Završnom konferencijom i podjelom diploma za 15 polaznika Pučko otvoreno učilište Libar iz Slavonskog Broda privelo je kraju realizaciju hvalevrijednog projekta „SEZ-Suradnjom u edukaciji do zapošljavanja“ koji je s provedbom počeo još krajem studenog prošle godine. Riječ je o projektu ukupno vrijednom 1.485.269,00 kuna, sufinanciranom iz Europskog socijalnog fonda, kroz Operativni program „Razvoj ljudskih potencijala“ s milijun i 411 tisuća kuna.

Projekt je bio usmjeren na unaprjeđenje obrazovanja u sektoru brodogradnje i metalurgije, odnosno usklađivanju programa osposobljavanja namijenjenih zavarivačima s Hrvatskim hvalifikacijskim okvirom. Tako su u Libar uvedena dva programa osposobljavanja odraslih, zavarivač TIG postupkom i zavarivač TIG postupkom za visoko i nisko legirane čelike, te aluminij i aluminijske legure. Za 15 nezaposlenih osoba omogućeno je tako stjecanje kvalifikacija kroz verificirani program Ministarstva obrazovanja, znanosti i sporta, a kojima su u utorak, 22. studenog uručeni i certifikati. "Edukacija je izuzetno kvalitetno određena, teorijski dio u POU Libar, a praktični u Centru za zavarivanje kod gosp. Ćorića. Spomenut ću i predavača u POU Libar prof. Vedrana Rajkovića. Dakle, nas 15 polaznika sada očekuje jedan pozitivan ishod što i jest bit eedukacije, te vjerujem da ćemo svi i naći posao u toj dosta zahtjevnoj branši u metalnoj industriji", rekao je jedan od polaznika edukacije Goran Lukić, strojarski tehničar. Spreman je i na odlazak iz Hrvatske, ako mu se pruži prilika, no svakako je svima prioritet ostanak u svojoj državi.
Da je ovaj projekt dobro prihvaćen i uspješan govori i činjenica da 5 osoba nije moglo doći na završnu konferenciju iz razloga što su već prije dobivanja samih diploma i uvjerenja o prekvalifikaciji dobili posao. "Dobili smo program koji je definitivno program i potencira vještine kod zavarivača, uvježbavanje i usudit ću se reći veliku zapošljivost. Mislim da je cilj upravo taj da se reforma obrazovanja mora temeljiti na ulazak programa u Hrvatski kvalifikacijski okvir, zatim na tome da ishodi učenja budu definirani kako bi se znalo što iza svakog programa stoji, koja znanja i kompetencije. Napravili smo veliki posao kroz projekt SEZ educirajući 15 ljudi i 14 nastavnika Pučkog otvorenog učilišta Libar", rekla je ravnateljica POU Libar Sanja Čop.

Polaznici su došli na prekvalifikaciju sa zanimanjima iz srednje škole, ali oni koji nisu mogli naći posao, što bi sada trebalo biti puno lakše. Veliku ulogu imao je i Hrvatski zavod za zapošljavanje, područni ured Slavonski Brod. "Uključili smo se kroz informiranje i selekciju nezaposlenih osoba koje su dobrovoljno krenule u obrazovanje, te smo pristali biti dionici svega ovoga jer se radi o vrlo deficitarnom i traženom zanimanju koje je zapoljivo i u našoj županiji, Hrvatskoj i šire", napomenula je Martina Vitić, stručni savjetnik za provođenje projekata u HZZ-u Slavonski Brod.
Vrlo važnu pomoć u projektu pružio je Centar za tehnološki razvoj – Razvojna agencija Brodsko-posavske županije. Mirela Brechelmacher, voditeljica Odjela za regionalni razvoj i međunarodnu suradnju ističe kako i druge ustanove i institucije trebaju pratiti primjer učilišta Libar. "Moram priznati da pored CTR-a značajne inpute dala je i ĐĐ Montaža Bilfinger. Drago mi je što je i CTR kao tajnik lokalnog partnerstva za zapošljavanje u Brodsko posavskoj županiji dao inpute za prvi takav projekt gdje su se spojilo domaće snage i iskustvo, odnosno privatni sektor i velike poduzetnike u kojem smjeru se mora nastaviti i dalje", ističe Brechelmacher.

Libar će i dalje ići u tom smjeru, prate najnovije natječaje, te su potencijalni kandidati za apliciranje i žele gradu i županiji donijeti neko novo zanimanje koje će dati veću mogućnost zapošljavanja, makar u jednom malom segmentu zaustaviti egzodus u Slavoniji i omogućiti mladima da stvore budućnost na vlastitom terenu.

 Ivica Vlašić