Naslovna / Vijesti / Nespretan naslov digao na noge brodske ljubitelje životinja

KUćNI LJUBIMCI

Nespretan naslov digao na noge brodske ljubitelje životinja

Uznemireni volonteri strahuju kako bi uklanjanje moglo biti pogubno za 200 štenaca i isto toliko odraslih pasa u naselju

Nespretan naslov digao na noge brodske ljubitelje životinja
035portal
  • 2016-03-10 06:44:00

U utorak smo pisali o akciji uklanjanja pasa u romskom naselju u Slavonskom Brodu, no ta akcija je digla veliku prašinu među ljubiteljima životinja. Nakon samo jednog dana, s Romskog portala poručuju kako je došlo do zabune, no krenimo redom. 

Prijatelje životinja diljem Hrvatske uznemirila je vijest o uklanjanju pasa u romskom naselju u Slavonskom Brodu. Naime, iz Vijeća romske nacionalne manjine i udruženja Roma “Ludari” najavili su kako ovih dana kreću u akciju popisivanja, a zatim uklanjanja pasa lutalica, koji su se, kažu, u ovom naselju nekontrolirano razmnožili.

- Popis radimo kako bismo utvrdili točan broj pasa koje ćemo zatim u skladu sa zakonom ukloniti. Uklanjanje će u suradnji s nadležnim institucijama obaviti za to ovlaštene tvrtke - kažu u vijeću romske manjine. Dodaju kako se akcija neće provoditi samo u Brodu, nego u svim romskim naseljima u Hrvatskoj u kojima ima previše napuštenih pasa. U udrugama za zaštitu životinja, međutim, strahuju kako uklanjanje u prijevodu znači uspavljivanje na licu mjesta, te kako će provođenje ove nakane u djelo značiti smrt za oko 200 štenaca i isto toliko odraslih pasa u naselju. Stoga traže da ih se hitno zaustavi, jer nisu životinje krive sto su izbačene na ulicu.

- Tko su oni da njima sude? U Slavonskom Brodu još uvijek nema azila za napuštene životinje pa im je ubijanje najjednostavnija opcija. Na žalost, zakon za njih, a niti za grad, ne vrijedi - kaže Maja Hercog-Čorak, volonterka iz udruge "Veselo dvorište".

Rmski poral jučer je objavio i ispravak članka te promijenio terminologiju te umjesto "uklanjanja" korste pojam "evidentiranje". Tekst prenosimo u cijelosti:

Zbog jučerašnjeg naslova “akcija uklanjanja pasa”, izmijenili smo naslov i sami tekst zbog reakcije posjetitelja i čitatelja romskog portala. Ovim putem se uredništvo romskog portala ispričava svim posjetiteljima i čitateljima romskog portala zbog krivo napisanog naslova teksta.

Predsjednik Udruženja Roma “Ludari” je u svom naknadnom dopisu pojasnio da se ne radi o akciji ubijanja ili eutanaziji pasa, već se radi o akciji evidencije broja napuštenih pasa u samom naselju. Kada se utvrdi stvarno činjenično stanje broja pasa, popis ćemo dostaviti saborskome zastupniku, Veljku Kajtaziju, gdje će on s određenim institucijama, ministarstvima, uredima, udrugama za zaštitu životinja i drugima zajednički izviditi mogućnost gdje i tko će te pse zbrinuti u određenim “Azilima„. Za sada se vrši samo popis evedentiranja koliko pasa ima napuštenih u naseljima po ulicama. Kada se pronađe rješenje obavijestiti ćemo javnost o sljedečim koracima zbrinjavanja napuštenih pasa u romskome naselju.

Izvor: Večernji list