Naslovna / Parlamentarni izbori / Uprava šuma u Slavoniji otkupljuje žireve, plaćaju 4 eura po kilogramu!

SAVJETI I TRIKOVI

Uprava šuma u Slavoniji otkupljuje žireve, plaćaju 4 eura po kilogramu!

Uprava šuma u Slavoniji otkupljuje žireve, plaćaju 4 eura po kilogramu!
Portal035
  • 2023-11-15 10:00:32

S kantom u ruci umirovljenica Ivanka prebire po šumskom tlu. Traži male smećkaste plodove koji imaju kapicu i nisu šuplji.- Sad je pao list pa ga je malo teže vidjeti ispod lista. Mora se list razgrtati da se vidi ima li ga ili nema, govor iIvanka Margić iz Nijemaca.

  

Dnevno skupi 60-ak kilograma žira. U potrazi je za zaradom, zato obilazi cijelu šumu. Iz lova na šumske plodove i Dino se vratio s punim kantama.- Mora se prvo pronaći veći hrast i mora se ići malo šire, kolika je krošnja. Katkad bude iznad lišća, katkad ispod. Mora se malo prokopati, pokazuje Dino Knežević iz Otoka.

 Šumarija Lipovac izdala je već 50-ak dozvola skupljačima žira.- Cijena je poznata, 4 eura. Mislim da je to prihvatljiva priča. Dobar sakupljač imao je prosjek od 40-ak kilograma, sada je to 30. Mislim da je to solidna dnevnica, naglašava Krasnodar Sabljić, voditelj UŠP-a Vinkovci.- Mi trebamo goleme količine i sve što oni donesu na otkup mi ćemo preuzeti, istaknuo je Josip Gregorović, revirnik u Šumariji Lipovac.

 Jer hrast orijaš, koji krošnjama nebo para, nekada je bio maleni žir. Ovih se dana rasipavaju po spačvanskoj šumi.- Unosimo 300 kilograma po hektaru, a ovaj žir koji nije obojen, to je domaći žir autohtoni iz ove sastojine, pokazuje Željko Stipanović, upravitelj Šumarije Gunja.- Ova površina zahvaćena je elementarnom nepogodom. Famoznom stoljetnom olujom. Mi bismo voljeli da skupimo žireva i preko našeg plana jer možemo uskladištiti u hladnjaču za iduću godinu, rekao je Sabljić.

 U šumi uništenoj u oluji trebala bi uz njegovu pomoć niknuti mala vojska novog hrasta.izvor: HRT