Pokretanje bloga u svijetu kulinarstva može biti izazovan, ali i iznimno kreativan proces, što je pokazala i naša današnja sugovornica- Mateja Zvirotić Andrijanić iz Slavonskog Broda, autorica popularnog bloga Food & Mood . Njezine kiflice prvi put smo probali na manifestaciji Brodsko kolo i ostali očarani njihovim okusom, što nas je potaknulo da saznamo tko stoji iza tih slastica. U opuštenom razgovoru, Mateja je s nama podijelila svoju priču o početku blogerske karijere, ljubavi prema sezonskoj kuhinji i izazovima s kojima se susrela na tom putu. Saznali smo više o tome kako se iz jednog hobija razvila platforma koja inspirira mnoge ljubitelje hrane.
Kako je izgledao trenutak kad si odlučila krenuti s Food & Mood blogom i što te potaknulo na taj korak?
To je bilo 2018. godine. Tada sam osjećala da se nalazim na važnoj životnoj prekretnici: završila sam faks i počela raditi, no nisam bila sretna i bila sam nekako pomalo izgubljena. Sanjarila sam o svojem malom kutku interneta gdje ću se moći kreativno izraziti i koji će me spojiti s ljudima koji, kao i ja, dijele ljubav prema pravoj hrani, inspiriranoj godišnjim dobima, putovanjima i lokalnim namirnicama.
Oduvijek sam bila kreativka, a web mi se činio kao nešto unutar čega ću moći objediniti puno stvari koje su me zanimale i u kojima sam uživala: kuhanje, fotografija, neprestano učenje novih stvari, digitalni marketing. I tako je zaživio Food & Mood blog.
Spomenula si da nisi imala interes za kuhanje do svojih dvadesetih. Što te konkretno motiviralo da počneš istraživati svijet kulinarstva?
Život u velikom gradu, daleko od obitelji uz koju sam odrasla i vlastita kuhinja. Kao student, osuđen si jesti većinom u menzi, barem je tako bilo dok sam ja studirala. I iako iz menze nikada nisam izašla gladna, s vremenom su mi dosadila jedna te ista jela. U to vrijeme, obožavala sam gledati kuhanje Jamieja Olivera; njegov entuzijazam, ljubav prema namirnicama s kojima radi i kreativnost u kuhinji tada su mi bile nešto skroz novo. Fascinirale su me fotografije hrane u njegovim kuharicama i časopisu koji je nekako u to vrijeme izlazio kratko i u Hrvatskoj i tako sam, malo po malo, počela kuhati. Sve sam učila sama.
Inspiraciju pronalaziš u sezonskim namirnicama. Kako biraš koje recepte razvijati i što te posebno privlači sezonskoj kuhinji?
To mi je nekako najprirodnije. Tako su živjeli naši roditelji, naši bake i djedovi pa tako pokušavamo živjeti moja obitelj i ja. Život i kuhanje u skladu s godišnjim dobima najbolji je i zapravo, sasvim neupitno logičan način života za svakoga od nas. Najbolji je za naše zdravlje, najjeftiniji za naše novčanike i najukusniji za naša nepca. U kontekstu sve aktualnije rasprave o klimatskim promjenama, najbolji je i za našu Zemlju.
Iako nam je danas sasvim normalno ugledati paradajz i papriku na polici u trgovini u svako doba godine, osobno mi se ne dopada jesti ga, npr. u veljači. Zna se da svako voće i povrće maksimum svojeg okusa i nutrijenata postiže upravo onda kada mu je i vrijeme da raste i dozrijeva. Za ovo je dobrim dijelom zaslužno i moje odrastanje na selu; moja obitelj je oduvijek uzgajala svoje povrće, voće, kokoši i druge domaće životinje. I odatle vučem inspiraciju za sezonsko kuhanje.
Kako si uspjela pronaći ravnotežu između svoje strasti prema kuhanju i fotografiji te kako izgleda tvoj kreativni proces pri stvaranju novih sadržaja za blog?
Kuhanje, stiliziranje hrane pa potom njezino fotografiranje i/ili snimanje je nešto što je kod mene isprepleteno kao nekoliko povezanih faza razvoja recepata. Svaki dio je zanimljiv i uzbudljiv!
