Naslovna / Informacije i vijesti / Slučaj Bašić protiv Republike Hrvatske: Kontroverzni poduzetnik sa sudskom će komisijom mjeriti zatvorske ćelije

PRIčE

Slučaj Bašić protiv Republike Hrvatske: Kontroverzni poduzetnik sa sudskom će komisijom mjeriti zatvorske ćelije

Slučaj Bašić protiv Republike Hrvatske: Kontroverzni poduzetnik sa sudskom će komisijom mjeriti zatvorske ćelije
Portal035
  • 2023-11-30 20:00:00

Nakon što je od Republike Hrvatske naplatio više od milijun kuna odštete, kontroverzni slavonskobrodski poduzetnik Mario Bašić- Bandar nastavlja "istjerivati pravdu" vezano za uvjete smještaja zatvorenika u našim zatvorima, a čemu je imao priliku i osobno svjedočiti na izdržavanju kazne u čak dvije ustanove- onoj u Lepoglavi i u Požegi.

 

Naime, nakon što je izgubio sud u sporu protiv zatvora u Požegi, o čemu smo pisali OVDJE, ovih dana na kućnu adresu stiglo mu je rješenje kojim je pozvan na očevid u zatvorske ćelije u Požegi. O čemu je konkretno riječ i kako je došlo do toga da nekadašnji zatvorenik mjeri ćelije?

 

- Riječ je o svojevrsnom presedanu do kojeg je došlo jer je upravitelj požeškog zatvora dao izjavu u potpunosti suprotnu u odnosu na moju i time lažno prikazao uvjete u zatvoru puno boljima nego što jesu. Riječ je ustvari o deset kvadrata u kojima se boravi 23 sata dnevno sa još četiri osobe i otvorenim sanitarnim čvorom što su uvjeti koji itekako utječu na psihofizičko zdravlje pojednica. Kvadraturu je vrlo lako izmjeriti i utvrditi tko laže, a upravo to će se i učiniti 15. prosinca - pojašnjava Bašić.

 

- Na očevid ću rado izaći, a jedan od svjedoka će biti i sudac županijskog suda, Petar Dragičević. Izuzetno se veselim prilici da još jednom dokažem da sam bio u pravu, ali odlučio sam da neću tužiti upravitelja zatvora zbog lažnog iskaza. Mislim da mu je dosta njegove muke jer je postavljen po načelu podobnosti, a ne sposobnosti, a isto mislim i za Državno odvjetništvo. Sada moraju postupati po nalogu suda iz Zagreba što znači da požeški sud više neće raditi na ovom predmetu jer se predmeti po novome dodjeljuju digitalnim putem. Neću odustati od ovog procesa i ići ću ako je potrebno do suda u Strasbourgu jer svatko, pa čak i zatvorenici, zaslužuju pristojan smještaj koji ne narušava njihovo zdravlje ni dostojanstvo, zaključuje Bašić.

 

Rješenje u prilogu.