Rijetki mogu odoljeti zamamnom mirisu i okusu domaćeg svježe pečenog kruha iz krušne peći
Rijetki mogu odoljeti zamamnom mirisu i okusu domaćeg svježe pečenog kruha iz krušne peći, piše Glas Slavonije. Sredovječna ga Marija obožava pa joj nije problem doći autom iz grada do desetak kilometara udaljene Tomice, sela u kojem se na nekoliko mjesta peče domaći kruh, no ona ga kupuje kod svoje imenjakinje, Marije Mikulčić jer ju “kruh-točak” izgledom i okusom podsjeća na djetinjstvo i onaj koji je pekla njezina baka Jula.
- Kažu da nije dobro jesti puno kruha, ali ne mogu si pomoći. Još kad je sa zlatnom koricom i rupama, a pečen na kupusnom listu, ne znam stati. Najviše ga volim s domaćom masti i paradajzom, ali i s pekmezom..., a vole ga i ukućani - zaključuje vremešna ljubiteljica domaćeg kruha, što je drago čuti i 53-godišnjoj proizvođačici, kojoj su “kruh naš svagdašnji” i njegova priprema doslovno izvor života. Kad je kao trgovkinja ostala bez posla, sa suprugom Josipom osnovala je OPG . Mudrovali su što bi bilo najbolje i odlučili se za kruh. Pripemu domaćeg kruha naučila je još kao djevojčica od majke, poslije ga je pekla i svekrva, no Marija je iskušala teorijsko znanje tek kada se odlučila na privatni posao. Jedanaest godina, uz supruga, pomažu joj i sinovi Adam i Marko, a od prošle godine peče ga i prodaje opuštenije. Do tada je, priznaje, godinama pekla i prodavala kruh nelegalno, zbog čega je plaćala kazne.
- Čim se prošle godine pružila mogućnost za registraciju, to sam učinila. To je dodatna djelatnost pri OPG-u. Interesa uvijek ima. Ljudi su navikli i dođu mi kući, a srijedom i subotom kruh prodajem na tržnici - navodi Marija. Osim bijelog kruha, koji priprema od pšeničnog brašna, peče po narudžbi i kruh od integralnog brašna i pet vrsta žitarica.
- Nije lako - kaže - dok na visokoj vanjskoj temperaturi potiče vatru u krušnoj peći. Ustaje oko pola tri jer je dug proces od loženja peći do izlaska gotovog kruha. Ljeti to traje oko četiri sata, a kada je vrijeme hladnije, i pet-šest sati.
- Najprije navečer podmijesim kvas, nakon ponoći, kad ustanem, zamijesim kruh, pa podložim peći, onda razmijesim kruhove, dok se peć zagrijava - kaže. Na kraju se dvorištem i ulicom iz peći počne širiti primamljiv miris, kada dolaze i prvi kupci. Narudžbe znaju biti i za svatove, ali i za druga slavlja.
Marija sve radi ručno, od prosijavanja brašna do miješenja. Uz kruh uspije ekološki proizvesti nešto povrća i voća, poput domaćeg graha, bijelog luka, grožđa... Unatoč visokoj cijeni (60 kuna za kilogram) najtraženiji grah, kukuruzar, Marija još uvijek sije po starinski među kukuruzima, koje ručno kopa.
Autor: Marija Radošević
Povodom blagdana svetog Vinka, jučer je održan tradicionalni blagoslov vinograda...
23.01.2025. u 08:00
Povodom tradicionalnog narodnog običaja blagoslova vinograda i proslave blagdana...
22.01.2025. u 20:00
Od 23. do 25. siječnja 2025. Slavonski Brod će biti domaćin manifestacije Vinkov...
22.01.2025. u 18:00
Hrvatska glazbena scena ostala je siromašnija za jednog od svojih najistaknutiji...
22.01.2025. u 17:59
Ministarstvo znanosti, obrazovanja i mladih Republike Hrvatske donijelo je 16. s...
22.01.2025. u 12:00
Slavonski Brod 8. veljače 2025. godine postaje mjesto okupljanja kolekcionara i...
21.01.2025. u 20:00
Na raskrižju ulica Petra Krešimira IV i Matije Gupca u Slavonskom Brodu uskoro ć...
21.01.2025. u 18:11
Kaos oko gradskih vrtića u Slavonskom Brodu ne jenjava. Revoltirani roditelji dj...
20.01.2025. u 16:00
Jedan od naših čitatelja sinoć je doživio pravi šok tijekom večernje šetnje nasi...
20.01.2025. u 12:35
Ako ste ljubitelj rakije ili tražite priliku za povoljnu nabavu, možda ćete htje...
20.01.2025. u 12:00
Danas je stigao treći ponedjeljak u siječnju, poznat širom svijeta kao Blue Mond...
20.01.2025. u 08:00
G. T. - sigurno su najčešće upisani inicijali jednoga Brođanina. Na milijunima i...
19.01.2025. u 20:00
U organizaciji Udruge logoraša srpskog koncentracijskog logora Bučje obilježena...
19.01.2025. u 17:00
Kako se približava novi krug poskupljenja, proveli smo analizu cijena 20 osnovni...
19.01.2025. u 14:00
Na današnji dan prisjećamo se jednog od najtragičnijih dana u povijesti Slavonsk...
19.01.2025. u 12:00
WhatsApp i društvene mreže preplavili su pozivi na bojkot protiv visokih cijena...
19.01.2025. u 08:55