Naslovna / Informacije i vijesti / Uništeno stablo platane ispred SD Vijuš

RADAR

Uništeno stablo platane ispred SD Vijuš

Uništeno stablo platane ispred SD Vijuš
Portal035
  • 2023-11-28 16:00:00

Komunalni radnici Grada Slavonskog Broda prijavili su uništeno stablo platane ispred dvorane "Vijuš" gdje se i ove godine održavao Katarinski sajam. Grad Slavonski Brod oštro osuđuje ovaj čin vandalizma koji je ponajprije štetan za okoliš i ima negativne posljedice za estetiku prostora i kvalitetu zraka.

 

Podsjetimo, sredinom prosinca 2019. godine stigla je dostava stabala iz Belgije u Slavonski Brod kojoj je prisustvovao Peter Van Dyck, predstavnik tvrtke Arbor, najvećeg belgijskog uzgajivača stabala. Stabla su u našem gradu, osim duž avenije, odnosno Ulice Petra Svačića, posađena i na drugim lokacijama, poput Zagrebačke ulice te na platou ispred Sportske dvorane „Vijuš“.

 

Drveće je izuzetno ekonomičan i jednostavan način skladištenja CO2 i drugih stakleničkih plinova poput ugljikovog monoksida ili sumpornog dioksida, a ispuštaju vrijedan kisik. Jedno stablo može stvoriti 130 kilograma kisika u godini dana. Platane imaju prednost što su otporne na gradska onečišćenja i zbog toga se vrlo često sade u gradovima uzduž cesta ili u parkovima.

 

Pozivamo građane da se angažiraju u očuvanju javnih dobara i zajedničke estetike grada.