insurpad

Brzo i digitalno

Unesi registraciju i usporedi ponude osiguranja

Život

Švicarska salata

Dobar tek!

Autor: 035portal Datum objave: 04.09.2015. u 14:56


 Shopping špeceraja odveo nas je u tada novu Billu. Bilo je zanimljivo, šareno. Čak su imali i toploteku. Mislim da je u Osijeku to bila prva toploteka. Nismo od onih koji kupuju gotovo jelo ni tada bili. Ipak po nekad se kupilo koje grill pile za kući ili hrskavi panirani račići za uz put.

Ono što je Klaudia oduševilo bila je ponuda 10tak pripremljenih šarenih salata. Kopio je gotovo od svake po 100g. Nakon kušanja odlučno je švicarskoj salati dao 10+. Ubrzo smo opet išli u Billu i sad je poželio samo tu salatu u malo veću plastiku.

Vidjevši koliko mu se sviđa, odlučila sam sama naučiti praviti tu salatu. Na stražnjem dijelu gdje se nalazi cijena stoji i sastav. Klaudio me pitao, mislim li da mogu napraviti baš takvu salatu, rekla sam da sigurno mogu. Možda ne od prve, ali imat će salatu kad god poželi. Kupila sam sastojke, malo improvizirala i na karaju je rekao, ova je još i bolja :)

Prije više od 10 godina sam prvi put napravila švicarsku salatau, od tada je često na našem meniju. Češće ljeti, jer se jede hladna. Bilo da je sa ili bez tijestenine uvijek je jedemo hladnu. Klaudio ju obožava!

Salata se radi bez tijestenine, ali ako ju želite kao samostalno jelo dodajte tijesto i to je pravi ručak

ŠVICARSKA SALATA

trajanje pripreme 20 min. + min. 15 min hlađenja

za4 osobe

POTREBNO:

500g šampinjona

150g kuhane šunke

2 manja ljubičasta luka

150g gauda sira

20 sitnih kiselih krastavaca

5 vrhom velikih žlica majoneze

5 vrhom velikih žlica milerama

sol

___________________________

500g tjestenine

PRIPREMA: Proprati šampinjone u situ da bi uklonili zelju i ostalu prljavštinu. Šampinjone perem samo u ovom slučaju ili za juhu, jer šampinjon svejedno ide u vodu, pri pečenju i sl. čistim ih ubrusom.

Oprane šampinjone stavite kuhati u lonac s vodom koju smo lagano posolili.

Za to vrijeme sitno nasjeckajte ljubičasti luk, stavite ga u posudu u kojoj čete pripremiti salatu, i posolite da.

Kuhanu šunku , gaudu sir i krastavce nasjecite na kockice te dodajte na luk.

Nakon 10 tak minuta procjedite šampinjone i nasjecite na ploškice. Ubacite u posudu.

Kad se sastojci prohlade dodajte im majonezu, mileram i sol. U zamjenu za mileram slobodno koristite i kiselo vrhnje

Sve zajedno izmješajte s tjesteninom koju ste skuhali i prohladili. Penne, špagete i sl.

Ukoliko radite samo salatu bez tijesta stavite po žlicu manje majoneze i milerama.

Pozdrav iz Kuhinje ispod duge!


Ne jedite ovo! Povlači se proizvod poznatog brenda
Radar
Ne jedite ovo! Povlači se proizvod poznatog brenda

Državni inspektorat Republike Hrvatske objavio je kako se iz prodaje povlači PIK...

10.11.2025. u 20:00

Studentske potpore za djecu branitelja: Moguće do 100 € mjesečno
Škola
Studentske potpore za djecu branitelja: Moguće do 100 € mjesečno

Upravni odbor Zaklade hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata i članova njihovi...

10.11.2025. u 17:30

Advent dobiva novu/ staru atrakciju. Ili kulisu? Vidjet ćemo.
Radar
Advent dobiva novu/ staru atrakciju. Ili kulisu? Vidjet ćemo.

