Naslovna / Parlamentarni izbori / Velika akcija: Brođani prikupljaju potpise za inicijativu "Stop odlagalištu otpada na Vijušu!"

RADAR

Velika akcija: Brođani prikupljaju potpise za inicijativu "Stop odlagalištu otpada na Vijušu!"

Velika akcija: Brođani prikupljaju potpise za inicijativu "Stop odlagalištu otpada na Vijušu!"
Portal035
  • 2024-06-11 12:00:24

U srijedu i subotu, 15. lipnja 2024., na tržnici od 8h do 13h, građani Slavonskog Broda prikupljaju potpise za inicijativu "Stop odlagalištu otpada na Vijušu!" Plakati su postavljeni na mjestima za plakatiranje diljem gradskih mjesnih odbora, u skladu s odredbama o komunalnom redu. Svi građani su pozvani na sudjelovanje, a volonteri prikupljaju potpise od vrata do vrata, što odražava visoku angažiranost i volju naroda da se odlagalište izmjesti.Na inicijativu zabrinutih građana, zbog najavljene izgradnje kompostane, pretovarne stanice, sortirnice otpada i nove kazete za odlaganje azbesta na Vijušu, održan je prvi sastanak građanske inicijative za trajno uklanjanje građevina za gospodarenje otpadom s Vijuša. Sastanak je održan 6. lipnja u punoj konferencijskoj dvorani Hotela Art.Organizatori sastanka, nezavisna gradska vijećnica Slavica Lemaić i umirovljeni kriminalist Mato Klarić, okupili su građane s područja Mjesnog odbora Josip Juraj Strossmayer, kao i iz drugih dijelova grada. Među prisutnima su bili i predsjednik Udruge Eko-Integral Peter Tot-Đerđ, ugledni inovator i profesor Ivan Jakobović te nezavisna gradska vijećnica Anica Radman.Građani su tijekom sastanka otvoreno izrazili svoju zabrinutost i ogorčenje planiranom izgradnjom novih građevina za gospodarenje otpadom na Vijušu. Istaknuli su dugogodišnje negativne posljedice postojećeg odlagališta otpada smještenog na neprihvatljivom mjestu te nezadovoljstvo zbog nedostatka informacija o najavljenim projektima. Vijećnica Lemaić postavila je brojna pitanja o novim građevinama za gospodarenje otpadom te ponudila moguća rješenja, naglasivši važnost političke volje za njihovu realizaciju.Mato Klarić upozorio je na teške posljedice koje građani trpe zbog blizine odlagališta otpada, dok je Ivan Jakobović istaknuo opasnosti fermentacije biootpada. Peter Tot-Đerđ upozorio je na visoku razinu zagađenja zraka u Slavonskom Brodu, koja će se dodatno pogoršati izgradnjom novih objekata.

Građani su izrazili nezadovoljstvo zbog izgradnje novih kazeta za odlaganje otpada u blizini stambenih područja te zbog neugodnih mirisa koji se šire do šetnice uz rijeku Savu. Također, ukazali su na problem smještaja azila za životinje usred odlagališta otpada, što smatraju primjerom lošeg urbanističkog planiranja.Vijećnica Lemaić informirala je građane da su postupci javne nabave za izgradnju kompostane i sortirnice otpada u završnoj fazi te da nema vremena za dugotrajne procese potpisivanja peticija. Zbog toga je odlučeno da će građanska inicijativa uputiti otvoreno pismo županu Marušiću, Županijskoj skupštini Brodsko-posavske županije, gradonačelniku Duspari i Gradskom vijeću Grada Slavonskog Broda. Tekst otvorenog pisma pročitan je na kraju sastanka, uz odobravanje građana, a potpisivanje će se nastaviti diljem Slavonskog Broda.Građani su jednoglasno zaključili da su spremni organizirati prosvjede protiv izgradnje novih građevina za gospodarenje otpadom na Vijušu ukoliko se odgovorni ogluše na njihove zahtjeve.