Znate li da grad Slavonski Brod ima jedinstveni kolačić? Zove se tiritl, a prema riječima vlasnice kulinarske radionice u centru grada, Jozefine Birindžić, riječ je o suhom kolačiću kvadratnog oblika od prhkog tijesta punjenog orasima ili makom, koji je nastao u Brodu na Savi prije dva stoljeća. Jozefina ga je odlučila promovirati kao Brodski kolač, jer ga nema nigdje drugdje, a recepturu je pronašla preko brodskog povjesničara, gospodina Toldija, koji je pak za njega saznao od jedne starije Brođanke.
I dok je ova priča u lokalnim krugovima o promociji kolačića poznata još od 2015., a recept je objavljen 1937. godine, kolačić jednostavno nikako da "zaživi" i ostvari svoj puni potencijal; kao što su, primjernce, ostvarili neki drugi tradicionalni slatkiši- arancini, kroštule, rožata, fritule, bruštulane mendule... Tako ni ove godine tiritl neće biti moguće kušati na slavonskobrodskom Adventu niti kupiti u suvenirnicama ili ugostiteljskim objektima.
Tiritl bi trebao postati jestivi brodski suvenir, tvrdi naša dokazana majstorica kuhanja slaniša i slatkiša, blogerica i kolumnistica, a prije nekoliko dana razgovarala je s Domagojem Jakopovićem, poznatijim pod nadimkom Ribafish, kojem je i objasnila otkuda je nastala ova divna ideja puna potencijala, a koju nažalost nitko od lokalnih stručnjaka u turizmu još uvijek nije prepoznao.
- Tih godina su se još na veliko čitale novine, mi imamo Brodski list Posavska Hrvatska u kojem je gospodin Toldi imao stalnu kolumnu i pisao o običajima i svemu vezanom za Brod i okolicu. Između ostaloga sam jednom pročitala da je napisao kako se krajem devetnaestog i početkom dvadesetog stoljeća u gospodskim kućama u Brodu u vrijeme maškara maskiralo, veselilo, održavani su plesovi i domjenci na kojima su se između ostalog pravili suhi kolačići, pa i tiritli. Ime mi je zvučalo jako simpatično, kao da je neki lik iz bajki naše sugrađanke I. B. Mažuranić, pa sam se dosjetila da bih mogla pokušati nešto s time napraviti. Kontaktirala sam Toldija, pitala je li to u redu, hoće li se netko možda buniti. Kako je rekao da je sve OK, tako sam krenula u razrađivanje ideje. Brod nema ništa tako ‘svoje’, pa mi je to bila nit vodilja. Ne znam tko je autorica ili bolje reći vlasnica recepta koji je gospodin Toldi pronašao i o kojem je pisao. To mi nije rekao, a prošlo je već i puno godina od tada, tako da se možda sada netko i javi, poručila je Birindžić
Ostatak razgovora pročitajte na Jozefina Birindžić: Pobjednica showa 321 Kuhaj ponosno predstavlja Brodski tiritl!
Slavonski Brod sprema se za jedan od najiščekivanijih ljetnih događaja &n...
30.06.2025. u 20:00
Kad posao postane nasljeđe, a nasljeđe postane vizija – tada nastaje priča...
30.06.2025. u 12:00
Brodsko-posavskoj županiji predstoji tjedan koji neće mirisati...
30.06.2025. u 08:00
Slično čuvenom i razvikanom Ringu, najširoj i najotmjenijoj bečkoj ulici...
29.06.2025. u 20:00
SLAVONSKI BROD – Slavonski Brod ponovno će postati mjesto okupljanja svih...
29.06.2025. u 17:00
Od siječnja 2026. godine, hrvatski će umirovljenici moći radit...
29.06.2025. u 14:00
REŠETARI – Svečano, dostojanstveno i ponosno, u Općini Rešet...
29.06.2025. u 11:07
Ljetna sezona tek je počela, a hrvatske vozače već čeka neugodno iznenađenje &nd...
29.06.2025. u 08:00
U zemlji s razvedenom obalom, tirkiznim morem i turističkim rekordima, g...
28.06.2025. u 20:00
Od 1. srpnja 2025. na snagu stupaju nove odredbe o popustima u elektroničkoj nap...
28.06.2025. u 11:00
Slavonski Brod, 28. lipnja 2025. – Sinoć se u Tvrđavi Brod tražilo mjesto...
28.06.2025. u 07:49
Đakovo, 27. lipnja 2025. Dok se grad već naveliko puni nošnjama, tambura...
27.06.2025. u 20:00
U naseljima Bukovlje i Vranovci posljednjih mjeseci odvija se – tiho, ali...
27.06.2025. u 14:00
NOVA GRADIŠKA – Da policija nije tu samo za represivne aktivnosti,...
27.06.2025. u 10:00
Nakon današnjeg nesnosnog temperaturnog rekorda od čak 37 Celzijevih stup...
26.06.2025. u 20:00
Nakon burne reakcije javnosti i uznemirenosti roditelja izazvane incidentom u Os...
26.06.2025. u 14:00