U dvorištu Obrtničko-tehničke škole u Slavonskom Brodu danas je održan prvi "Festival slavonske trpeze", događaj posvećen promociji lokalne gastronomije i obrtničkih zanimanja. Posjetitelji su uživali u pravom slavonskom ugođaju ispunjenom mirisima čvaraka, sarme, salenjaka, suhomesnatih proizvoda i drugih tradicionalnih delicija koje su pripremili učenici škole pod nadzorom svojih mentora.
Ovaj festival nije bio samo kulinarska avantura – njegov cilj bio je i promocija zanimanja pekara i mesara. Učenici tih smjerova, zajedno s poslodavcima iz lokalnih pekara i mesnica, dobili su priliku prikazati svoja znanja i vještine stečene kroz praksu.
-Ovaj festival ne bi bio moguć bez podrške naših lokalnih pekara i mesara koji ne samo da vode učenike kroz praktičnu nastavu, nego ih potiču i na razvoj kreativnosti i profesionalnosti, istaknula je ravnateljica Anita Holub. - Zahvaljujući njihovoj suradnji, učenici su u prilici stjecati prava iskustva i naučiti kako se pripremaju proizvodi koji čine okosnicu naše lokalne gastronomije.
Događaj je imao i humanitarnu svrhu – prikupljeni prilozi namijenjeni su za pomoć socijalno ugroženim učenicima škole, kako bi mogli osigurati potrebnu radnu opremu i osnovne potrebe za sigurno obavljanje posla.
Festival, koji predstavlja spoj znanja, tradicije i zajedništva, također je pokazao važnost podrške lokalne zajednice u očuvanju tradicije. Ravnateljica Holub pozvala je građane da podrže mlade obrtnike i uživaju u slavonskim specijalitetima:
- Naša vrata su širom otvorena za sve koji žele osjetiti duh slavonske trpeze i podržati buduće pekare i mesare. Ovo nije samo prilika za uživanje u okusima, nego i za ulaganje u budućnost obrtništva u našem kraju.
Prvi "Festival slavonske trpeze" postao je tako više od samog događaja – čuvanje okusa, tradicije i obrtničkih vještina u zajednici te podrška mladim generacijama koje grade budućnost lokalnog obrtništva.
PRETHODNA VIJEST
SLJEDEĆA VIJEST