Naslovna / Parlamentarni izbori / Županiji uručen ugovor o sufinanciranju projekta prekogranične suradnje RH i BiH

ŽUPANIJA

Županiji uručen ugovor o sufinanciranju projekta prekogranične suradnje RH i BiH

Županiji uručen ugovor o sufinanciranju projekta prekogranične suradnje RH i BiH
Portal035
  • 2022-06-14 10:55:59

Na Plitvičkim jezerima u petak je, 10. lipnja 2022. godine,  svečano uručeno 45 ugovora iz  Programa prekogranične suradnje Hrvatske i Bosne i Hercegovine, vrijednih ukupno devet milijuna kuna, a oni, kako je rečeno, pridonose, prije svega, jačanju partnerstva Hrvata u Hrvatskoj s Hrvatima u BiH. 

U cilju pružanja potpore Hrvatima u Bosni i Hercegovini, Ministarstvo regionalnoga razvoja i fondova Europske unije provodi Program prekogranične suradnje između Republike Hrvatske i Bosne i Hercegovine s iznosom financiranja od 9,1 milijuna kuna za 2022. godinu.

Program je koncipiran kao odgovor na razvojne prioritete lokalne i područne (regionalne) razine i predstavlja podršku u unapređenju socijalne/društvene, javne, komunalne, okolišne i kulturne infrastrukture.

Jedan od korisnika ovog Programa je i Brodsko-posavska županija kojoj je uručen Ugovor za financiranje Projekta uređenja radnog prostora Centra za pomirenje, mir, međureligijsku i međuetničku suradnju "Marija Zvijezda"u Banjoj Luci. Vodeći partner na projektu je Banjalučka biskupija dok je Partner Brodsko-posavska županija. 

U skladu s odredbama Javnog poziva i Odlukom Ministarstva regionalnog razvoja i fondova europske unije, Projekt se provodi na prihvatljivom programskom području grada Slavonskog Broda u Brodsko-posavskoj županiji (RH) i grada Banja Luka (BiH). Ukupna vrijednost investicije iznosi 540.489,35 kuna, a Ministarstvo se, temeljem Ugovora, Projekt obvezuje sufinancirati do najvišeg ukupnog iznosa, odnosno,  do 206.000,00 kuna.

Program pridonosi potpori Hrvatima u Bosni i Hercegovini i osnaživanju pograničnog područja Republike Hrvatske, njihovom gospodarskom i svekolikom razvoju, osigurava pretpostavke za jačanje konkurentnosti i ostvarenje vlastitih razvojnih potencijala te potiče aktivaciju svih dionika na zajedničkom radu za dobrobit hrvatskog naroda u Bosni i Hercegovini i njihov gospodarski oporavak. Doprinosi stvaranju preduvjeta za sprječavanje iseljavanja stanovništva, smanjenju negativnog demografskog trenda u pograničnom području te podiže kvalitetu života i integraciju cjelokupnog stanovništva koje živi na tom prostoru.   

Ministrica Nataša Tramišak je na svečanosti uručivanja ugovora rekla da taj program pridonosi jačanju položaja Hrvata uz granicu, Hrvata u Hrvatskoj i Hrvata u BiH, također i stvaranju preduvjeta za smanjenje negativnog demografskog trenda u pograničnom području, te da podiže kvalitetu života i integraciju cjelokupnog stanovništva koje živi na tom prostoru.  

Izvor: mrrfu.hr/bpz.hr