Gastro
Legenda o ajvaru uspješno se prenosi s koljena na koljeno pa tako odlaskom rujna i u prvim danima jeseni nekako sve miriši na pečenu papriku i obojeno je u crveno.
Savršen ajvar uz malo truda.
Sastojci:
10 kilograma crvene paprike
3 velika patlidžana
5 dcl ulja
sol po ukusu
1 veća žlica šećera
Priprema:
U pećnici ispecite papriku te joj ogulite koru i očistite je od sjemenki. Prohlađene paprike stavite u cjedilo da se ocijede pa nastavite s radom za sat do dva.
U pećnici ispecite i patlidžane, ogulite ih i ocijedite. Ocijeđene paprike i patlidžan sameljite na aparatu za mljevenje mesa pa dobivenu smjesu premjestite u veliki lonac i lagano počnite kuhati.
Smjesu miješajte što više, a postupno tijekom kuhanja dolijevajte ulje, po 1 dcl svakih 20 minuta. Imajte na umu da ulje ne smije izbiti na površinu. Pri samom kraju, dvadesetak minuta prije kraja kuhanja dodajte sol i šećer. Kako biste znali da je ajvar gotov, kuhačom prijeđite po dnu – ako kuhača za sobom ostavlja trag kojim možete vidjeti dno lonca, ajvar je dovoljno gust i pri kraju je.
Staklenke pripremite dok se ajvar kuha. Zagrijte ih u pećnici na 50 stupnjeva, a ajvarom ih punite netom nakon što ste ga maknuli s vatre. Kada ih napunite, na vrh svake staklenke ulijte malo ulja i dobro zatvorite poklopcem. Zadržite ih na jednom mjestu, prekrivene dekom ili stolnjakom. Nakon što tako odstoje jedan dan, spremite ih u smočnicu, odnosno na neko hladnije i mračnije mjesto.
Izvor: Dnevno.hr
Slavonski Brod sprema se za jedan od najiščekivanijih ljetnih događaja &n...
30.06.2025. u 20:00
Kad posao postane nasljeđe, a nasljeđe postane vizija – tada nastaje priča...
30.06.2025. u 12:00
Brodsko-posavskoj županiji predstoji tjedan koji neće mirisati...
30.06.2025. u 08:00
Slično čuvenom i razvikanom Ringu, najširoj i najotmjenijoj bečkoj ulici...
29.06.2025. u 20:00
SLAVONSKI BROD – Slavonski Brod ponovno će postati mjesto okupljanja svih...
29.06.2025. u 17:00
Od siječnja 2026. godine, hrvatski će umirovljenici moći radit...
29.06.2025. u 14:00
REŠETARI – Svečano, dostojanstveno i ponosno, u Općini Rešet...
29.06.2025. u 11:07
Ljetna sezona tek je počela, a hrvatske vozače već čeka neugodno iznenađenje &nd...
29.06.2025. u 08:00
U zemlji s razvedenom obalom, tirkiznim morem i turističkim rekordima, g...
28.06.2025. u 20:00
Od 1. srpnja 2025. na snagu stupaju nove odredbe o popustima u elektroničkoj nap...
28.06.2025. u 11:00
Slavonski Brod, 28. lipnja 2025. – Sinoć se u Tvrđavi Brod tražilo mjesto...
28.06.2025. u 07:49
Đakovo, 27. lipnja 2025. Dok se grad već naveliko puni nošnjama, tambura...
27.06.2025. u 20:00
U naseljima Bukovlje i Vranovci posljednjih mjeseci odvija se – tiho, ali...
27.06.2025. u 14:00
NOVA GRADIŠKA – Da policija nije tu samo za represivne aktivnosti,...
27.06.2025. u 10:00
Nakon današnjeg nesnosnog temperaturnog rekorda od čak 37 Celzijevih stup...
26.06.2025. u 20:00
Nakon burne reakcije javnosti i uznemirenosti roditelja izazvane incidentom u Os...
26.06.2025. u 14:00