Znate li da grad Slavonski Brod ima jedinstveni kolačić? Zove se tiritl, a prema riječima vlasnice kulinarske radionice u centru grada, Jozefine Birindžić, riječ je o suhom kolačiću kvadratnog oblika od prhkog tijesta punjenog orasima ili makom, koji je nastao u Brodu na Savi prije dva stoljeća. Jozefina ga je odlučila promovirati kao Brodski kolač, jer ga nema nigdje drugdje, a recepturu je pronašla preko brodskog povjesničara, gospodina Toldija, koji je pak za njega saznao od jedne starije Brođanke.
I dok je ova priča u lokalnim krugovima o promociji kolačića poznata još od 2015., a recept je objavljen 1937. godine, kolačić jednostavno nikako da "zaživi" i ostvari svoj puni potencijal; kao što su, primjernce, ostvarili neki drugi tradicionalni slatkiši- arancini, kroštule, rožata, fritule, bruštulane mendule... Tako ni ove godine tiritl neće biti moguće kušati na slavonskobrodskom Adventu niti kupiti u suvenirnicama ili ugostiteljskim objektima.
Tiritl bi trebao postati jestivi brodski suvenir, tvrdi naša dokazana majstorica kuhanja slaniša i slatkiša, blogerica i kolumnistica, a prije nekoliko dana razgovarala je s Domagojem Jakopovićem, poznatijim pod nadimkom Ribafish, kojem je i objasnila otkuda je nastala ova divna ideja puna potencijala, a koju nažalost nitko od lokalnih stručnjaka u turizmu još uvijek nije prepoznao.
- Tih godina su se još na veliko čitale novine, mi imamo Brodski list Posavska Hrvatska u kojem je gospodin Toldi imao stalnu kolumnu i pisao o običajima i svemu vezanom za Brod i okolicu. Između ostaloga sam jednom pročitala da je napisao kako se krajem devetnaestog i početkom dvadesetog stoljeća u gospodskim kućama u Brodu u vrijeme maškara maskiralo, veselilo, održavani su plesovi i domjenci na kojima su se između ostalog pravili suhi kolačići, pa i tiritli. Ime mi je zvučalo jako simpatično, kao da je neki lik iz bajki naše sugrađanke I. B. Mažuranić, pa sam se dosjetila da bih mogla pokušati nešto s time napraviti. Kontaktirala sam Toldija, pitala je li to u redu, hoće li se netko možda buniti. Kako je rekao da je sve OK, tako sam krenula u razrađivanje ideje. Brod nema ništa tako ‘svoje’, pa mi je to bila nit vodilja. Ne znam tko je autorica ili bolje reći vlasnica recepta koji je gospodin Toldi pronašao i o kojem je pisao. To mi nije rekao, a prošlo je već i puno godina od tada, tako da se možda sada netko i javi, poručila je Birindžić
Ostatak razgovora pročitajte na Jozefina Birindžić: Pobjednica showa 321 Kuhaj ponosno predstavlja Brodski tiritl!
U petak će Slavonski Brod još jednom zastati u tišini i sjećanju....
12.11.2025. u 20:00
Kada smo prije mjesec dana objavili tekst Tko preživi – dočekat će termin&...
12.11.2025. u 12:30
Nova Gradiška, 12. studenog 2025. – Jučer je započela prva faza rad...
12.11.2025. u 10:00
Slavonski Brod, 11. studenog 2025. – Komunalno društvo "Komunalac"...
12.11.2025. u 07:30
Kako bi izgledalo da fotografije stare više od sto godina mogu „pro...
11.11.2025. u 19:55
Dio vijećnika Županijske skupštine Brodsko-posavske županije održao je pr...
11.11.2025. u 15:00
Državni inspektorat Republike Hrvatske objavio je kako se iz prodaje povlači PIK...
10.11.2025. u 20:00
Upravni odbor Zaklade hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata i članova njihovi...
10.11.2025. u 17:30
Na Trgu Ivane Brlić-Mažuranić ponovno se postavlja panoramski kotač kao jedna od...
10.11.2025. u 12:15
Premda se nalazimo u srcu studenoga, vrijeme u Brodsko-posavskoj županiji ovih ć...
10.11.2025. u 07:30
ŠALE IZ BRODA I BRODSKE ŽUPE JOJ, FUGO, FUGO... ...
09.11.2025. u 20:00
Policijski službenici Policijske uprave brodsko-posavske nastavljaju sa pojačani...
08.11.2025. u 20:00
EUinMyRegion Media Trips studijski je program Europske komisije za regionalne i...
08.11.2025. u 12:00
Povodom obilježavanja Nacionalnog dana dobrovoljnih davatelja krvi, Gradsko dru&...
08.11.2025. u 08:02
U Rešetarima se ovih dana otvorilo ozbiljno pitanje zaštite radnič...
07.11.2025. u 17:46
Po četvrti put zaredom, učenici i nastavnici Osnovne škole Sibinjskih žrt...
07.11.2025. u 12:30