Naslovna / Vijesti / Proljetno čišćenje za naše šapice

KUćNI LJUBIMCI

Proljetno čišćenje za naše šapice

Razgovarali smo s Darijom Debeljak, predsjednicom Veselog dvorišta

Proljetno čišćenje za naše šapice
035portal
  • 2016-05-06 14:04:52

 Naišli ste na stvari koje vam više nisu potrebne ? Ne želite ih baciti ? Učinite dobro djelo i donirajte ih našim šapicama ! Veselo dvorište je rješenje proljetnog čišćenja, jer rečenice navedene na početku su njihova parola kojima pozivaju na „sretni buvljak“, utorkom i srijedom u vremenu od 11 – 14 sati te petkom i subotom u vremenu od 10 – 17 sati, na adresi Ulica kralja Petra Krešimira IV / 34 (nekadašnja cvjećarnica Mimoza), te poručuju – Donaciju možete ostaviti tijekom radnog vremena Veselog dvorišta i buvljaka, a ostalim danima u cvjećarnici Mimoza koja se nalazi pored Veslog dvorišta. Za više informacija o radu Udruge Veslo dvorište upitali smo predsjednicu Dariju Debeljak.

- Mi smo relativno nova udruga u gradu Slavonskom Brodu, osnovani početkom ove godine. U osnivačkom odboru nas je troje članova, predsjednik, potpredsjednik i blagajnik, ali ima nas puno više koji volontiramo radi potreba napuštenih životinja. Buvljak funkcionira tako, da nam ljudi donose i doniraju stvari koje im nisu potrebne. Mi drugim zainteresiranim građanima second hand stvari( knjige, robu...) mijenjamo te materijalne stvari za novac. Mi ne smijemo prodavati, ali dobivamo novčane donacije za naše dvorište. Novac koristimo za liječenje životinja koje su kod nas na skrbi, pse i mačke. Životinje koje su napuštene, mi „kupimo“ s ulice, čipiramo ih, cjepimo i oglašavamo radi daljnjeg udomljavanja. Trenutno imamo preko 50 životinja, od toga preko 30 pasa i ostalo mačke.

Tko nema vremena doći i donirati novac, a želi udomiti psa ili mačku treba posjetiti facebook stranicu „Veselog dvorišta“. Na njihovoj stranici postoji katalog slika životinja koje možete udomiti. Drugi način za udomljavanje je posjetiti stranicu Njuškala, pod oglašivačem „Veselo dvorište“ ili nazvati broj telefona, radi daljnjih informacija, 098/188 0015.
- Tko se odluči udomiti životinju, neka nam se javi radi daljnje kontrole. Mi provjeravamo u kojim uvjetima će životinja biti – lanac i box ne dolaze u obzir. Udomitelj mora biti ozbiljan, human i svjestan da ih mora tretirati kao kućne ljubimce i prijatelje. Mi udomljavamo mješance, u principu nemamo čistokrvnih životinja, ali poručujem ljudima da neće zažaliti ako udome mješanca. Oni su otporniji na bolesti za razliku od čistokrvnih, pametniji, ali su dobri i dragi prijatelji te dobri čuvari isto kao i čistokrvne životinje.

Slavonskom Brodu zbog nekada kućnih ljubimaca, a sada nažalost lutalica potreban je azil. Udruge koliko god se trudile kroz razne akcije nemaju dovoljno sredstava ni prostora za smještaj napuštenih životinja. Temelji se kod Vijuša naziru, a čeka se u skorijoj budućnosti završetak radova azila, na parceli od oko 5.000 četvornih metara grade dva bloka s kavezima (za pse i mačke) od budućih pet.
- Kada će azil biti ne mogu reći, to morate pitati gradonačelnika.

Darija je uvjerena kako će azil, koliko god mjesta ponudi, biti premalen za brojne napuštene životinje.
- Azil se radi za jedno oko 150 pasa i 40 mačaka, ali to će biti brzo popunjeno. Nakon završetka azila, planiramo osim dosadašnjih aktivnosti provoditi i edukaciju građana. Životinje ne izbacujte van, probajte sami udomiti svoju životinju te ih kastrirajte, da se ne razmnože u neželjenom broju, apelira Darija.

 

PRETHODNA VIJEST

Obavijest o zatvaranju ceste

SLIJEDEĆA VIJEST

218 novih, bez preminulih