Naslovna / Parlamentarni izbori / Nikola Benčević, Brođanin u Britanskoj Kolumbiji: „Marsonia” na kanadskim vodama

PRIčE

Nikola Benčević, Brođanin u Britanskoj Kolumbiji: „Marsonia” na kanadskim vodama

Nikola Benčević, Brođanin u Britanskoj Kolumbiji: „Marsonia” na kanadskim vodama
Portal035
  • 2023-09-18 14:00:46

Nikola Benčević, Brođanin koji četiri godine živi u kanadskom Coquitlamu, slobodno vrijeme nerijetko provodi na drvenoj SUP dasci (SUP - stand-up paddleboard, daska za veslanje) naziva „Marsonia” koju je sam izradio. Supruzi Michelle izradio je drveni SUP s mandalom, a impresivne daske izazivaju znatiželju svih koji ih primijete na vodi. Kakav je život na drugoj strani svijeta, zašto je odselio baš onamo i hoće li „Marsonia” možda postati brend hrvatskih dasaka za veslanje i surfanje po kanadskim vodama?



 



- Daske su dugačke oko 3,5 metra i teške oko 17 kilograma, od zapadnog crvenog cedra su i izrađivao sam ih istovremeno. Napravljene su za more, mogu se koristiti za surfanje i uhvatit će val od 30 centimetara, a trebalo mi je oko 350 radnih sati da obje završim. Moja se daska zove „Marsonia” jer možeš izvući Nikolu iz 'Broda', ali 'Brod' iz Nikole nikako. Bilo je zahtjevno napraviti drvenu SUP dasku, ali imao sam pomoć Brođanina iz Vancouvera.



 



Zahvaljujem gospodinu Robertu Kneževiću - Čokari koji mi je ukazao pomoć kad sam zapeo s projektom. Otvorio mi je vrata svoje radionice, ustupio alat na korištenje i podijelio znanje i iskustvo obrade drveta. „Marsonia” dobiva puno pažnje kad idemo na vodu jer je rijetkost naći drvenu SUP dasku i ljudi mi prilaze s raznim pitanjima. Uglavnom sve zanima zašto piše „Marsonia”, a ja im rado objasnim da je to grad na dnu Panonskog mora koji se zove Slavonski Brod. Deveta sam generacija Brođana i teško je moj grad izvući iz mene - kaže Nikola.



 



(Više u tiskanom izdanju Posavske Hrvatske)