Nekada smatrani nusproduktom pri svinjokoljama, čvarci su danas postali simbol luksuza na slavonskim stolovima. Prema podacima koje prenosi RTL, cijena kilograma čvaraka u Hrvatskoj sada se kreće između 20 i 30 eura, čime ova nekad jeftina poslastica ulazi u rang najskupljih gastronomskih delicija.
Prema riječima Željka Turalije, poznatog kulinarskog chefa i stručnjaka za slavonske specijalitete, čvarci su nekoć bili gotovo nevažan proizvod. „Mast je bila glavni cilj svinjokolja, dok su se čvarci često koristili za pravljenje pogačica ili hranjenje životinja,“ prisjeća se Turalija. Danas, međutim, postizanje idealne kombinacije kvalitetne masti i hrskavih čvaraka postalo je prava umjetnost.
Razlog za visoke cijene leži i u promjeni strukture uzgoja svinja. Krešimir Kuterovac, stručnjak za stočarstvo, objašnjava kako se danas u Hrvatskoj uzgajaju pasmine poput jorkšira i landrasa, koje daju puno mesa, ali vrlo malo slanine, ključnog sastojka za čvarke. „Manjak sirovine podigao je cijene, a čvarci su od 'hrane za sirotinju' postali luksuzni proizvod,“ kaže Kuterovac.
Dok neki uživaju u čvarcima kao u vrhunskoj deliciji, drugi se s nostalgijom prisjećaju vremena kada su bili dostupni svima. „Nekad smo ih bacali svinjama, a danas su skuplji od nekih odrezaka,“ komentira jedan Osječanin.
Čvarci su postali više od hrane – simbol su slavonske tradicije, koja se s vremenom transformirala i prilagodila novim uvjetima. Iako mnogi žale za vremenima kada su čvarci bili pristupačni svima, danas su ponos svakog slavonskog stola, a uz ostale delicije poput kobasica i masti, predstavljaju pravo gastronomsko blago.
PRETHODNA VIJEST