, strategija niskougljične bioraznolikosti… – to su elementi, između ostalih, koje poštuju i propisuju i druge zemlje članice. – zaključuje Lipavić.