U Slavoniji je, kao i u Lici, janjcima ove godine epidemija - produljila život. Kako javlja HTV, pojavio se višak od oko tri tisuće janjaca. Njihovo će se meso, ako se uskoro ne prodaju, pretvoriti u bravetinu, koju mnogi ne žele ni okusiti, piše Agrobiz.

Stočari ih nisu mogli prodati ni za Uskrs, niti za Praznik rada, a čini se da je izostanak svadbi, krštenja i ostalih svečanosti najviše utjecao na smanjenu potražnju za janjetinom.   

Dok utovljeni janjci bezbrižno skakuću po poljima, gazda Đuro Mesir na sto je muka.

"Oni su veseli što su izbjegli ražnjeve pričesti i krizme, mi smo žalosni što su nam prazni džepovi ostali", kaže Mesir, stočar iz Donjeg Novog Sela. Nitko ih nije tražio ni za Uskrs ni početkom svibnja. Već im raste vuna i bleje kao ovce.

"Janjići će prerasti, kad pređu 32 kg, slabo tko ih hoće uzeti", kaže Mesir.

Kod Željka Lučanina, stočara iz Slakovaca, šišaju ih i sređuju te vraćaju u već prepune staje.

"Smatram da kod mene ima trenutno viška barem 150 komada od kilaže 35 do 40 kg. Nadam se da će krenuti svatovi", kaže Lučanin.

Dok gomilaju višak, stočari očekuju pomoć države.

"Ponuđena je mjera skladištenja. To znači da će neke od klaonica dobiti pravo da otkupe svu janjad, smrznu je i sačuvaju količine", kaže pročelnik Upravnog odjela za poljoprivredu i infrastrukturu Vukovarsko-srijemske županije Andrija Matić.