Naslovna / Parlamentarni izbori / Župljani župe Podvinje na sahrani patera Alberta Thielemeiera u Njemačkoj

INFORMACIJE I VIJESTI

Župljani župe Podvinje na sahrani patera Alberta Thielemeiera u Njemačkoj

Pater Albert Thielemeier, bio je dugogodišnji svećenik na službi u župi Podvinje, bolnički kapelan brodske bolnice i počasni građanin Slavonskog Broda,

Župljani župe Podvinje na sahrani patera Alberta Thielemeiera u Njemačkoj
035portal
  • 2016-11-20 07:55:00

U mističnoj tišini i skromnosti povijesnog samostana Knechsteden kraj njemačkoga grada Dormagena u četvrtak, 17. studenog na samostanskom groblju sahranjen je pater Albert Thielemeier, misionar Spiritanac (redovnik Družbe Duha Svetoga), dugogodišnji svećenik na službi u Đakovačko osječkoj nadbiskupiji (u župi Podvinje), bolnički kapelan brodske bolnice i počasni građanin Slavonskog Broda, koji je u 90. godini života i 57 godini svećeništva, na glasu svetosti preminuo 9. studenog u bolnici u gradu Neussu kod Kölna.


Uz pokojnikovu rodbinu, prijatelje i brojnu subraću Spiritance, na posljednjem ispraćaju i sahrani svog voljenog patera Alberta u Knechstedenu, bili su i župljani župe Podvinje, njih 30-ak, predvođeni svojim župnikom p. Josaphatom N. Mosha, CSSp te župnim vikarom p. Rafałom Kiedrowitz, CSSp., a pridružio se i p. Marek Szrejna, CSSp. upravitelj župe Brijest (Osijek X).


Samom obredu ukopa zemnih ostataka patera Alberta, prethodila je misa zadušnica u samostanskoj romaničkoj bazilici (koja datira iz 1138 godine), koju je predvodio p. Emeka Nzeadive, CSSSp., iz Nigerije, provincijal Provincije Družbe Duha Svetoga za Europu, a u prigodnoj homiliji o životu i misionarskom služenju svog subrata Alberta Thielemeiera govorio je p. Bruno Trächtler, CSSp. , poglavar samostana Knechsteden. Nakon homilije i svete euharistije, p. Josaphat Mosha, CSSp, poglavar družbe Spiritanaca za Republiku Hrvatsku i župnik župe Podvinje pročitao je na hrvatskom jeziku (a na njemačkome gđa Iva Vrdoljak) dirljiv oproštajni govor u ime subraće redovnika družbe i svih župljana župe Podvinje, kao pismo s izrazima kršćanske nade, kojega je njemačkoj Provinciji Družbe Spiritanaca i obitelji patera Albeta Thielemeiera uputio đakovačko osječki nadbiskup i metropolit mons. dr. Đuro Hranić u zajedništvu s nadbiskupom u miru mons. dr. Marinom Srakićem. Molitvu ispraćaja i obred ukopa potom je predvodio p. Innocent Izunwanne, CSSp, iz Nigerije, regionalni poglavar družbe Spiritanaca za Saveznu Republiku Njemačku.

Nakon ukopa lijesa s tijelom patera Alberta, nad njegovim grobom ostali su župljani župe Podvinje, zapjevali mu pjesmu „Krist na žalu…“, uputili molitvu Gospodinu, te položili veliki vijenac cvijeća s motivom grba Hrvatske, njegove druge Domovine, koju je toliko volio i čijem je narodu poklonio 35 godina svog života i svećeničkog služenja.


Župa Podvinje ovim putem izražava zahvalnost poglavaru samostana Knechsteden i svim misionarima Spiritancima koji su hrvatskim hodočasnicima iskazali srdačnu dobrodošlicu, toplo i ugodno domaćinstvo i boravak u njihovom samostanu.


Ivica Vlašić