Naslovna / Parlamentarni izbori / Dalmatinci imaju ulje, a Slavonci i Baranjci ekstra djevičansku svinjsku mast!

POLJOPRIVREDA

Dalmatinci imaju ulje, a Slavonci i Baranjci ekstra djevičansku svinjsku mast!

Kako bi bili uspješni na tržištu, morate biti i posebni ili jedinstveni, upravo tako je i na eko gospodarstvu Orlov put u Baranji.

Dalmatinci imaju ulje, a Slavonci i Baranjci ekstra djevičansku svinjsku mast!
035portal
  • 2016-04-04 15:11:00

Kako bi bili uspješni na tržištu, morate biti i posebni ili jedinstveni, upravo tako je i na eko gospodarstvu Orlov put u Baranji. Gospodarstvo drži Brođanin, Goran Gusak koji je prvi krenuo s eko poljoprivredom u Hrvatskoj. Nije  samo certificirana mast, nego i kulenove seke, slanina, odnosno sve od džemova i ajvara, do sokova, rakije i vina.


"Zanimljiva je tema ekstra djevičanske masti. Ovdje na svom gospodarstvu imamo certificiranu mast i posebno se radi o tome da je ona proizvedena od svinja na bazi pasmine mangulice. Znači uz to što je eko certificirana i nema kemisjkih tvari u sebi, ima i dobre kolesterole, te sam razmišljao da u najmanju ruku ona mora biti ekstra djevičanska, te sam ju tako i nazvao. U svinjsku mast ne stavljamo mlijeko i druge sastojke, jer sve sirovine s kojima hranimo svinje, uzgajaju se na oranicama koje 30 godina nisu tretirane", ističe Gusak i napominje kako je mast iznimno zdrava.


"Po analizama mast ima dobar kolesterol i kada se sve zbroji ispada da unosom takve vrste masti i slanine, te prerađevina na toj bazi, čistimo krvne žile. Događa se u tijelu suprotno od onoga što radi kupovna mast. Dokazano je da se pesticidi i sva kemija taloži u masti, tako da korištenjem one iz industrijske prerade unosimo neželjeno i jako puno negativnih kemijskih tvari u organizam. Kod nas svinje imaju drugačiju ishranu, te se tove do dve godine i naše životinje su upola manje nego one u industrijskoj preradi", rekao je Goran. 


Mast prodaju na svojem vlastitom gospodarstvu, ali pregovaraju i s hotelima s 5 zvjezdica, gdje ne moraju pojašnjavati zašto su mast, slanina ili kulenova seka skuplji. 


"Tamo uglavnom ljudi znaju o čemu se tu radi. U Europi je organska poljoprivreda puno razvijenija. Jedna Austrija ima 30%, a Hrvatska 2% površina, to dovljno govori, a prvi smo susjedi. U Slavoniji sve ide prema naprijed, ali sve je ipak još u tragovima. Akcijski plan je bio doći barem do 8%, ali jednu trećinu smo tek uspjeli ostvariti", rekao je Goran Gusak.


Stoga, možemo slobodno reći da i Slavonci imaju "svoga konja za utrku", ekstra djevičansku svinjsku mast Nemaju samo Dalmatinci dobrih ideja, nego i Slavonci i Baranjci. Tako da vjerujemo kako će tzv. ekstra djevičanska svinjska mast naći svoje mjesto na policama eko trgovina u Hrvatskoj.