Na Trgu Ivane Brlić-Mažuranić ponovno se postavlja panoramski kotač kao jedna od...

10.11.2025. u 12:15

Jesmo li pobjegli od zime? Temperature kakve nismo očekivali
Servisne informacije
Jesmo li pobjegli od zime? Temperature kakve nismo očekivali

Premda se nalazimo u srcu studenoga, vrijeme u Brodsko-posavskoj županiji ovih ć...

10.11.2025. u 07:30

Šale iz Broda i brodske župe
101 brodska priča Zvonimira Toldija
Šale iz Broda i brodske župe

  ŠALE IZ BRODA I BRODSKE ŽUPE   JOJ, FUGO, FUGO...  ...

09.11.2025. u 20:00

Policija najavila velike kontrole za Martinje: Nema tolerancije!
Savjeti i trikovi
Policija najavila velike kontrole za Martinje: Nema tolerancije!

Policijski službenici Policijske uprave brodsko-posavske nastavljaju sa pojačani...

08.11.2025. u 20:00

Kada lokalna priča postane europska: Slučaj Vinka Grgića pod povećalom
Priče
Kada lokalna priča postane europska: Slučaj Vinka Grgića pod povećalom

EUinMyRegion Media Trips studijski je program Europske komisije za regionalne i...

08.11.2025. u 12:00

Tko su ljudi koji su stali između života i smrti – više od sto puta?
Grad to su ljudi
Tko su ljudi koji su stali između života i smrti – više od sto puta?

Povodom obilježavanja Nacionalnog dana dobrovoljnih davatelja krvi, Gradsko dru&...

08.11.2025. u 08:02

Šok u vrtiću: Načelnik upao usred radnog vremena i prijetio otkazima!?
Priče
Šok u vrtiću: Načelnik upao usred radnog vremena i prijetio otkazima!?

U Rešetarima se ovih dana otvorilo ozbiljno pitanje zaštite radnič...

07.11.2025. u 17:46

Svi za Vukovar: Stotine učenika opet voze u čast grada heroja
Događanja
Svi za Vukovar: Stotine učenika opet voze u čast grada heroja

Po četvrti put zaredom, učenici i nastavnici Osnovne škole Sibinjskih žrt...

07.11.2025. u 12:30

Manje čekanja, više uštede: Račune platite u svom susjedstvu
Servisne informacije
Manje čekanja, više uštede: Račune platite u svom susjedstvu

Građankama i građanima Slavonskog Broda i ovoga mjeseca bit će dostupne mobilne...

07.11.2025. u 07:30

Pozor vozači: Runjaninova u blokadi!
Servisne informacije
Pozor vozači: Runjaninova u blokadi!

Zbog planiranih radova ispiranja kanalizacijskog sustava, u četvrtak, 6. studeno...

06.11.2025. u 07:59

Romobilom ju pokosio na kućnom pragu: Sutkinja završila s frakturom glave!
Priče
Romobilom ju pokosio na kućnom pragu: Sutkinja završila s frakturom glave!

„Samo sam zakoračila iz kuće na nogostup – i nastao je mrak.“T...

05.11.2025. u 19:31

Grad se ujedinio oko jednog imena: Tko je Arsen Granda?
Grad to su ljudi
Grad se ujedinio oko jednog imena: Tko je Arsen Granda?

U ozračju zajedništva koje se posljednjih godina, nažalost, sve rjeđe osj...

05.11.2025. u 12:30

Brođani štede duplo manje od Istrijana — jaz nikad veći!
Radar
Brođani štede duplo manje od Istrijana — jaz nikad veći!

Kraj rujna donio je novu sliku financijskog stanja hrvatskih kućanstava. Prema p...

04.11.2025. u 15:00

Nova zatvaranja traka na A3: Vozači, pripremite živce!
Servisne informacije
Nova zatvaranja traka na A3: Vozači, pripremite živce!

Na autocesti A3 od utorka, 4. studenoga, započinju radovi na postavljanju prvih...

03.11.2025. u 17:30

;