A što se tiče stvaranja novog sadržaja, moram priznati da mi je, otkada sam postala mama, malo teže naći slobodno vrijeme za eksperimentiranje s novim receptima. No, kuham i pečem svakodnevno pa uvijek ima prostora za nova jela. Nekada me inspiriraju namirnice koje mi mama i svekrva pošalju iz svojih bašča, nekada neki recept iz kolekcije starih kuharica koje imam. Jako volim ići na pijac, u sav taj žamor ljudi, boja i mirisa - u glavi mi se odmah rode ideje za nova jela. :) Kada mi na pamet padne neka ideja, onda si zapišem neke kratke smjernice oko toga kako sam ga zamislila pa kreće kuhanje. Nakon toga slijedi isprobavanje jela, ispitivanje muža što nije dobro ili može bolje (on mi je glavni kritičar i zadesila ga je sudbina da mora isprobati sve što napravim, ponovno zapisivanje što poboljšati ili promijeniti idući puta i tako dok ne dođem do recepta s kojim sam skroz zadovoljna.
Koji su tvoji omiljeni recepti koje si razvila za Food & Mood i zašto su ti oni posebno dragi?
Uh, ovo mi je baš teško pitanje! To je kao da pitaš roditelja koje mu je dijete najdraže, haha. Posebno volim raditi recepte s dizanim tijestom pa mi je tako jako draga integralna focaccia s crnim maslinama. Nikako ne bih mogla izostaviti ni bakin recept za sarmu (koji je ujedno i najpopularniji recept na webu). Od novijih, slatkih recepata, posebno su mi fini tiramisu od pistacija i borovnica i najmekše buhtle s pekmezom.
Koliko ti je važna interakcija s čitateljima i kako njihovi komentari i sugestije utječu na daljnji razvoj bloga?
Jako mi je to važno! Jedan od razloga zbog kojih sam počela online zapisivati recepte koje volim je i taj da imam s kime pričati o hrani jer nitko u mojoj okolini nije toliko opsjednut kuhanjem kao ja. 😀 Svaku konstruktivnu kritiku primam ozbiljno, a na pitanja vezana uz recepte nastojim odgovoriti u najkraćem mogućem roku. Uvijek ljude potičem da pitaju i komentiraju jer to i je cilj bloga o hrani: da zajedno učimo, dobro jedemo i družimo se (barem virtualno).
Kakvi su tvoji planovi za budućnost bloga i što možemo očekivati u nadolazećim mjesecima od Food & Mood zajednice?
Planovi i želje su veliki, no za sada mi je glavni cilj vratiti se redovitom objavljivanju sadržaja na webu. Web je ove godine dobio skroz novi izgled, a neprestano radimo na novim funkcionalnostima koje omogućavaju čitateljima lakše snalaženje. Naravno, novi video recepti na društvenim mrežama su neizostavni!
Kako različite svjetske kuhinje koje istražuješ utječu na tvoje recepte? Koje ti je iskustvo ostavilo najjači dojam i oblikovalo tvoj stil kuhanja?
Smatram da je stil kuhanja nešto što se gradi cijeli život, bilo da je riječ o profesionalnom kuharu ili kuharu amateru. Moj stil kuhanja oblikuju radoznalost i želja da stalno učim i isprobavam nove stvari: nove recepte, začine, vrste jela i tehnike pripreme, kao i povremena čežnja za nekim okusima i mirisima iz djetinjstva. Ono što je konstanta su što je više moguće upotreba sezonskih i lokalnih namirnica.
Kakav je osjećaj kada tvoji čitatelji ili pratitelji rekreiraju tvoje recepte? Koji ti je bio najposebniji trenutak s obožavateljima bloga?
To je jedan stvarno lijep i poseban osjećaj, osobito kada mi osoba pošalje fotografije isprobanog jela. Najdraži su mi oni trenuci u kojima mi ljudi kažu da ih moja jela ili fotografije podsjete na njihove članove obitelji ili zajedničke obiteljske trenutke iz davne prošlosti. Jedna gospođa mi je baš nedavno rekla kako su ju buhtle s pekmezom podsjetile na njezinu mamu koja ih je baš takvima radila još u 60-im i 70-im godinama prošlog stoljeća. Nedavno me razveselio i komentar jedne mame koja je rekla kako su njezinoj 4-godišnjakinji najdraže jelo bakine filane paprike. Ona ih je skuhala po mojem receptu i bila je vrlo zadovoljna. A znamo da nema iskrenijih gastro ktiričara od djece. :)
Blog Food & Mood pokazuje kako strast prema kuhanju i kreativnosti može izrasti u uspješan projekt koji spaja ljude diljem cijeloga svijeta, ali i koliko je važno raditi ono što volimo. Mateja neprestano radi na novim sadržajima, inspirirana sezonskim namirnicama i podrškom svojih vjernih čitatelja. U nadolazećim mjesecima, očekujemo još više recepata, savjeta i inspiracija koje će zasigurno obogatiti kulinarske avanture svih ljubitelja hrane.