Naslovna / Informacije i vijesti / Slovenci strahuju od novog nevremena, DHMZ objavio prognozu za vikend

RADAR

Slovenci strahuju od novog nevremena, DHMZ objavio prognozu za vikend

Slovenci strahuju od novog nevremena, DHMZ objavio prognozu za vikend
Portal035
  • 2023-09-22 08:00:27

Slovenski lovci na oluje predviđaju mogući nastavak ciklone prema Grčkoj i Libiji. Oluja Daniel, koja je zahvatila te regije početkom ovog mjeseca, prouzrokovala je ozbiljne štete i gubitak mnogo života. Prema njihovim prognozama, ta ciklona donijet će obilne kiše, posebice u zapadnim i središnjim dijelovima Slovenije. Lokalno se očekuje i do 100 mm oborina tijekom kratkog vremenskog razdoblja, navodi tportal.

 

Navedena prognoza već izaziva podjele među grčkim meteorolozima, uključujući Teodorosa Kolidasa, direktora grčkog Nacionalnog meteorološkog centra.

Što se tiče Hrvatske, Državni hidrometeorološki zavod najavljuje promjenjivo oblačno vrijeme s povremenim sunčanim razdobljima tijekom vikenda. U petak se očekuju lokalne kiše i pljuskovi, posebno na sjevernom Jadranu i u gorju. Tijekom vikenda očekuju se kiša, ponegdje i jači pljuskovi praćeni grmljavinom, s mogućnošću većih količina oborine, posebice na zapadu u subotu.

 

Vjetar na kopnu bit će slab do umjeren jugozapadni, u gorju jak, a u subotu će se okrenuti na sjeveroistočni i sjeverni smjer. Na Jadranu će puhati umjereno do jako jugo, povremeno i olujno, dok se u nedjelju očekuje bura, posebno na sjevernom dijelu obale. Nakon vrlo toplog petka, tijekom vikenda dnevne temperature bit će niže, osobito na kopnu.