Naslovna / Informacije i vijesti / Obilježen Svjetski dan sjećanja na žrtve prometnih nesreća: Brodsko- posavska na samoj sredini

PRIčE

Obilježen Svjetski dan sjećanja na žrtve prometnih nesreća: Brodsko- posavska na samoj sredini

Obilježen Svjetski dan sjećanja na žrtve prometnih nesreća: Brodsko- posavska na samoj sredini
Portal035
  • 2023-11-20 18:00:13

Iza nas je još jedan svjetski dan sjećanja na žrtve prometnih nesreća (World Day of Remembrance) obilježava se svake treće nedjelje u studenom.

Pod sloganom „Zapamti Podrži Djeluj“ (engl. „Remember Support Act“), cilj obilježavanja je sjećanje na ljude koji su izgubili živote ili su teško ozlijeđeni u prometnim nesrećama.

 

Cilj Svjetskog dana također je i pružanje podrške žrtvama cestovnog prometa i njihovim obiteljima, s naglaskom na:

 

· sjećanje na sve ljude koji su izgubili živote ili su teško ozlijeđeni u prometnim nesrećama

· prepoznavanje važnosti hitnog medicinskog zbrinjavanja

· bolju provedbu zakonskih odredbi u slučaju izazivanja prometne nesreće

· davanje kvalitetnije podrške žrtvama prometnih nesreća i njihovim obiteljima

· promicanje znanstveno utemeljenih inicijativa za sprječavanje prometnih nesreća, odnosno smrti i ozljeda na cestama.

 

Prometne nesreće u Hrvatskoj

 

Prema podacima Eurostata, Hrvatska je prema broju prometnih nesreća treća najgora država Europske Unije, a iza nje se nalaze Bugarska i Rumunjska. O, da sve ne bude tako crno, broj prometnih nesreća se u Hrvatskoj, polako, ali sigurno, smanjuje.

Tako je broj prometnih nesreća u Hrvatskoj s preko 13 tisuća 2010. i 2011. godine pao na ispod 10 tisuća 2019., 2020. i 2021. godine, jedva prešavši ovu brojku 2022. godine. Najbolja godina u ovom kontekstu bila je pandemijska 2020. godina kada je zabilježeno tek 7 710 prometnih nesreća.

 

A osim što pada i broj prometnih nesreća, veoma je pozitivno što pada i broj ozlijeđenih i poginulih u prometnim nesrećama u Hrvatskoj. Ovo nedvojbeno pokazuje povećanje savjesnosti vozača tijekom vožnje, ali može i posvjedočiti o poboljšanju cjelokupne cestovne infrastrukture. S negativnih rekordnih godina 2010. i 2011. godine kada je u prometnim nesrećama živote izgubilo više od 18 tisuća državljana republike Hrvatske, posljednjih godina ovaj broj smanjio se za više od 5 tisuća. Ponovo, najbolja godina od kad je mjerenja je pandemijska 2020. godina. Uz ove podatke važno je naglasiti i broj izgubljenih života koji se od 2010. do danas gotovo prepolovio.