Zlatko i Snježana Redžić iz Okučana veliki su zaljubljenici u zemlju i prirodu. U uređenje kupljenih parcela su uložili puno truda i rada. Poljoprivredom se, kaže Zlatko, bavi odmalena. Otac je, uvijek radio zemlju i uzgajao voće i povrće za obiteljske potrebe, piše Radio Nova Gradiška.

Krenuli su skromno, a sada već imaju respektabilan OPG koji se bavi voćarstvom i povrtlarstvom. U razgovoru je Zlatko progovorio o svojim počecima, planovima, problemima, birokraciji ali i isplativosti bavljenja poljoprivredom.

-” Cijela priča počinje ‘90 godina kada smo došli u Okučane. Tu smo se skrasili, a onda smo tražili komad zemlje kako bi napravili vrt, za naše potrebe i tako smo našli par zanimljivih parcela u Cagama. To je bila šikara, napuštena zemlja u korovu, sve smo iskrčili i tako smo krenuli s malom parcelom pa jednom većom. Posadili smo voće, komunicirali smo s ljudima, znalcima koji se bave voćarstvom. Započeli smo formirati voćnjak starih sorti. Kada bi vidio negdje u Okučanima ili okolici staru jabuku ili krušku, skupljao bi grančice i tako smo oformili voćnjak od 400-tinjak stabala starih sorti jabuka, krušaka, šljiva. Ove godine smo ubrali i prve plodove, nadam se da će iduća godina biti konkretnija,” – kaže nam Zlatko kroz razgovor.

Začetnik ideje bila je supruga Snježana, a cilj ekološka proizvodnja voća i povrća bez kemikalija.

-” Trebalo je puno strpljenja dok smo prikupili svu dokumentaciju, aplicirali smo na EU Fondovima i tim sredstvima kupili jednu lijepu parcelu pokraj rijeke u mjestu nedaleko Okučana. Tamo smo posadili 200 stabala oraha, a zbog divljači smo sve ogradili. Nedavno smo postavili i plastenik od 100-tinjak kvadrata u blizini obiteljske kuće, to je zapravo posljednje točka u troškovniku kako bi dovršili cijeli projekt. Sad smo zaokružili tu priču, i krećemo s održavanjem.”

Tržišne viškove, ističe Zlatko, najčešće podijeli obitelji i prijateljima.

-” Nije nam cilj živjeti od OPG-a, vremenom ćemo vidjeti, možda se situacija promijeni, trenutno smo i supruga i ja u radnom odnosu, dogovor je bio proširiti se za naše potrebe ali i kao terapija jer smo veliki zaljubljenici u prirodu.”

Ističe kako mu nije jasno da ljudi zapuste vlastitu zemlju. Prekrasne vrtove imaju a zapušteni su, jeftinije pronađu u trgovačkim centrima, a naglašavaju kako se poljoprivreda ne isplati

-” Na samom početku otvaranja OPG-a susretali smo se s mnoštvom prepreka. Kad imate cilj i koliko god se čini komplicirano pa i apsurdno, morate stisnuti zube i težiti svom cilju. Kad imate dobru zamisao sve se prepreke lakše riješe. Supruga je velika pomoć i podrška. Na početku smo imali obiteljsku kuću i mali plastenik, no želja za komadom zemlje je bila ipak njena ideja. Djeca vole ljeti otići u prirodu, naravno da negoduju kad treba nešto raditi ali to je za njihove godine razumljivo. Jednoga dana u zrelijim godinama ovo će im biti poguranac, njihovo mjesto pod suncem.”

Tajna uspjeha je u dobroj organizaciji, napominje Zlatko koji uz posao, OPG, vodi i okučanski Nanbudo klub.

-” Nisam perfekcionist, no organizacija je važna, kada se sve lijepo isplanira sve se stigne. Meni rad u prirodi pruža zadovoljstvo, bitno je početi na vrijeme, pratiti prognozu vremena, isplanirati poslove, na vrijeme posaditi i posijati, učiti od drugih, ali na kraju i uživati u plodovima svoga rada.“

Obitelj Redžić planira ostvariti zacrtane ciljeve, rade na novim projektima zemlje u zakupu, kako bi puste slavonske ravnice pretvorili u komadić uređene zemlje ispunjene bogatim plodovima kao zalog zdravije budućnosti. 

Autorica: Andrea Pletikosa

Foto: Vjeko Hudolin